2006-12-09

portugália


úgy alakult, hogy a napokban megfordultam portugáliában, és eszembe jutott, hogy akkor ideteszem a portugál hiv/aids szervezet honlapját, hátha valakinek hasznos lehet.

portugáliában 10,5 milló ember él, közülük az ensz hivatalos statisztikái szerint 32.000 ember hiv-fertőzött. az ellátás színvonala általában jó, azonban az intravénás droghasználók és közös tűhasználattal fertőződők aránya magas, és az ő ellátásukkal időről időre gond van. nincs ez máshogy nálunk sem: például magyarországon az orvosok az intravénás droghasználó hiv-fertőzötteket is inkább homoszexuálisnak jelentik le, mert azzal lényegesen kevesebb az adminisztráció, és a rendőrség is békén hagyja őket.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát azért ez elég önkényes dolog, hogy az IV-seket homoszexuálisnak írják be, akkor már miért nem hetero vagy biszexuálisnak?
Ha belegondolok, hogy Portugália lakossága kicsivel több mint a miénk és 32.000-en vannak...nálunk ennyi fertőzött esetén már régen összeomolhatna az ellátás!!!

Névtelen írta...

Meglepo adatok
B.

Névtelen írta...

Azt mindig is ismeretes volt, hogy Portugáliában nagy ez az arány, és hogy főleg az IV-sek miatt, de ez akkor is a hazai regisztráltak huszonvalahányszorosa!!!

shivamantra írta...

portugália sokkal jobban ki van téve az afrikai bevándorlók hullámainak, továbbá az európába irányuló kábítószerimport egyik fontos első állomása. ez az oka a magas fertőzöttségi aránynak.

Névtelen írta...

Van egy olyan oldal, ami leírja az európai országokat, hogy hol mennyi fertőzöttet szűrtek ki, milyen rizikófaktorosak, mennyi az AIDS beteg, nő, gyerek, elhalálozott, stb...? Megköszönném.

shivamantra írta...

javaslom, hogy ezt használd: http://unaids.org/en/
itt viszonylag pontos adatok vannak. sokan kritizálják, mert az államok által hivatalosan jelentett adatokat használják, de sok választásuk nincsen. országonként érdemes utánanézni, hogy mi lehet a tényleges helyzet a hivatalos statisztikákhoz képest.

Névtelen írta...

Szinte mindenhol jelen van a betegség, ez borzalmas..
Úgy hallottam, hogy Észak Koreában nincsenek fertőzöttek, ez igaz?

Névtelen írta...

Bizti, vannak Észak-Koreában is. Amúgy köszönöm az oldalt, én kértem.
Ha valahol nincs adat a pozikról, akkor az azért lehet, mert nem kerültek nyilvánosságra vagy nincs olyan szinten az ellátás, vagy valami hasonlóra gondolok, de AIDS is everywhere:(

shivamantra írta...

észak-koreában minden idők egyik legromlottabb, legagresszívebb diktátora (aki apjától örökölte a hatalmat "demokratikusan") izolacionista, elnyomó, gonosz, beteg, irracionális és ijesztően nyomorúságos rezsimet tart fent. azt hiszem, teljesen mindegy, hogy van-e ott hiv-fertőzött vagy nincs. az emberek éhen halnak, hogy kim dzsong ilnek legyen atombombája a kommunizmus nagyobb dicsőségére.

Névtelen írta...

Biztos van ott is HIV-pozi, de nem biztos, hogy azért a legrosszabb ott élni!!!

Névtelen írta...

ezt mind értem, de úgy tudom, hogy mivel nem engedtek be embereket az országba a hetvenes, nyolvanas, kilencvenes években, nincs egy darab Hiv fertőzött sem, illetve ha van is, biztosan ez a világon leginkább nem fertőzött ország. legalább erre büszkék lehetnek! kubában csináltak még ehez hasonlót, mikor deportálták a fertőzötteket, és így szorították le a veszélyt. nem szeretnélek megbántani benneteket, de lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha különválasztanák az egészségeseket a fertőzöttektől, és a fertőzötteknek külön telepet hoznának létre, ahol tényleg mindent megkapnának, és azért találkozhatnának a nem fertőzött rokonokkal..

Névtelen írta...

talán így képesek lennénk leküzdeni ezt a járványt, és sok millió ember életét menthetnénk meg. a hiv pozitívok meg tényleg amit lehet, megkapnának, csak távol az egészségesektől. úgy számolom, hogy harminc, negyven év múlva sikerülne elérni, hogy az aids már a múlté legyen.
lehet hogy ez brutálisan hangzik elsőre, de ha jobban meggondoljátok, más lehetőségünk sajnos nincs. mivel nem lehet rá kifejleszteni ellenszert, csak késleltetni tudjuk a hatását, nem marad más lehetőségünk, mint a totális elkülönítés. a telep úgy nézne ki, mint egy város, hol csak pozitívok élnek. gondoljatok bele, hogy ti is félelem nélkül szeretkezhetnétek bárkivel, a megfertőzés tudata nélkül. s a szextől többé nem kellene félni. gondolkozzatok el rajta, mindenkinek ez lenne a legjobb, legyen valaki pozitív vagy egészséges is!

shivamantra írta...

lehet, hogy nem akartál megbántani, de mégis sikerült. légy szíves olvasd el az egészet, mindent, amit eddig írtam, de komolyan. és gondolj mindig arra, hogy lehet, hogy a fiad vagyok vagy az apád. vagy lehet, hogy a főnököd vagy a beosztottad. szerinted mit lehetne elérni egy ilyen gettóval? vagy javaslom, hogy zárjuk be a cukorbetegeket is, mert engem ők zavarnak nagyon. vagy a zsidókat. és persze a cigányokat is, továbbá zárjuk be egy külön gettóba az összes süketnémát is, meg persze a dohányosokat, mert ők megölnek minket. ja, és mindenkit, aki autóval jár, mert velük le sem kell feküdni, hogy mérgezőek legyenek. ls ha mindenki bezártunk, akkor már tényleg csak az olyan tájékozatlan, rasszista idióták maradnak szabadon, mint te. az nagyon szép világ lesz.

Névtelen írta...

Shiva, de mi lesz a zsido HIV+, vagy cigany HIV+ okkal, azok milyen gettoba kerulnek?
Megint ugyanazt tudom irni. az elmelettel en egyetertek.
Sot, az lenne a jo, ahogy anonymus irja, mindent megkapnank. es mondjuk mindez egy kellemes szigeten lenne valahol a tropusokon... Nekem bejon az otlet, kulonben szerintem tolem lopta
B.

shivamantra írta...

b., holnap felhívlak, és nagyon előre gondold végig, hogy mit fogsz mondani a telefonban, mert viszonylag rövid időd lesz válaszolni. köszi előre is az összeszedettséget.

Névtelen írta...

Nem csodálom Shiva felháborodását, mert ez az elmélet képtelenség és nélkülöz minden emberséget.
Nem értem miért kell más rétegeket is belekeverni a dologba, ilyen erővel mindenkit elkülöníthetnénk, mert mindenkiben találhatunk valami kifogásolni valót: cigány, zsidó, süketnéma, vak, fertőzött, dohányos, alkoholos, drogos, gyilkos és így tovább. Ilyen elméletek soha nem tesznek jót a közösségnek, a társadalomnak.
Nem csodálom, ha sok hozzászólás törölve lett a blogról, mert mindennek van határa.