2007-01-05

norvir


érdekes írás a wall street journal cikke alapján arról, hogy az abbot hogyan próbálja minél jobban növelni a kaletra tabletta forgalmát. a kaletra két hatóanyagot tartalmaz: lopinavirt és ritonavirt. e kettő közül a ritonavir úgynevezett booster, vagyis olyan vegyület, ami arra szolgál, hogy a lopinavir minél tovább a szervezetben maradjon, és hatni tudjon. ilyen booster vegyület egyelőre csak egy létezik: a ritonavir, annak ellenére, hogy több gyógyszergyár kísérletezik hasonlók kifejlesztésével.
a ritonavir ezért külön is kapható norvir néven. sok nem az abbott által gyártott (és egyes esetekben jobb, hatékonyabb) gyógyszer mellé is kell norvirt szedni, hogy hatásosabb legyen. ezért az abbot egyrészt rendkívül felemelte a norvir árát, másrészt sok helyen nem lehet már norvir kapszulát kapni, hanem csak norvir oldatot, ami a gyártó saját bevallása szerint is erősen hányásízű.
most illinois állam főügyésze vizsgálatot indított az abbott ellen azon az alapon, hogy ez az eljárás valószínűleg jogellenes.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek sem tudják normális dolgokra költeni a pénzüket!

Névtelen írta...

Hát ha lehet, kerülje el minden fertőzött a Norvirt, bár a Ritonavirt hazánkban már nem igazán adják egymagában, hanem csak Kaletrában, és nagyon ritka, ha az első vagy a második kombináció Kaletra összetételű lenne(tudom Shiva kivétel, ő azt szedte), de tényleg ritka, már csak azért is, mert PI-t sem nagyon nyomnak kezdőben vagy alternatív kezdőben. Azt viszont kell tudni, hogy a Ritonavir az egyik legősibb PI és valóban nagyon hatásos, csak a mellékhatásai nem élvezhetőek, annyira, hogy a sok hasmenés (esetleg hányás) miatt le is cserélik.

Névtelen írta...

szar az élet! inkább a halál!

Névtelen írta...

Éljen a 114-es busz!!!

Névtelen írta...

Szar az elet, ez igaz. de az ember nem tudja mi jon utana, ezert aztan ragaszkodunk hozza. es mindenki nyomja magaba a sok gyogyszert, legyen akar HIV vagy nem HIV.
Ma viszont raebredtem valamire, ami nem ide kapcsolodik, de megosztom veletek: Szerintem az emberek nem attol fertozodnek meg, hogy gumi nelkul vagy azzal egyutt dugnak, hanem egyszeruen vannak emberek, akiknek meg kell fertozodni, azok meg is fognak, es vannak akik soha nem fognak megfertozodni. az ember nem tudja pontosan melyik kategoriaba tartozik, ezert vedekezik. Holott lehet, hogy elrendeltetett, hogy elkapja. masok gumi nelkul dugnak, es soha nem fogjak elkapni. ez igy van. erre ma rajottem.
B.

Névtelen írta...

Wow B., te ma nagyot nőttél a szemembe, és teljesen egyetértek veled!

Névtelen írta...

Imádom 114-es buszt! Éljen soká tétény!
Shiva, tényleg nem utaztál soha ezzel a busszal? gyönyörő!!!!!!!!

Névtelen írta...

Nekem több, mint egy évtizede azt mondta egy "látnok", hogy el fogom kapni a HIV-et, pedig nem kérdezett tőlem semmit, és nem is tartoztam akkor még a rizikócsoportba:), és két éve fertőzött vagyok. Hát ez van. Viszont nem hiszek a sorsszerűségben.

any írta...

Ja. Önbeteljesítő jóslatok.

Névtelen írta...

Pont egy ilyet látott volna a látnok????

shivamantra írta...

nem utaztam még soha a 114-es busszal, de ha meghív valaki, hát kipróbálom majd tavasszal.
a látnokok meg látnak mindenfélét. én is voltam egynél, az is látott mindent, csak azt pont nem, hogy van egy gyerekem és hogy akkor két napja váltam el - pedig szerintem ezek nagyon láthatóak voltak.