2007-01-07

kimutatja


a duke university medical center által kifejlesztett új hiv-teszt kimutatja az esetleges gyógyszerrezisztens törzsek előfordulását a hiv-fertőzött páciens vérében. az eddig költségesen és nehézkesen elvégezhető rezisztencia-teszt az új módszer révén olcsóbbá és egyszerűbbé válhat.
a teszt képes érzékelni az előforduló hiv-törzsek különféle genetikai jellemzőit, méghozzá úgy, hogy a vírus specifikus génjeihez fluoreszcens molekulákat kapcsoltak. a rezisztens törzsek esetében a fluoreszcens molekulák máshová kapcsolódnak, és így zölden világítanak. a nem rezisztens génszekvenciák viszont pirosan.

mondjuk, ez azért elképesztő.

és akkor meg lehet számolni, hogy piros vagy zöld fénypötty van-e több a vérmintában, és ennek alapján lehet dönteni a terápiáról.
a gyógyszer-rezisztenciáról bővebben olvashattok itt.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez őrület.
a zseniális dolgokban (azon túl, hogy mennyire hasznosak) az egyszerűség a legzseniálisabb.

Névtelen írta...

Érdekes az angol nyelvű cikk, sok mást is leír, olvassátok el!
Hogy hazánkban ez mikor???

Névtelen írta...

aki ezt kitalálta.. Le a kalappal!

shivamantra írta...

ez még sehol nincsen. de ha lesz, akkor miért ne lehetne már nálunk is? mindig elfelejtitek az európai uniót.

Névtelen írta...

tok jo.
b.

Independence írta...

Ez a módszer már egy ideje létezet a biokémiában. A nehézség hogy melyik anyagot használjanak hogy megkapjuk a zöld, illetve piros fényeket. De azon kivűl, szerintem ez nagyon jó hogy valakire erre gondolt, mivel, amint olvastható a cikkben, a teszt 1000szer jobb mint a mostani tesztek. Csak akkor lesz gond ha egy teljesen új mutáció fordulna elő, mivel minden egyes mutációra ki kell alakítani a pirosan világító anyagot.