2007-09-02

tartózkodás


ezt a pettkó andrást állította rá az mdf a hiv/aids ügyekre. mondjuk, legalább ott valaki foglalkozik ezzel, mert a szocik nem nagyon (csak gurmai zita a kivétel, de ő meg eu-parlamenti képviselő), a fidesz és a kdnp tudomást sem vesz a dologról (lehet, hogy addig jó), és akkor persze még ott van az áldott léderer andrás az szdsz-nél, aki egy kicsit igyekszik, de a pettkó szoros emberfogásban tartja.
ha figyelmesen elolvassátok a cikket, akkor kiderül, hogy a jogszabályok szerint most is ez a helyzet, csak - úgymond - ezt nem tartják be. a világ legtöbb országában (és az európai unió országaiban is) letelepedni vagy tartózkodási engedélyt szerezni csak negatív hiv-teszt birtokában lehet. ennek az az egyszerű oka van, hogy az egyes országok féltik a társadalom- és egészségbiztosítási rendszereiket a költségektől. a hiv nem éppen olcsó betegség (bár még mindig sokkal olcsóbb, mint pl. bármilyen rák, amiből pedig sokkal, sokkal több van). ez sokkal fontosabb szempont, mint a járványügyi megfontolások. a hazánkba látogató dögös holland buzik, csodás ukrán prostituáltak, bohém orosz heroinisták, ropogós nigériai orvostanhallgatók és egyéb izgi dolgok egy hét alatt sokkal több embert meg tudnak fertőzni sajnos, mint az a menedékes, aki valamelyik afrikai diktátor elől menekülve itt keresi boldogulását, és nagy eséllyel már hiv-fertőzött.
olvassátok el a kommenteket is itten.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem vagyok fertőzési szakértő, de szerintem semmiféle fertőző betegséget nem lehet megállítani a határon. Párszáz évvel ezelőtt, óceán közepén szigeten, esetleg. De most, 2007-ben, akárhol... olyan komolytalan.

Névtelen írta...

szerintem se lehet. éppen azért mert a dögös-szexi turisták magukkal hozhatják, olyan nyugat-európai országokból, ahol magasabb a fertőzöttség aránya. és hát ugye olyan jól néznek ki, hogy azt gondolnánk róluk, hogy áááá dehogy... de nem azért néznek ki jól, hogy megtévesszenek, hanem azért, mert jó a terápia.

Dementia Schikk írta...

Én terápia nélkül is jól nézek ki. A kérdés csak az, hogy amikor majd kezelés kell, a biztosításom fogja-e fedezni...

Névtelen írta...

kérdésem lenne, hogy ha magyar állampolgár akar EU-s országban dolgozni/élni(pl. Németo, Franciao, stb...),akkor tőle kérhetnek-e az adott EU-országban negatív HIV-tesztet?

Névtelen írta...

Csak akkor, ha olyan munkakörben akar elhelyezkedni, ahol a hazaiaknak is kell tesztet csinálniuk. Vagyis a másik EU állam polgárát ugyanolyan elbánásban kell részesíteni, mint a saját állampolgárt. Ugyanez igaz a társadalombiztosításra is, ha az adott országban ingyen kezelik a beteget, és valaki odaköltözik, és biztosított, akkor neki is ingyen kell biztosítani a kezelést.

shivamantra írta...

valóban volt/van ilyenre példa. olyat is ismerek, akit itthon leszázalékoltak (nagyon régóta hiv-fertőzött), de most külföldön él, és ott kapja a magyar nyugdíját. ilyenkor be kell menni a tb-hez, és ott elintézik a kiszemelt ország társadalombiztosítójával. kicsit hosszadalmas eljárás, de megoldható.

Névtelen írta...

Nem ugy van, hogyha en egy masik EU-s orszagba koltozok, akkor ugyanazokkal a feltetelekkel kapom a terapiat mint az ottaniak, tehat nem feltetlenul ingyen, bar errol nem tudok reszleteket, de biztos nem mindehol olyan ingyenes mint itthon, vagy megis?
Mindenesetre mar az is elgondolkoztato, hogy az USA-ba turistakent sem lephetnek be, nemhogy letelepedjek valahol. szerintem EU-n belul munkavallalashoz talan nem kell, de ennek se neztem utana, csak feltetelezem.
B.

Névtelen írta...

Itt vízumról van szó, az az EU polgárait nem érinti, mellesleg a menekülteket és a menedékeseket sem. Nekik nem kell engedély.

Másik EU országban az van ingyen nekünk, ami a helyieknek is ingyen van. Mindent ugyanazokkal a feltételekkel lehet igénybe venni, mint a helyieknek. (Egy ideig engem is így láttak el külföldön - tök ingyen, abban az országban így volt.)

Névtelen írta...

A TB ügyintézés hol folyik ilyen esetben? OEP-nél? És milyen igazolást, iratokat kell vinni, hogy az illető az adott EU országban biztosított legyen? Kap egy kártyát, vagy mivel tudja bizonyítani, hogy biztosított és jár neki az ingyenes gondozás, kezelés, ellátás, stb?

Névtelen írta...

B.
Én voltam nemrég az USA-ban és ott voltak HIV-pozitivok is velem különböző országokból, tehát lehet vízumot kapni.

Névtelen írta...

Elmész az OEP-be, és kiállíttatsz egy európai biztosítási kártyát. ingyen van, és fél óra alatt megvan sorbanállással együtt.

külföldön meg elmész vele az orvoshoz, és megmutatod, mint itthon a taj-kártyát. az ő biztosítójuk pedig az egészet elintézi a magyar biztosítóval. de az is lehet, hogy az adott országban az a rendszer, hogy a betegek megelőlegezik a kezelés díját, amit vagy amelynek egy részét a biztosító később visszafizet. erre is fel kell készülni, illetve érdeklődni kell, hogy melyik országban hogy működik az egészségbiztosítás.

Névtelen írta...

ja és mégvalami: mindez nem vonatkozik arra az esetre, amikor kifejezetten gyógykezelés céljából mész a másik országba.

Névtelen írta...

Miért pont a nigériai orvostanhallgatókkal példálózol? Nézd a 4-es pontot: http://www.szote.u-szeged.hu/angoltit/?q=application_and_admission
Tehát valószínűleg ők semmivel sem veszélyesebbek, mint a magyarok...