2006-05-19

rezisztencia

nagyon sokat esik szó mostanában a rezisztenciáról, és arról, hogy van-e értelme a terápia megkezdése előtt rezisztencia-tesztet végeztetni, és hogy mekkora az esélye/kockázata annak, hogy rezisztens vírustörzzsel vagy fertőzött.
a válasz: nincs és csekély. amint az kedves kollegám, yasmin halima írásából kiderül, a rezisztens transzmisszió aránya évek óta nem nő, hanem stagnál kb. 10% körül. a rezisztens vírustörzsek átadása leginkább olyan környezetben lehetséges, ahol a hiv-fertőzött populáció régóta él és régóta szed különféle gyógyszereket, beleértve a járvány kezdeti szakaszában jellemző és a rezisztencia kialakulását különösen elősegítő (szekvenciális) monoterápiát (egyetlen hatóannyaggal történő kezelést).
ennek alapján viszonylag kicsi esély van arra, hogy valaki magyarországon rezisztens törzzsel fertőződjön. ilyen vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, ha pl. new yorkban vagy londonban fertőződtél meg. erről tájékoztasd az orvosodat, és szükség esetén a genotípus és fenotípus teszt magyarországon is elintézhető (nagy nehezen).

aggódjatok valami más miatt. mit szólnátok például a meredeken emelkedő szifilisz-statisztikához?

Nincsenek megjegyzések: