2007-09-03

alkohol


régóta folyik a vita arról, hogy milyen befolyással van az alkohol a hiv-fertőzésre. rendszeresen megkérdezik tőlem azt is, hogy szabad-e alkoholt inni, ha az ember hiv-fertőzött, vagy ha már gyógyszert szed.
most egy új kutatás megmutatta, hogy csak a nagyivók vannak veszélyben, az ő esetükben alacsonyabb cd4-es érték figyelhető meg, és hamarabb alakulnak ki opportunista fertőzések. ugyanakkor a vizsgálat megmutatta, hogy az alkoholtól nem kifejezetten a cd4-es sejtek száma csökken, hanem általánban a fehér vérsejteké. amúgy ha valaki sokat iszik, akkor viszonylag minden baja hamarabb lesz: az alkohol nem túl barátságos a szervezettel.
ugyanakkor a mérsékelt alkoholfogyasztás nincs különösebb hatással a hiv-fertőzés progressziójára. az alkoholfogyasztás nem befolyásolja a vírusmennyiség alakulását sem. az antiretrovirális kezelésben részesülők esetében az alkohol gyakorlatilag semmiben nem rontotta szignifikánsan az eredményeket. az igazi veszély tehát inkább az, hogy aki sokat iszik, könnyebben mulasztja el bevenni a gyógyszerét, és ezzel kockáztatja a terápia sikerét.
a legtöbb hiv-gyógyszerrel együtt lehet alkoholt fogyasztani. a reakció mindekinél egyéni lehet. vannak, akik nem tudnak inni, mert a májuk tiltakozik: hamar rosszul lesznek. (én például nagyjából kétszer annyit tudok inni gyógyszer nélkül, mint amikor szedem.) mások ugyanúgy bírják az alkoholt gyógyszer mellett, mint előtte. a normális keretek között folyó alkoholfogyasztás hiv-fertőzötteknél tehát nem veszélyezteti sem a máj egészségét, sem a hiv-fertőzés alakulását.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

és a könnyűdrogokkal mi a helyzet???

Névtelen írta...

szerintem az is lehet a baj az alkoholokkal meg a könnyűdrogokkal, hogy az ember elveszíti a fejét, és könnyelművé válik és összeszed mindenféle betegséget.

Dementia Schikk írta...

Szerintem ugyanaz, mint az alkohollal: mérték. És akkor a fej is a helyén marad.

Névtelen írta...

Még annyit fűznék azért hozzá, hogy a gyakori alkoholfogyasztás rontja az általános egészségi állapotot. Nőhetnek a májfunkciók, (mint pl. GGT, GOT, GPT, LDH, alkalikus foszfatáz,bilirubin) és ezek amúgy gyógyszer mellett is megemelkedhetnek, pláne ha valakinek még valamilyen májfertőzése is van(hepatitis B, C), akkor ez a sok minden megterheli a májat, tehát azért gyógyszerszedés és hepatitis mellett vissza kell fogni a piálást, sőt ha lehet, akkor csak nagyon ritkán inni.
Az alkohol rombolja az immunrendszert is (csökkenő abszolút és relatív CD4 szám, csökkenő fehérvérsejtszám, immunológiai értékek), viszont való igaz, hogy a vírusmennyiségre nincs különösebb hatással.
Alkohol fogyasztása növeli a PNP(perifériás polyneuropáthia) kialakulásának kockázatát, illetve annak tartóssá válását. A PNP az NRTI gyógyszerek mellékhatása lehet, de önmagában a régóta fennálló HIV-fertőzés is okozhatja, sok más tényező mellett. Hasmenés is gyakrabban fordulhat elő gyakori fogyasztása mellett.
Megemeli a vércukorszint értékét is, egy fertőzöttnek pedig nem hiányzik még egy cukorbetegség vagy egy hiperlipidémiás probléma. Megemeli a húgysav szintet, az össz-koleszterin szintet, károsíthatja a veséket is.
Ezenkívül károsítja az idegeket, rontja az ítélőképességet, az önuralmat, sex közben az odafigyelést, amit már fentebb is említettek.
Habár nagyon vonzó az a kép, amit Shiva kitett, a koktélokat én is szeretem, de azért egy fertőzött szerintem ne igyon alkoholt! Mindenkinek joga eldönteni, hogy milyen életmódot folytat, de szerintem a fentiek miatt érdemes meggondolni az alkoholfogyasztást!

Névtelen írta...

Én érezhetően kevésbé bírom az alkoholt, amióta gyógyszert szedek. Úgyhogy le is szoktam róla (az alkogolról, nem a gyógyszerről).

Az amfetamin-származékokról viszont olvastam, hogy azok kimutathatóan rongálják az immunrendszert kisebb mennyiségben is.

shivamantra írta...

igyatok csak, de mértékkel.

shivamantra írta...

a könnyűdrogok ellenjavalltak, főleg gyógyszerszedés mellett, mert eddig nem készültek olyan tanulmányok, amik a különféle kábítószerek gyógyszerekkel együttes hatását vizsgálnák. a gyógyszergyárak csak methadonnal és buprenorfinnal végeznek ilyen kísérletet. a tapasztalatok szerint a speed és extasy nem gyakorol semmilyen hatást a gyógyszerekre, a marihuána nem tisztázott, a viagra hatása jelentősen felerősödik a proteáz inhibitoroktól, a poppersz kifejezetten rosszat tesz (gyógyszer nélkül is), a kokain pedig nem könnyűdrog, bármit is mond a gonzi.

Névtelen írta...

a drogok akármilyenek, de még jobban kerülendőek, mint a pia! A drogok nem csak a gyógyszerek hatóanyagaival szemben lehetnek antagonisták, de mindenki tudja még mik a drogok káros hatásai, bla, bla, bla.
Piálni meg tényleg mértékkel, néha-néha lehet, de napi szinten azért ne!
Illetve mindenki maga tudja és maga mérlegel mi éri meg neki jobban!

Névtelen írta...

én nem tudom, h mi a drogok káros hatása. csak a jót szoktam érezni, muhaha
a pia meg szar
nem mondom meg, ki voltam :P

Névtelen írta...

ja, és a gonzinak van igaza, ezt még elfelejtettem mondani!