2007-02-18

marihuána


írtam már erről korábban is, de most újra előkerült ez a hír, és egyben a vita is arról, hogy fájdalomcsillapítás céljából lehet/szabad-e marihuánát fogyasztani.
az előrehaladott hiv-fertőzés és aids esetében a marihuána fogyasztása több szempontból előnyös és javasolt lehet. a gyógyszerek és a fertőzés egyik jellemző mellékhatása lehet az étvágytalanság és a különféle emésztési, anyagcserezavarok. a marihuána hatékonyan fokozza az étvágyat (amint az tudhatja mindenki, aki evett már majonézes kiflit és mustáros zsömlét az éjjelnappaliból spangli után), ami aids-betegség esetén életmentő lehet, hiszen hozzásegíti a szervezetet a szükséges tápanyagok megszerzéséhez.
a gyógyszerek (főleg az azt = combivir) egyik jellemző mellékhatása a periferiális neuropátia, ami az idegvégződések krónikus, gyógyíthatatlan gyulladásos állapota. kezdetben csak a végtagokon jelentkezik, de idővel elterjedhet az egész testfelületen. úgy tudom azoktól, akik ebben szenvednek, hogy a fájdalom semmilyen módon nem leírható vagy elképzelhető, és az egyetlen "gyógymód" egyelőre csak a gyógyszerváltás (ha még lehet) és a fájdalom csillapítása. ebben nagyon hatékony a marihuána. jelentősen (és hosszabb távon) csökkentheti a neuropátiás fájdalmakat.
természetesen ellenőrzött forrásból származó, orvosi marihuána fogyasztásáról beszélünk, általában tabletta vagy oldat, ritkán rövid cigaretta formájában. szóval nem süti meg spangli.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva, engem mindig sokkolsz, amilyen tárgyilagosan tudsz közeledni a különböző mellékhatásokhoz, betegségekhez, holott ez a te/mi jövőnk.
B.

shivamantra írta...

nem feltétlenül. minden nap történik valami új. ha visszatekintesz az elmúlt húsz évre, akkor csak a jóisten a megmondhatója, hogy mekkora lesz a fejlődés mostantól húsz év alatt.