2007-03-14

pihenj


az amerikai pszichoszomatikai társaság budapesten tartott konferenciáján elhangzott előadás szerint a hiv-fertőzés progresszióját kimutatható mértékben befolyásolja a beteg lelki állapota és az, hogy mennyire tud megbirkózni a stresszel. a kutatók 174 beteget kísértek figyelemmel négy éven át, félévente készítettek velük interjút, és figyelték az értékeik alakulását. a kutató pszichológusok egy részét nem tájékoztatták a betegek eredményeiről, hanem ők négy jellemzőt vizsgáltak: a realitásérzéket, az önbecsülést, a közvetlen problémakezelést és az érzelmi kifejezőkészséget.
megállapították, hogy jobbak és lassabban romlanak az eredményei azoknak a hiv-fertőzötteknek, akik egészséges módon tudnak megküzdeni a stresszel, vagy akik jobb körülmények között élnek, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy találnak-e orvost, és kapnak-e gyógyszert. a stressz kezelésének képessége közvetlenül is hat az immunrendszer állapotára: a kortizol stresszhormon akadályozza az immunrendszer működését. a kevesebb stressz kevesebb kortizolt, és így erősebb immunrendszert jelent.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az való igaz, hogy a kortizol hormon befolyással van az immunrendszerre, viszont magára a vírusra tényleg csak a HAART van hatással. Bár egy HIV-szakorvos azt is elmondta, hogy szerinte még a stressz sincs igazán hatással az immunrendszerre kezelt betegeknél. Az immunrendszer működése olyan kiszámíthatatlan, akárcsak a HIV progressziója.
Máskülönben a stresszet nagyon nem tudja az ember befolyásolni, úgy értem, vegetatív esemény, tehát ha valaki ösztönösen próbálná nyugisabbá tenni az életét az egy aktív és külső tevékenység, míg szerintem a stressz belülről jön.
Kicsit rondán fogalmazva egy zuhanó repülőgépben sem tud stresszmentes lenni az ember.
Eltervezheti a HIV-fertőzött, hogy ezentúl szép lesz az élete, nyugis lesz, megoldja a problémákat, stb, de gyakorlatilag ez nem olyan könnyű, mivel a stressz vegetatív alapú inger.

Névtelen írta...

igen, de azért lehet csökkenteni a stresszt. meg lehet próbálni kezelni a részben indokolatlan félelmeket és utána lehet járni esetleg szakember segítségével, honnan vannak a szorongások.

sokat javul az ember közérzete, ha fel tudja dolgozni saját élethelyzetét.

shivamantra írta...

szerintem meg aludjatok sokat, sétáljatok a napsütésben, feküdjetek le egymással és nevessetek sokat, akkor nem lesz baj. nekem ez most pont mind nem megy, de tudom, hogy ezt kellene csinálni.