2006-11-26

gurmai

elkészült gurmai zita európai parlamenti képviselő javaslata az eu hiv-elleni harcban elvégzendő következő lépésekről. érdekes, hogy mindenki csak azt az egy bekezdést emeli ki, hogy a nőjogok védelme mennyire fontos, és hogy emberkereskedelem és erőszak. elsikkad azonban az ötödik bekezdés, ami ezt mondja:


5. felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák és javítsák a nők szexuális és reproduktív egészségével kapcsolatos tájékoztatáshoz és szolgáltatásokhoz, az anyáról gyermekre történő átvitel megelőzéséhez, valamint az antiretrovírus terápiához való hozzáférést, ezen kívül, hogy garantálják, hogy a szexuális és reproduktív egészség és jogok kérdése stratégiai elsőbbséget kap a nemi esélyegyenlőség és a nők felemelkedésének megvalósítása folyamatában;

meg a hatodik, ami szerint:

6. sürgeti a tagállamokat, hogy biztosítsanak általános hozzáférést az oktatáshoz,
gondoskodjanak a mindennapi életben történő boldoguláshoz szükséges készségek
elsajátításáról és a szexuális nevelésről, növeljék az iskolai biztonságot minden gyermek
számára, fokozzák az erőszakos cselekmények, a visszaélések, a nemi erőszak, a nem
kívánt terhesség és a HIV-vel együtt a szexuális úton terjedő fertőzések elleni védelmet;

minden nőnek joga van gyermeket szülni, ha akar, akkor is ha hiv-fertőzött. nem mondhatja semelyik klinikán semelyik nővér vagy orvos, hogy ne tessék gyerekre gondolni, mert az lehetetlenség és túl sok macera. ilyet mondani lustaság szülte ostobaság. az egész tervezetet itt lehet elolvasni (nagyon rövidke).

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

szerinted ha itthon egy fertőzött előadja a kezelőorvosának, hogy gyereket szeretne, és kéri az orvost, hogy segítsen megszervezni, akkor milyen választ kap? nem tudom, de szerintem elő sem mer hozakodni ezzel valaki. a hangulat olyan, hogy örüljön, hogy él, és viszonylag jól, minek akar még bonyodalmakat.

shivamantra írta...

akkor változtass rajta. más nem fog, fölösleges arra várni, hogy majd magától jobb lesz. ha el akarsz érni valamit, akkor tégy érte.

shivamantra írta...

(és ne gyertek azzal, hogy "itt nem lehet" meg hogy "te könnyen beszélsz", mert ütök.)

Névtelen írta...

Én úgy tudom, nem egy olyan pár van hazánkban, ahol az egyik fél (feleség vagy férj) fertőzött és negatív gyerekük van. Tehát biztos segítenek ebben, persze nem a HIV-szakorvos vezeti le a szülést meg ilyenek, hanem az antiretrovirális kezelést ő fogja irányítani a különböző szakaszokban. Egyébként pedig mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy akar-e gyermeket vagy sem, és azt is eldöntheti vállalja, ha nem lesz egészséges vagy sem. Mennyi Down-kóros születik, náluk is döntöttek a szülők valahogy (ugyanis genetikai vizsgálattal már ez is megállapítható, hogy Down-kóros lesz-e a baba)

Névtelen írta...

Azért ez a down kóros dolog nem ilyen 1szerű. Amikor hugom született és ultrahangon voltunk, előttünk egy roma lány ( max 18 éves volt) volt a rendelőben. Mikor kijött, szólt a doki, hogy mehetünk. Én nem mehettem be, mostohaanyám mesélte miután kijött. A doki amint becsukta az ajtót ilyet mondott: na ez a cigány!!! is meg fog lepődni amikor meglátja a down kóros gyerekét... Hogy lehet 1 ilyen ember orvos??? És akkor merült fel bennünk a kérdés, hogy mi van ha hugi sem egészséges? (nekünk szerencsénk volt, Ő tényleg egészséges) És hány kismamával csinálhatta meg ezt az a tahó??

shivamantra írta...

minden gyermek hiv-negatív státusszal születik attól a nagyon kevés kivételtől eltekintve, ha a szülés közben fertőződik meg a baba. a placentán nem hatol át a hiv. ha egy hiv-fertőzött nő hatékony terápiában van, és a vírusmennyisége határérték alatti, akkor egy százaléknál (1%) kisebb az esélye annak, hogy hiv-fertőzött gyermeke születik.

Névtelen írta...

Igen, de ha a nő nem tud a fertőzéséről és gyógyszert sem szed, akkor sajnos az 1%-ból nagyon sok lehet és ha pozitív létére mégis negatívan szüli, akkor is ott a szoptatás, ott 30% az esély a fertőzés átvitelére...
Egyébként tényleg nagyon ritka a pozitív baba születése.

shivamantra írta...

el kell menni szűrésre.

Névtelen írta...

Igen, nagyon tanácsos mint minden más genetikai vizsgálatot is, úgy a HIV-szűrést is elvégeztetni gyermektervezés előtt vagy a terhesség korai szakaszában. Csak sokaknak, de még az orvosnak sem jut eszébe ilyesmi...