2006-10-21

kombinációk


azt írta az egyik olvasó, hogy szeretne többet megtudni a különböző gyógyszerkombinációkról, hogy könnyebb legyen a dolga, amikor döntést kell hoznia, hogy mit szedjen. meg hogy egyáltalán tudjon dönteni.

valóban úgy van ez, hogy a hiv-fertőzés azon ritka állapotok egyike, amikor az orvos több gyógyszerezési lehetőséget kínál fel, és a betegnek joga és lehetősége van választani ezek közül. ennek oka pedig az, hogy a gyógyszereket a jelenlegi állás szerint egy életen át kell szedni, tehát nagyon fontos döntés ez. figyelembe kell venni a lehetséges mellékhatásokat, a szedés rendjét, a gyógyszerfegyelmet, amit esetlen műszóval adherenciának nevezünk (az angol "adherence" szó után).

a gyógyszerfegyelemről és a kombinációs terápiáról már találtok anyagot a www.hivpozitiv.hu honlapon, de a gyógyszerek részletes bemutatása még hiányzik. ezeket most írom. a továbbiakban igyekszem többet foglalkozni a kombinációkkal és a gyógyszerfegyelemmel is.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Általában egy hármas kombinációval kezdenek, ami 2 NRTI + 1 NNRTI vagy 2 NRTI + 1 PI alapú. A gyógyszereket A, B, C oszlopba sorolják és innen válogatnak úgy, hogy egyénre szabott legyen a terápia.

Az A oszlopban szerepel a Stocrin(NNRTI) is, legtöbbször ezt javasolják kezdőként és hazánkban ez a legelterjedtebb.
Alternatív lehetőségként ott a Viramune( viszont ez hepatitis fertőzéssel rendelkezőknek ellenjavallott, mert a máj működését erősen befolyásolja).
Ritkábban kezdik PI-vel(ált. Kaletra vagy Ritonavir booster) a terápiát, inkább csak akkor ha a beteg már rosszabb klinikai stádiumban van vagy rosszabbak az eredményei, illetve ha allergiás az NNRTI készítményekre.

B oszlopban van az Epivir (NRTI). Szinte biztos, hogy ezt mindenki kapja.
Az Epivirnek kevés a mellékhatása és ha van is, akkor enyhe lefolyásúak. Általában Combivirben adják.

C oszlopban van az AZT vagy Retrovir, illetve a Viread (NRTI). Az AZT régi és bevált tag, általában ezt szeretik első kombinációban adni, viszont ha súlyosak a mellékhatásai, akkor Viread.

Összesítve az első kombináció tünetmenteseknél lehet: Combivir+Stocrin, Combivir+Viramune(ha nincs hepatitise) vagy Viread+Epivir+Viramune/Stocrin.
A Vireadot elsőnek költségoptimalizáció miatt nem prefarálják, csak indokolt esetben.

Az orvos ajánlja fel a kezelés lehetőségét és a kombinációt, a beteg a mellékhatások ismeretében fogadhatja el.
A Stocrin és a Viramune az esetek max. 20%-ban kiütést(esteleg lázzal) okozhat, de ez sokszor csak átmeneti, ha nem, akkor lecserélendő.
A Combivir hasi bántalmakat okozhat(hasmenés, hányinger, émelygés, étvágytalanság), de ezek többnyire enyhe lefolyásúak.

A Stocrinra jellemzőek az idegrendszeri hatások(szédülés, élénk álmok, stb...), ezért este érdemes bevenni.

Névtelen írta...

húú, ezt te mind honnan tudod?

Névtelen írta...

Hát igen. A stocrin mellékhatásai nem kellemesek, de megvan az az előnye, hogy a véren kívül még más testnedvekben is hat.

A liquor-ban (agyvíz stb.) például háromszor olyan magas a koncentráció, mint a nem-proteinkötésű szabad efavirenz-koncentráció a vérplazmában. (efavirenz: a stocrin hatóanyaga).

Fontos tudni persze azt is, hogy kerülendő a gyógyszer zsíros ételekkel történő bevétele, mert ez növeli a hatóanyag felszívódását és felerősíti a mellékhatásokat.

Módosíthatják a gyógyszer hatását más más készítmények is. Az antiepileptikumok, a tuberkulózis kezelésére használt rifampicin és mellesleg az orbáncfű is.

mck

shivamantra írta...

amit az egyik anon itt írt a gyógyszerekről, azt egy kicsit átírva felvettem a www.hivpozitiv.hu oldalra, a haart fejezetbe. amit a másik anon írt a mindenféléről, azt is átveszem majd. általában is nagyon örülök, ha okosságokat írtok.