2006-10-19

spanyolviasz

bár a legnagyobb tisztelet hangján, de mégiscsak. ebből az újabb vizsgálatból is az derül ki, hogy ha az ember egészségesen táplálkozik és sportol, akkor a hiv-gyógyszerek okozta anyagcsere-zavarok is sokkal enyhébbek, és kevesebb problémát okoznak.
a legtöbb hiv-gyógyszernek (különösen pedig a proteáz inhibitoroknak) van olyan mellékhatása, hogy megnövelik a vérben keringő szabad zsírok (pl. koleszterin) szintjét, és ezzel hosszú távon szív- és érrendszeri problémákat, illetve gyakran cukorbetegséget okoznak.
mindezen sokat lehet segíteni a kiegyensúlyozott diétával és rendszeres testmozgással.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát ez azért jó hír. én sportolok is meg minden, de sajnos most ettem meg egy fish mac-et és nagyon lelkiismeretfurdalásom van.

de majd elmúlik:-)

mck

Névtelen írta...

Igen, a főleg PI-k okozta mellékhatások(emelkedett koleszterinszint,vércukorszint, triglicedszint és zsíreloszlási zavarok) kiküszöbölhetőej egészséges táplálkozással:
pl. emelkedett koleszterinszint esetén kerülendő a tojás, az állati eredetű zsírok, és a zsíros ételek nagy része, helyette a növényi olajok, halfélék jöhetnek szóba.
Ugyanez jellemző a trigliceridszint emelkedésekor is.
A vércukorszint emelkedés már ritkább, de ennek esetében a szénhidrát diéta javasolt, kerülendő a fehér a kenyér, a csokoládé, a cukor, a cukros ételek, helyette zöldség, gyümölcs, és fehérjék.
A zsíreloszlási zavar igencsak speciális probléma és összetettebb. Itt már kétségtelen, hogy a sportra is nagy szükség van.

Névtelen írta...

ezt én kicsit azért javítanám: a sportra a zsíreloszlási zavartól függetlenül is szükség van, hiszen megelőzhető vele a keringési és érrendszeri betegségek egy részének kialakulása, amik inkább függenek össze magas vérzsír és -cukorszinttel, mint a lipodisztrófiával.

a sporton belül nagyon fontos az intenzív testmozgás, amikor gyorsan kering a véred...

szóval nem érdemes például sokat ülni a számítógép előtt. én pédául kondizom, úszom, és kardiózok rendszeresen több mint 8 éve. és hát mit mondjak, érzem a különbséget.

Névtelen írta...

És szerintetek melyik sport a leghatékonyabb lipó ellen? Én úgy gondolom a torna, a kondicionálás és azok a sportok, amik minden izomcsoportot megmozgatnak- úszás még.

Névtelen írta...

Sajnos nem létezik olyan edzésterv, amely megakadályozza a lipodisztrófia kialakulását vagy visszaváltozatja a megváltozott testarányokat, de kitartó, intenzív mozgással pozitívan befolyásolhatók a fizikai és metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) problémák. Futás, evezés, úszás, sífutás stb, nagyon jó, heti 3 - 5 alkalommal kb 60 percig. Fontos, hogy közben emelkedjen szívfrekvencia (a szív percenkénti összehúzódása), de nem szabad, hogy kellemetlenül érzed magad. Ha kicsit megizzadsz és lihegsz, az jó.

Az izmokra irányuló edzés nem hat a lipodisztrófia lenne, viszont szép testet csinál és növeli az önbizalmat, esetleg optikailag kiegyenlíti a megváltozott testarányokat.

Az intenzív testmozgás jó hatással van a diszlipidémia (kóros vérzsírösszetétel)okozta kardiovaszkuláris (szív- és keringési) betegségek megelőzésére. Így két legyet lehet egy csapásra ... :-)

Ami ellen sajnos nem sokat segít a sport, az a kraniofaciális diszmorfia (arc és a koponya területén jelentkező alakváltozás).

mck

shivamantra írta...

ó, egy tudományos diákkörré alakultunk.

Névtelen írta...

Az arc és koponya területén jelentkező lipóra valóban nem hat a sport, bár nyugati országokban már divat a plasztikai műtét, pl. nem egy amerikai sorozatot látni, ahol a HIV-pozi kéri az arcplasztikát...hazánkban nem tudom ez mennyire divat, de gondolom a szociális körülmények miatt semennyire...

Névtelen írta...

hazánkban ez egyáltalán nem divat. a tb nem fizeti és nincs nagyon olyan aki ezt megcsinálná.

a legtöbb módszer sajnos nagyon költséges és csak rövidtávon vezet sikerre. A new-fill, a kollagén vagy a hialuronsavval történő feltöltés hatása néhány hét (hónap) után elmúlik, a befecskendezett anyag hamar lebomlik... Annyira sokszor kellene ismtételni, hogy azt nehéz lenne kifizetni.
Az ún. lipofilling, saját zsírral történő feltöltés is ritkán hatásos, és mivel viszonylag vastag tűvel végzik, csúnya vérömlenyek keletkeznek, amik nehezen szívódnak fel.
Az implantátunok veszélyes gyulladásokat okoznak... és az arc esetében (kis hely) nehezen formázhatók.

Szerintem ez főleg a filmekben működik csak jól.

mck

Névtelen írta...

Hát akkor tényleg nem érdemes erre fizetni, hacsak rövidtávú és még kellemetlenségeket is okoz...na ja a filmek néha túlidealizált állapotot mutatnak:(