2006-10-19

tuberkulózis

többen kérdeztétek, hogy mi a helyzet a gyógyszerrezisztens tuberkulózissal, amiről az utóbbi időben lehet hallani. sajnos valóban egyre jobban terjed egy ilyen tbc-törzs, de csak afrikában. európában eddig az ilyen megbetegedés nagyon ritka, bár valóban minden kontinensen előfordul. a többszörösen rezisztens baktériumokról egyébként az emberek tehetnek. társadalmi, szociális és anyagi gondok játszanak közre a tévedések és a hanyagság mellett abban, hogy a tbc-fertőzöttek nem szedik végig az antibiotikumokat, vagy nem elegendő mennyiséget szednek belőle, és így a baktérium rezisztenciát alakít ki.
akárhogy is, menjetek el tüdőszűrésre (is). az tök fontos. tüdővész - ej, de szarul hangzik!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

az a baj csak, hogy ma magyarországon a rendelkezésre álló technikával csak olyan felvétel készíthető a szűrőállomásokon, amiről éppen csak azt lehet megállapítani, hogy az egy tüdő. vagy ha már nagyon nagy a baj, az is látszik rajta. de akkor többnyire már késő.

de szerintem is fontos lenne a tüdőszűrés. egyébként kötelező is, ha jól tudom, 30 felett.

mck

Névtelen írta...

Én 30 alatt vagyok és bizonyos időközönként hívtak eddig tüdőszűrésre...aki dohányzik vagy légzési problémái vannak, annak gyakrabban javallott a tüdőszűrés...sajnos az előttem hozzászólónak abban igaza van, hogy általában már csak akkor veszik észrea a bajt, ha már késő van. A László Kórházban egyébként pár emberkét elküldenek tüdő röntgenre is, de pl. engem nem...
Az igazság az, hogy inkább akkor küldik az ember, ha már tünetei is vannak...és ez egyáltalán nem jó...
A rezisztencia: sajnos az antibiotikumos terápiánál nem olyan nagy a gyógyszerfegyelme a betegnek...a másik: itt fizetni kell már a gyógyszerért, míg a HAART-ért egyelőre nem. Talán ez is közrejátszhat, főleg szegény országokban(Afrika).

Névtelen írta...

anonymous, olvasd újra amit írtál és gondolod végig, mi az, ami új benne és mi az ami csak az addigiak újrarágása. szerintem nem szükséges újrafoglamaznod az előzőeket. nagyon fárasztó olvasni ezeket az összefoglalásokat.

köszi.

K.

Névtelen írta...

K!
A kedvedért:
új infó volt a szövegben: az antibiotikumot szedők gyógyszerfegyelme, a tüdőszűrés/vizsgálat helyzete a Lászlóban és a hazánkban. Mert ugye nem csak 30 felett kötelező...
Szóval voltak új infók, csak nálad nincs jóindulat...ha pedig fárasztó olvasni a hozzászólásokat, akkor egyszerűen nem kell...ennyi...

Névtelen írta...

a jóindulat megvan, mert most akkor elmagyarázom, mi ezzel a baj:

olvasd el shiva írását és abban megtalálod, hogy: "társadalmi, szociális és anyagi gondok játszanak közre a tévedések és a hanyagság mellett abban, hogy a tbc-fertőzöttek nem szedik végig az antibiotikumokat". ehhez képest nem volt új a gyógyszerfegyelemről ír megjegyzésed.

az első komment arról szól, milyen a magyarországi helyzet a szűrőállomásokon és szerepel ott a 30-as korhatár is. ezt is ajánlom figyelmedbe.

Új infónak mondható esetleg, hogy aki dohányzik az menjen sűrűbben tüdőszűrésre. Új az is, hogy te 30 éves vagy és hogy a lászlóban van akit megröntgeneznek, van akit meg nem. Azért lássuk be, hogy ezeknek nem túl nagy az információtartalma.

A felkérést a nemolvasásra nem tudom elfogadni. Az a szakmám, hogy megtanítsam kommunikálni az embereket. És ennek része az is, hogy elfogadjuk a kritikát. Ez nem hiv-specifikus, ugyhogy ez lehet, hogy nem a szakterülteted...

K.

Névtelen írta...

Csak hogy szerintem ez elsősorban egy HIV-specifikus terület, bár tényleg bárki írhat ide bármit.
Te sem olvastad rendesen az írásomat, mert nem 30 éves vagyok, hanem kevesebb(de tudom ez tényleg teljesen érdektelen ilyen szempontból).
Hogy minek mekkora információtartalma van, azt légyszíves ne Te döntsd el. Mert lehet valakit az is érdekel, hogy mi a helyzet hazánkban ilyen téren...abból kell kiindulni, hogy a HIV-fertőzöttek is nagyon különbözőek, akár abból a szempontból, hogy milyen "régi" fertőzöttek, akár érdeklődés, akár motiváció szempontjából és még sorolhatnám milyen szempontok alapján...
A kritikát elfogadom, Shiva írásai jók, de vannak amiket részletezni/kommemtálni kell, hiszen éppen ezért jött létre a blog.
Másfelől igazságtalannak tartom, hogy míg mások itt ökörködnek, néha nem idevágó dolgokkal, őket nem éri el "leb...od" jóindulata, holott azok a hozzászólások még kevésbé információértékűek.
Ha már olyan okos vagy, hogy a szakmádat tanítani akarod, akkor igazságosan és elfogulatlanul tedd!

Névtelen írta...

A blog nem azért jött létre, mert shiva írásait mindenképpen kommentálni és részletezni kell. És hiba lenne az is, ha azt gondolnád, ez csak egy HIV-specifikus blog. Itt emberek csevegnek egymással, nemcsak hivről. Az oldalsó részen, ha a hiv+.hu-ra kattintasz, ott vannak a személytelen és hibátlan tudományos infók.

Szerepelni akarsz, ennyi. Meg akarod mutatni, hogy te értesz ehhez és sokat tudsz erről. Ez egyébként valószínűleg így is van. De nehezen viseled, ha még rajtad kívül más is sokat tud erről vagy netán többet tud nálad is. Ha nem tudsz újat írni, akkor tudományoskodva újraböfögöd az előzőeket. Az a mániád, hogy semmi sem elég jó, hanem mindenhez még fűzni kell egy mondatot, a TE mondatodat, csak így lesz kerek-egész. Azt hiszem ezek sikertelen kísérletek arra, hogy kannibalizáld ezt a nagyszerű blogot. A stílusod pedig néha átcsúszik a tárgyilagosból a kioktatóba. El kellene gondolkoznod ezen. Meg azon is, nem kellene-e saját blogot írnod, ha ennyire nagy a közlésvágyad.

Most akkor még erre válaszolj egy odamondogatósat, én azt válasz nélkül hagyom és akkor befejeztük.

A többiektől pedig én kérek elnézést.

mck

Névtelen írta...

Egyáltalán nem áll szándékomban ezt a blogot túlszárnyallni, mert nem is tudnám...ahogy Te írod: ide bárki bármit írhat, ezért nem esett jól, hogy belémkötöttél.
Hogy a közlési vágyam nagy, az miért baj? Szerintem Shivának is nagy(éppen ezért van blogja). És ezzel semmi baj, ezt a hozzászólás részt pedig azért hozta létre, hogy bárki hozzáírjon, akár HIV, akár nem HIV ügyben.

Ha már itt tartunk, akkor elárulnám, hogy más helyeken a neten nekem is szerepelnek írásaim, tehát nem azért írok ide, hogy ne legyen üres a lap.

Nem viselem nehezen, ha valaki többet tud ennél, amit írok, hiszen BIZTOS így van, gondoljunk csak azokra, akiknek pl.ez a szakmája.

Én egyedül azt érzem igazságtalannak, hogy míg mások kommentjébe nem köt bele az ember, az enyémbe igen.
Blogot azért nem szerkesztek, mert nincsenek meg a technikai feltételeim, és nem is akarok.
De miért olyan nagy baj, ha ide írok? Shivát ismerem személyesen, semmiképpen sem azért írok, mert úgy érzem ő keveset tett volna ide.

shivamantra írta...

hihihi, mindenki ismer. egy sztár vagyok. nnna.

Névtelen írta...

Do I have to change my name?
Will it get me far?
Should I loose some weight?
And am I gonna be a star?

Think about it!:)

shivamantra írta...

i tried to be a boy,
tried to be a girl,
tried to be a mess,
tried to be the best.

anyway, this bird has flown.

Névtelen írta...

na lazítsunk egy kicsit. :-)) te is anonymous! örülök, hogy írsz máshova is. én is több helyen publikálok, mindenféle nyelveken és témában, meg szoktam előadni is, de csak mert ez a szakmám. és ha időm engedi én is figyelmemmel követem az angol és a német hiv-szakirodalmat. szerintem is fontos, hogy aki nem tud ezeken a nyelveken, azoknak segítsünk a hozzáférésben.

shivát én is ismerem személyesen, hosszú évek óta nagyon jóban vagyunk.

szerintem nagyon jó hapsi:-))
imádom a stílusát. igazán megérdemli az elismerést a blogért.

mck

Névtelen írta...

Maddie sosem száll el és a dalai sem:))))))))
Vagy melyik jómadárra gondoltál, hogy meglépett?:))
Alors, this type of modern life, is not for me?
this type of modern life - is not for free?