2007-02-17

kis hiba

én a towleroadon találtam ezt a hírt, de másutt is előkerült.

kutatók a hiv atomi szintű mikroszkópos vizsgálata során felfedeztek egy olyan úgynevezett "gyenge pontot", amin keresztül a vírus esetleg semlegíthető lehet. a hiv-fertőzés elleni védekezés legnagyobb problémája, hogy a hiv felszínén található fehérjék folyamatosan változtatják struktúrájukat, ugyanis a hiv nagyon primitív vírus, nagyon gyorsan szaporodik, és ezért nagyon könnyen mutálódik is. ilyen módon azonban az immunrendszer természetes antitestei nem képesek felismerni a kórokozót, mert mire elkezdenék elpusztítani, addigra már ott egy újabb változat.
az új felfedezés lényege, hogy találtak egy olyan fehérjét a hiv felszínén, ami nem változik, hanem állandó marad. ez a gp120-as jelű fehérje, ami eddig úgy tűnt, hogy nem hozzáféhető. de most kiderült, hogy a b12-es jelű antitestek képesek kapcsolódni ehhez a fehérjéhez, és így semlegítik a vírus működését. ez az antitest természetesen is megtalálható a hiv-fertőzött szervezetben, de túl alacsony mennyiségben. a már létező fertőzés semlegítése ilyen módon nem lesz lehetséges, de a megelőzés igen. ha sikerül olyan módszert kidolgozni, ami ezt az antitestet kellően nagy mennyiségben biztosítja, akkor lehetségessé válik egy valóban hatékony vakcina kifejlesztése.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez most azt jelenti, hogy nyakunkon a védőoltás??

Névtelen írta...

boldogok a lelki szegények(Vírus)..

shivamantra írta...

nem, ez nem azt jelenti egyelőre. ha egyáltalán lehetséges, akkor ennek a felfedezésnek az alapján körülbelül 15-20 év múlva képzelhető el valamilyen gyógyszer.

Névtelen írta...

vakcina még odébb...

Névtelen írta...

de miért ilyen lassú ez a folyamat?

Névtelen írta...

leírta a topicban Shiva, hogy a vírus hogyan épül fel, viselkedik és ezáltal milyen nehézségei vannak a vakcina gyártásának(sőt még elméletének is)

shivamantra írta...

az is a probléma, hogy minden új gyógyszer kidolgozása rendkívül szigorú feltételek mellett elvégzett kísérletekhez van kötve, és ez rendjén is van így. egy-egy gyógyszerkísérlet már önmagában is évekig tart, és sajnos a legutolsó szakaszban is előfordulhatnak olyan nem várt hatások, eredmények, amik meghíusítják a gyógyszer valamikori bevezetését. nyilván senki nem akar egy újabb contergan-botrányt.