2006-12-10

tűzvész

tegnap bejárta a magyar sajtót is a moszkvai elvonóintézetben keletkezett tűzvész híre, amiben egyes források szerint 44, mások szerint 55 kábítószerfüggő nő halt meg. az ötemeletes épületnen csak egy kijárata van, és az ablakokat rácsok biztosítják.

azt gondolom, mégis furcsa, hogy sokan olyan következetesen drogkórháznak nevezik a börtönt. kórházakban és elvonóintézetekben nem szokásos a rács, a lakat és a fegyveres őr. továbbá csak a külföldi sajtóban (és az aktivista levelezőlistákon) említődik az is, hogy az áldozatok nemcsak kábítószerfüggők voltak, de többségükben hiv-fertőzöttek is.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne haragudj, de ezt nem értem..

shivamantra írta...

melyik részét?

Névtelen írta...

Ez miért lenne börtön?

Névtelen írta...

azért börtön, mert rács mögé voltak zárva, és nem mehettek ki, amikor akartak.
de nekem meg az nem világos a hírekből, bár bevallom, nem is néztem utána, hogy milyen alapon voltak ők fogva tartva? kényszerelvonóra küldték őket valamilyen bűncselekményért?

Névtelen írta...

Szegények!!!
Úgy látszik nagyon egy kaptafára veszik ott az embereket: HIV-pozi, drogos, elvonós, stb...mind egy helyre...szerintem Shiva ezt akarta kihozni a cikkből, hogy valamilyen szinten "bűnösnek" tartják őket és olyan körülmények között tartották őket, mintha elítéltek lennének és egy baleset miatt meg nem is tudtak elmenekülni...Borzalom!

Névtelen írta...

eljen a dicso orosz hon!

Névtelen írta...

Bocsánat, hogy közbeszólok, nem az én asztalom. De 1: droggal élni hivatalosan bűncselekmény, és előfordul, hogy az ember ezért esetleg börtönbe kerül. 2: keményebb drogoknál megeshet, hogy nem elég szépen megkérni valakit, hogy lécci ne pancsikolj többet a herkában, mert nem szép dolog. Amilyen elvonási tünetei vannak, elképzelhetőnek tartom olyan elvonók létezését, ahol aláírás után igenis fogvatarthatnak (lásd zártosztály a gyogyiban: hasonló séma, aláiratnak szépen az emberrel egy papírt, hogy lécci mostantól ne higgyetek nekem, csak az orvosomnak, és csak akkor engedjetek ki, ha ő is úgy gondolja..^^) 3: Az, hogy a nagy részük HIV-pozitív, szintén betudható puszta drogos létüknek, az én képzeletemben ide is befér, hogy akár már ott helyben is megfertőzhették egymást, tekintve hogy valószínűleg a higiénével foglalkoznak legkevésbé, ha végre sikerül alkalmat találni egy adag belövésére.
Kihangsúlyozom, hogy mindez nem azt jelenti, hogy helyeslem, ami történt, és hogy nem tartom szörnyűnek magát az eseményt. És valóban, még az is előfordulhat, hogy nem volt véletlen - ebben az esetben valóban hátborzongató. De nem _biztos_, hogy így történt, és szerintem felesleges olyan bűnökkel terhelni másokat, nameg a saját idegrendszerünket, amik csak puszta feltételezésen alapulnak. Ehh.. hát ez egy kissé hosszúra sikeredett, bocs. Bár még így is félek, hogy félreérthető, ezért kérlek higgyétek el, hogy senkinek nem kívánok rosszat, és nem célom az "elkövetőket" védeni, ha valóban ilyen megátalkodottak lettek volna. A hangsúly azon van, hogy - könnyen előfordulhat, hogy én vagyok naiv, de - ennek a bejegyzésnek kissé paranoia szaga van, és kissé kilóg a blog egészének jellegéből: amit pedig csak azért olvasok, mert tetszik a hozzáállása a témához.
Maradok tisztelettel: L.M.

Névtelen írta...

szerintem elég felületesen közelíted meg a témát, L.M., és gyanítom, nincs közeli élményed/tapasztalatod sem ezzel kapcsolatban.
sehova nincs odaírva, hogy biztos direkt ölte meg valaki azokat a nőket.
az már nem úgy van, hogy ha valaki droghasználó, akkor tömlöcbe vetik. az se úgy van, hogy ha valaki droghasználó, de nem akar leszokni, akkor valakik bezárathatják valahová, ahol lemond az alapvető jogairól (mint a "gyogyiban")

shivamantra írta...

az intravénás droghasználat és a hiv összefüggése közismert és régóta nyomasztó probléma az elterjedt közös tűhasználat miatt. igen, úgy értettem, ahogy vackor: ma már nem így szoktuk kezelni a kábítószerfüggőket. az elzárás melletti kényszerkezelés hatékonysága és sikere általában nagyon csekély.
ebben az intézményben gyújtogatás történt: az eddigi hírek szerint az egyik ápolt gyújtotta fel a konyhát. azonban az ápolók nagyon későn siettek segítségükre, és az ajtók, ablakok sokáig zárva maradtak. aki akart sem tudott kijutni. nem vagyok paranoid, csak úgy érzem, abban, ami történt akarva, akaratlanul visszatükröződik a táradalom értékítélete a kábítószerfüggőkről. ha valaki ma ugyanolyan mértékben alkoholfüggő vagy nikotinbeteg, annak simán elnézed.
különben meg bármilyen hosszút lehet írni.

Névtelen írta...

Én is úgy gondolom, hogy sok véletlen vagy nem véletlen dolog vezetett a tragédiához: kábítószerfüggőség, HIV, elzárás, elvonókúra, szándékos gyújtogatás, késői segítségnyújtás, túl sok akadály a menekülésben. A cikk érzékelteti a drámai fordulatokat, csak hogy ez a valóságban és a 21. században történt.
Szerintem a cikk azért is jó, mert felhívja a figyelmet arra, hogy egyes rétegeket/betegeket nem a megfelelő helyen és körülmények között gondoznak, nem beszélve arról, hogy a munkavédelmi, balesetvédelmi körülmények is hibádzottak:(((

Névtelen írta...

Félelmeim tehát beigazolódtak.. :) Sebaj. Vackor: Nem azt mondtam, hogy kényszerítenek, hogy aláírd a papírt. De ha aláírtad, alá van írva. Abban persze igazad van, hogy nem volt még szerencsére közelebbi élményem, történetesen nem volt még szükségem arra, hogy hasonlóban vegyek részt, és remélhetőleg nem is lesz.
Általánosságban a drogfüggőkről meg csak annyit (és nem többet, mert igazából nem kötekedni járok ide.. :)), hogy akárhogy is nézzük, de valahol mégiscsak benne volt a saját kezük is a dologban. Igen elhanyagolható százalékuk a "körülmények áldozata", akik mondjuk helytelen korházi kezelés miatt jutottak addig, ameddig. Az alkoholizmust ugyanolyan károsnak tartom (mind a betegre, mind pedig a környezetére nézve). A nikotinnak viszont meg van az a varázsa, hogy a szagoktól eltekintve lehet "kultúráltan" is a függőjévé válni, és meg van rá a lehetőség, hogy az ember csak magát nyírja ki, a környezetét ne..^^ Itt nem az a kérdés, hogy a "drog mögött meghúzódó embert" elitéljük-e vagy sem, mert a társadalom szempontjából sajnos kénytelenek vagyunk őt a droggal szimbiózisban együtt élő lényként kezelni, és ez semmiképpen sem lehet pozitív. Azt ugye nem kell ecsetelnem, hogy miért. És nem biztos, hogy érdemes azt sugallni az "ifjúságnak", hogy játszon nyugodtan a heroinnal, majd mélyésgesen megértő embertársai úgyis kihúzzák a szarból, ha véletlenül rosszul alakulnának a dolgok. A dohány árát megemelhetik, hogy ne mások tb-jéből kelljen finanszírozni a tüdőrákod kezelését, de a drogokra nem dobhatnak adót. Távolodok a témától, befogom a pofám.
Valószínűleg rosszul hangsúlyoztam magamban az írott mondatokat itt egyedül a gép előtt, és innen származik a kis félreértés.. ;) Megesik. Ezért nem szeretek írásban kommunikálni.
Resp.:L.M.

Névtelen írta...

Azt hiszem, értelek, L.M.
Azt azért hozzáteszem, hogy a dohányzás ebben az országban éppen annyira kultúrált módon folyik, mint az ivás meg a drogozás - vagyis elvétve akad olyan ember, aki ne zavarna vele másokat. Képzeld el, hogy az összes leszokni vágyó dohányossal aláratnának egy papírt, hogy a sikeres kezelés végéig bármi áron - mondjuk ráccsal - meg lesznek akadályozva a nikotinszerzésben. Tisztára önkéntes alapon. (Magyar ember hajlamos elbagatellizálni a cigarettázás, sőt még az ivás veszélyeit is, hozzájuk képest a néhány ezer HIV fertőzött nulla rizikófaktor.)

Névtelen írta...

Van benne valami.. Akkor ezúton is hálát adok a sorsnak, hogy nekem a dohányosok krémje jutott..^^
Amúgy én asszem simán elzáratnám magam, ha ettől végre le tudnám tenni, és akkor közben nem kéne az idegbetegséggel örvendeztetni a kedves barátaimat. Na sebaj. A nikotin alattomosabb féreg, mint az alkohol, ez tény.
L.M.

Névtelen írta...

Nosss, mint valamikori nagy dohányos, elárulom neked a tuti módszert: légy rettenetesen büszke magadra, hogy már fél órája/három napja/öt éve nem gyújtottál rá. (Esetleg mindig számold ki, hogy ezzel mennyi megtakarításod van, azt pedig verd el, amire akarod...) Akkor menni fog :D Ha elzáratnád magad, attól csak őrült módon szenvednél, logikusan, mert erőszakkal fosztanának meg valamitől, ami neked jó volt. Aki szenved attól, hogy soha többé nem gyújthat rá, az sose fog leszokni. Nna. Ma nagyon okos voltam, megyek pihenni. (És eszek egy kis mon chérit, nem sikerül róla leszoknom, pedig nagyon akarok... :D)

Névtelen írta...

Amint a sorozatos híradások is mutatják Oroszországban bármi megtörténhet. Ne felejtsük el, hogy csak a szocializmus szűnt meg, a diktatúra nem...
Egyébként ez a tűz dolog nagyon érdekes. Moszkvában és Szentpéterváron több épület égett le az utóbbi pár évben, mint egész Kelet Európában.