2006-12-09

emirátusok

a felvilágosultságnak is persze megvannak a határai, még egy egy felvilágosult monarchiában is: az egyesült arab emirátusok egészségügyi minisztériuma elismerte, hogy mégis vannak hiv-fertőzöttek az országban, sőt: kezelést is kapnak. ez azért nagy lépés, mert eddig tagadták, hogy ilyesmi előfordulna az emirátusokban. továbbra is fennáll azonban az a szabály, hogy a nem állampolgár hiv-fertőzötteket deportálják.
látjátok, lehetne sokkal rosszabb is.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

vajon miert tagadjak? ez izgalmas. tehat ezek szerint ez tenyleg egy szegyenletes betegseg, nemcsak itthon, az egesz vilagon.
B

Névtelen írta...

Szerintem minden/majdnem mindegyik országban van pozitív, tagadni nem érdemes. Hogy kinél milyen státuszt takar(szégyen, gyakori állapot, homoszexuális hovatartozás, stb...) az már más kérdés. Vajon nálunk milyen státusz? A szégyent nem mondanám, inkább azt mondanám, hogy mivel csak kis réteget képvisel, ezért
olyan mintha nem lenne vagy nagyon leszűkített körben, amit meg nem igazán érdemes észrevenni.

shivamantra írta...

pontosan ezért igyekszünk minden erőnkkel azon, hogy minél több ember menjen el rendszeresen tesztre. mert nehéz elhinni, hogy míg mindenhol sokkal több fertőzött van, addig itthon meg olyan nagyon kevés.

Névtelen írta...

Ó, gondolom, hogy az emirátusokban az emberek a legjobb kezeléseket kapják...

Névtelen írta...

Tényleg, kapnak kezelést? Mert kevesebben vannak mint itthon...de ki tudja, ott milyen ítélet vár rájuk ezért...

shivamantra írta...

ott rájuk ezért előítélet vár. itt is.
nyilván kapnak kezelést, és felteszem, hogy jót. itthon több hiv-fertőzött van, de ők is mind kapnak kezelést.

Névtelen írta...

A kezelés részét értem a dolognak, de milyen előítélet vár rájuk ott? Már megbocsáss, de nem igazán ismerem az UAE jogrendszerét, "erkölcsi" nézeteit. Nyilván itthon is előítélesek a HIV-sekkel, de mennyiben különbözik ez az ottanitól?

Névtelen írta...

ezt mind értem, de úgy tudom, hogy mivel nem engedtek be embereket az országba a hetvenes, nyolvanas, kilencvenes években, nincs egy darab Hiv fertőzött sem, illetve ha van is, biztosan ez a világon leginkább nem fertőzött ország. legalább erre büszkék lehetnek! kubában csináltak még ehez hasonlót, mikor deportálták a fertőzötteket, és így szorították le a veszélyt. nem szeretnélek megbántani benneteket, de lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha különválasztanák az egészségeseket a fertőzöttektől, és a fertőzötteknek külön telepet hoznának létre, ahol tényleg mindent megkapnának, és azért találkozhatnának a nem fertőzött rokonokkal..

Névtelen írta...

talán így képesek lennénk leküzdeni ezt a járványt, és sok millió ember életét menthetnénk meg. a hiv pozitívok meg tényleg amit lehet, megkapnának, csak távol az egészségesektől. úgy számolom, hogy harminc, negyven év múlva sikerülne elérni, hogy az aids már a múlté legyen.
lehet hogy ez brutálisan hangzik elsőre, de ha jobban meggondoljátok, más lehetőségünk sajnos nincs. mivel nem lehet rá kifejleszteni ellenszert, csak késleltetni tudjuk a hatását, nem marad más lehetőségünk, mint a totális elkülönítés. a telep úgy nézne ki, mint egy város, hol csak pozitívok élnek. gondoljatok bele, hogy ti is félelem nélkül szeretkezhetnétek bárkivel, a megfertőzés tudata nélkül. s a szextől többé nem kellene félni. gondolkozzatok el rajta, mindenkinek ez lenne a legjobb, legyen valaki pozitív vagy egészséges is!

shivamantra írta...

kedves anon, látod, nagyon sajnálom, hogy nem adod a neved ahhoz, amit írsz. gyáva vagy talán hozzá, de mindegy is. tévedsz abban, amit írsz. ezt a megjegyzésedet most még itthagyom tanulságnak, de a többit törölni fogom. nem akarok elgondolkodni sem azon, hogy szerinted nekem mennyire jó lenne egy luxusbörtönben vagy gettóban. javaslom a harmadik birodalom dicstelen történelmének tanulmányozását, bár nyilván már túlvagy rajta. sajnálom, ha félelmet, szorongást ébreszt benned a hiv-fertőzés gondolata, annyira, hogy szíved szerint magas falak mögé zárnád. ez nem fog menni. inkább menj el tesztre. nagyon hosszú életet kívánok neked, és remélem, hogy tisztavérű, árja, egészséges, magas, kisportolt, tökéletes fogazatú, karikásfarkú, magyar legény vagy, hogy nehogy véletlenül valakinek oka legyen egyszer egy külön városba költöztetni téged.

Névtelen írta...

Shiva, ez eleg durva valasz volt.
en mint HIV+, teljesen egyetertek azzal amit Anonymus irt, korabban ezt ki is fejtettem. szerintem, bar durvan hangzik, megis ez lenne talan a legoptimalisabb, bar sajnos teljesen utopisztikus megoldas, hiszen a valosagban keptelenseg minden + embert a vilagon kiszurni. De az elmelettel egyetertek.
B.

shivamantra írta...

b., én döntöm el, hogy mit írok ide. tudod, ez az én blogom.

Névtelen írta...

B: az utópisztikus megoldás nem megoldás, de az olyanoknak mint te, elképzelhető, hogy nem maradt más csak az, hogy eljátszanak ezzel a gondolattal, miközben persze az elmélettől távol a hétköznapokban a szexpartnereidet (megjegyzem: teljesen normálisan) nyilván te sem hiv-státusz alapján válogatod...

neked nagyon jó lenne egy ilyen városban, mert félelem nélkül szeretkezhetnél bárkivel, (nem úgy mint most). De tudod, belül nagyon kicsi lenne a választék, mert túl sokan maradnánk kívül.

Mindenki azt csinál amit akar: te például elméletekről beszélsz és a gyakorlatban teljesen mást csinálsz. Ez olyanokkal szokott előfordulni, akiknek fogalmuk sincsen, hogyan fertőződhettek meg, hisz nem dugtak előtte egyáltalán.

És szerintem az erős rasszista dumák mögött legtöbbször elfojtás van. Az olyanok, mint anonym, "akik mindig óvszerben dugnak és/vagy soha nem is dugnak olyannal aki pozitív, mert megválogatják a partnereiket", évek múlva más nicknéven itt siránkoznak, hogy akkor most mi lesz velük. És akkor mi majd megnyugtatjuk őket, mert mi nem vagyunk olyan ostobák, mint ti.

Névtelen írta...

Durva volt anon hozzászólása. A HIV terjedése az emberi magatartáson és felelősségen múlik(tehát nem IV-zik az ember közös tűvel, sőt egyáltalán nem, védekezik szex közben, stb...) Úgy érzem, az igazi veszélyt nem a kiszűrt pozitívak jelentik, hanem azok a nem kiszűrtek, akik nem is tudják magukról. Na azok fertőznek rengeteg embert. Na már most ha elkülönítenénk az összes pozit, akkor maradna mindig sok olyan, akiről nem derülne ki (időben), hogy fertőzött-e valójában és az egyre csak fertőzne még több embert és így tovább...Kiszűrni meg úgysem lehetne mind a 6.5 milliárd embert, tehát sem az elmélet, sem a gyakorlat nem állja meg a helyét. A járvány visszafogása nem az elkülönítésben rejlene, hanem
az emberi felelősségben, viselkedésben. Felelőtlen emberek akkor is maradnának, ha minden pozi karanténben lenne, így a fertőzés sem állna meg.
Mindazonáltal minden embert megillet az egyéni szabadság joga, legyen az dohányos, alkoholos, drogos, HIV-pozi. Nekem is van sok alkoholos, dohányos, HIv-pozi, sőt drogos ismerősöm, hozzátartozóm és mégsem látnám őket jobban egy szigeten.

Névtelen írta...

anonymous hozzászólása az ostobaság iskolapéldája. 40 milliós "várost" akar létrehozni azért, hogy vígan baszhasson akivel csak akar és ne kelljen gumit használnia, mert az őt zavarja. És még azt is megmagyarázza a hülye, hogy ez a száműzötteknek is milyen jó lenne...
Szomorú, hogy ilyen mentalitású emberek léteznek a világon.
Ráadásul képtelenség ennek az agyrémnek a megvalósítása, hiszen a HIV a világ utolsó zugában is jelen van már. Ahol ember él ezen a bolygón ott HIV is van csak eltérő arányban. Nem tudom, hogy akarja szegéyke fél Afrikát egy gettóba terelni meg hozzá a világ mindenféle nemzetiségű, vallású, anyanyelvű HIV-fertőztt embereit? Ja és hogy akarja leszűrni a 7 milliárd embert az egész világon egy időben és ezt többször megismételni? Illetve ki finanszírozná mindezt? Egyáltalán hol lehetne egy ilyen AIDS-telepet létrehozni?
Az sem jut eszébe, hogy más szexuális úton terjedő betegségek is vannak.
Lényegtelen. Látszik, hogy fingja sincs a témáról, csak az önzés beszél belőle. Hozzanak áldozatot mások, hogy neki jobb legyen. Menjen az ilyen a fenébe!
Az sem igazolja őt, hogy vannak pozitívok, akiknek hasonló véleményük van az endlösungról. A butaság nem HIV-státusz kérdése.

Visszatérve az eredeti témára. Attól függetlenül, hogy az Emirátusokban hogyan állnak hozzá a pozitívokhoz gyanítom, hogy ellátásuk színvonala nagyságrendekkel jobb, mint nálunk, mert pénz az van ott bőven. Egyébként a lakosság több, mint háromnegyede nem emirati állampolgár, valószínűleg a pozitívok között is hasonló az arány. Az ország tele van ott dolgozó külföldi buzikkal, akik olyan hedonista életet élnek, amilyen San Franciscoban sincs. Közöttük igazán terjedhet a HIV, mert az óvszer ott sem divat, sőt kiröhögnek, ha gumit akarsz használni. Ezt egy ott dolgozó meleg barátom mesélte.
Egyébként az arab világ meleg társadalmának fertőződése valószínűleg éppen ezekben az években zajlik, mert a nyugati meleg (szex)turistákkal előszeretettel létesítenek szexuális kapcsolatot pénzért és ismerősök elmondása szerint az óvszert csak külön kérésre húzzák fel, de a külön kérés a turisták részéről igen ritka. Hasonló sztorikat hallottam több különböző országból is.
Ezek a helybeli férfiak/fiúk később szinte mind megházasodnak és gyerekeket nemzenek. Mondanom sem kell milyen következményei lesznek ennek a közeljövőben...
Előfordulhat, hogy pár év múlva a Közel-Keleten, illetve Észak Afrikában sem lesznek alacsonyan fertőzött országok. Bár ne legyen igazam!

Névtelen írta...

Érdekes volt az emirátusi beszámoló. Ahhoz képest kevés a kiszűrt, de akkor ezek szerint sokan el sem mennek szűrésre, mint ahogy a gumit sem szeretik?
Ennyire nem érdekelné őket a lehetséges HIV-státusz????

Névtelen írta...

Valószínűleg eszükbe sem jut. Ez egyébként nálunk is pont ugyanígy van. A magyar melegeknek is csak a töredéke jár szűrésre. Meg a heteroknak is...
Azért is lehet kevés a kiszűrt, mert amint említettem ez a folyamat valószínűleg most zajlik. Napjainkig valóban nagyon alacsony volt a fertőzöttség ezekben az országokban. Ha ez megváltozik, ahhoz idő kell mire kibuggyan.
Pl. az elő AIDS-tünetekkel diagnosztizált betegek megjelenéséig évek telhetnek el. Addig lehet, hogy fel sem tűnik senkinek, hogy valami gond van.
Ezekben az országokban nincs HIV-prevenciós propaganda, tehát ne várjuk, hogy az emberek szűrésre járjanak, feltéve ha van egyáltalán hova. Nálunk a 80-as évek végén még azért nem jártak sokan szűrésre, mert féltek, hogy kiderül, hogy fertőzöttek, illetve, hogy melegek. Ők most ugyanitt tartanak. Ráadásul ott ennek sokkal súlyosabb követkeményei lehetnek.