2007-02-17

prezista

a sokáig tmc114 kísérleti néven, majd darunavir generikus néven néven ismert proteáz inhibitor tegnap forgalmazási engedélyt kapott az európai gyógyszerészeti hatóságtól (emea). ennek értelmében a prezista mostantól az összes európai uniós államban forgalmazható. az egyesült államokra vonatkozó hasonló engedély is nemrégiben született meg.

a prezistát a johnson and johnson konglomerátumhoz tartozó janssen-cilag csoport tibotec nevű vállalata fejlesztette ki. magyarországon a janssen-cilag forgalmazza majd a készítményt. a prezistát elsősorban már pi-rezisztenciában szenvedő, terápiában gyakorlott hiv-fertőzötteknek ajánlják, ugyanis hatékony bizonyos rezisztens törzsek esetén is. naponta kétszer kell szedni - egy egy 300 mg-os tablettát egy 100 mg-os ritonavir (norvir) kapszulával együtt, ugyanis a legtöbb proteáz inhibitorhoz hasonlóan ez is boostingot ingényel. mind a prezistát, mind pedig a ritonavirt étellel (bármilyen étellel) kell bevenni.
ugyanerről a szerről korábban már írtam itt és itt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez mennyivel hosszabítja meg a fertőzöttek életét?

shivamantra írta...

ez nem értelmezhető kérdés. attól függ, hogy valaki mióta szed és milyen gyógyszert, mire rezisztens és mennyi idő után válik rezisztenssé, mennyire vigyáz magára, mennyire bírja a mellékhatásokat, és hogy elüti-e a villamos hétfő reggel vagy sem.

Névtelen írta...

Én ismerek már olyat, aki szedi és nagyon szépen levitte a vírusát, pedig haj de magas volt neki és már asszem minden gyógyszert kipróbált. Szóval ez elég bíztató azoknak, akik már a menü végén járnak.

shivamantra írta...

igen, kifejezetten azoknak szól, akiknek már kevés opciója maradt. a bevezetést megelőző, még kísérletinek számító, utolsó szakaszban a lászló kórház is részt vett, és így már több magyar fertőzött is szed prezistát.