2006-06-02

kondyloma

azt írja az aidsmeds ezen az oldalon, hogy a human papilloma vírus ellen sikerült oltóanyagot kidolgozni. a hpv okozza a kondyloma nevű betegséget, leánykori nevén cimbalomszeg vagy hegyes függöly. viszonylag sokak ismerőse, sajnos.
de nem az a legnagyobb baj vele, hogy ronda és gusztustalan (ha éppen látszik), és rendkívül fertőző és nehezen tüntethető el, ha egyszer előjön. hanem, hogy nőkben méhnyak-, méh- és medencerákot, férfiakban pedig húgyúti és végbélrákot okozhat. hiv-fertőzöttek esetében az esélyek az átlagosnál is nagyobbak a rosszindulatú elfajzásra. a hpv okozta kondylomát bőrgyógyász lézerrel vagy szikével el tudja távolítani, a nagyobb burjánzásokat szabályos műtét keretében szedik le. a hpv nem tüntethető el a szervezetből, de a kondylomás fellángolások ellenőrizhetők. időnként interferonnal vagy más antivirális szerekkel is kezelhetik.
vegyétek komolyan.
a merck által kifejlesztett gardasil végleges jóváhagyása 2006 második felében várható. az előzetes tervek szerint a még aktív szexuális élet előtt álló fiatalokat oltanák a szerrel, hogy megelőzzék a fertőzést.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jajj. Amúgy is hetek óta halálfélelmem van...

shivamantra írta...

jaj, hát ne legyen, ne legyen. biztos nem szokta csalni aput, és ha rendszeresen jár rákszűrésre, akkor nem lehet gond. rendszeresen jár, ugye?

Névtelen írta...

3 éve jött ki előszőr amit lelézereztek, majd megint előjöttek és megint. 2x kaptam gyógyszeres kezelést és számtalanszor voltam lézereztetni. Fél éve semmi, és most azthiszem megint... mit tegyek? Kezdek beleőrülni... oltassam be magam kvadrivalens vakcinával? Vagy az csak megelőzésre jó? vagy podophyllin oldat? az véglegesíti? Vagy Gardasillal oltassam be magam?
Segítsen valaki kérem... Kihez fordulhatnék?

Névtelen írta...

ha megírod a címedet arra, hogy shivamantra kukac gmail pont com, akkor levélben szívesen segítek.
shivamantra

Névtelen írta...

Azt mondta nekem egy orvos hogy le lehet szedegetni otthon is, csak a lényeg hogy betadinnal elötte és utánna le kell fertőtleníteni hogy ne fertőzzön tovább. Jó megoldás ez?

Névtelen írta...

nem, ez a lehető legrosszabb megoldás. mindenképpen tessék orvoshoz fordulni. ez nem vicc vagy játék, a kezeletlen kondyloma nagyon könnyen elrákosodik.
shivamantra

Névtelen írta...

Elnézést elfelejtettem írni hogy nem kondilóma hanem molluscum ról van szó. 2 db 1 mm-es apró. Ez esetben helyes a betadinos eltávolitás?

Névtelen írta...

Helló!
Éppen most olvastam ezekről a ..dolgokról...kondiloma..stb.
A kérdésem a következő lenne:ezek a "dolgok"bőrrel fedettek?..vagyis olyanok,mintha egy "valami"hirtelen kinőtt volna..de nem pattanás,vagyis nincs kimenei nyílása..ugye?Ami barátomnak ..van..olyan cmXcm es..és pár nap alatt kifejlődött,azóta mondjuk nem nőtt..nem fáj..stb.Egyébként januárban sarkoidiozist diagnosztizáltak nála=immmunrendszeri gyengesége van,sajnos.
És ..ez tényleg nagyon-nagyon fertőző?És az,hogy fertőző,az a közvetlenül a problémával való érintkezést jelenti,vagy a problémval rendelkező rész érintését is,vagy..pontosan hogyan fertőz?Ha butaságokat kérdeztem,előre is elnézést.