2007-07-28

pápua


indonézia pápua tartományában a törvényhozók azt mérlegelik, hogy az országban élő mintegy 3000 hiv-fertőzött közül (a teljes népesség 2,5 milió) egyeseket a bőrük alá ültetett mikrocsippel jelöljenek meg. csak azokat a hiv-fertőzötteket kényszerítenék ilyen jeladó viselésére, akik többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagynak fel a nem biztonságos szexszel, és újabb és újabb embereket fertőznek meg. a csip rendeltetése az lenne, hogy az érintetteket könnyebben lehessen nyomon követni.
természetesen hatalmas felháborodást váltott ki a javaslat, és még nem is született döntés róla. nem kétséges, hogy a javaslat súlyos személyiségi és emberi jogi problémákat vet fel.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

NAGY TESTVÉR

Névtelen írta...

Egy dolgot azért ne feledjünk! Nem arról van szó, hogy a HIV fertőzöttség miatt kívánják az embereket megjelölni. Azokat az embereket akarják nyomon követni, akik másokat tudatosan, vagy figyelmetlenségük, miatt megfertőztek (ez pedig már bűncselekmény). Így tehát nem a betegség miatt történnék a megjelölés, hanem azért, mert bűnözőkk válnak.

És akkor most lehet kiabálni, hogy lebűnözőztem a HIV fertőzötteket, akik szexuális életet élnek (még mielőtt ezt tenné valaki: NEM EZT TETTEM :-) )

Névtelen írta...

Hülyeség. A chipet nem látná senki, vagyis pont azok nem látnák, akik veszélybe kerülhetnek a bűnöző hajlamúaktól. Valami látható jel kéne, mer az ötlet nem rossz, megkülönböztető jelzést aggatni a veszélyes embertársakra. Főleg a gyorshajtókra, kéne a kocsijuk tetejére egy fél méter magas, ergonómiailag hátrányos kialakítású, neonzöld felkiáltójel. Meg a dohányosokat, akik nemdohányzók közelében is rágyújtanak, azokat is meg kéne jelölni valami büdös ékszerrel, meg akik már egyszer megcsalták a párjukat, azoknak is nátronzacskóból készített pompomokat kéne a fejükön hordani, rengeteg jó ötletem van még, hogyan lehetne kiszűrni a nemkívánatos személyeket, klasszikus minta fellelhető a múlt században, sárga volt és hatágú.

Névtelen írta...

Anyuha: A zsidó-üldözést nem kellene összemosni a köztörvényes bűncselekmények elkövetésével. Az egyik rasszizmus, ami maga is bűncselekmény (méghozzá emberiség elleni SOHA EL NEM ÉVÜLŐ - és ez jó is van így).

A másik ember akarva, vagy gondatlanságból történő megfertőzése gyilkos vírussal bűncselekmény. A magyar büntető jog ezt 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel "honorálja". Ja és nálunk is bekerül a nyilvántartásba (amit úgy hívnak, hogy bűntettesek nyilvántartása), csakúgy, mint amikor valaki lop, sikkaszt, embert öl...

A cikk szerint a nyilvántartás nem arról szól, hogy valaki HIV fertőzött, vagy meleg, hanem arról, hogy bűncselekményt követett-e el, vagy sem. Ráadásul semmi köze a sárga csillaghoz, ugyanis azt nyilvánosan kellett hordani, ez utóbbi pedig láthatatlan, nem megbélyegző jellegű.

Hadd menjek egy kicsit tovább... Az az ember, aki másokkal védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesít, felelőtlen. Aki viszont mindezt úgy teszi, hogy tudja, a testében hordoz egy vírust, amellyel mást megfertőzve annak a halálát okozza (előbb, vagy utóbb), az nem felelőtlen, hanem bűnöző. Ezt lehet szépíteni, de így van.

És még mielőtt valaki félreértené, NEM tartozik ebbe a körbe az a személy, aki felelősséggel és védekezve szeretkezik fertőzöttként!

Névtelen írta...

Én is értem, hogy a chip az láthatatlan, ezért kezdtem úgy, hogy hülyeség. Senkit nem fog figyelmeztetni. Aki pedig felelőtlen (bűnöző) volt chip nélkül, az chippel is az lesz. Hogy a másokat felelőtlenségből megfertőző hiv-fertőzöttekről mit gondolok, az más tészta, de semmivel se gondolok csúnyábbakat, mint a gyorshajtókról meg részeg sofőrökről meg dohányosokról, például, akik rengeteg ember halálát okozzák, őket mégse akarja senki megjelölni semmi chippel, ez azért egy kicsit igazságtalan, nem? Mondhatni egészségügyi rasszizmus.

Névtelen írta...

Ez már csak a kukacoskodás miatt: egészségügyi rasszizmus és gyorshajtás kapcsolata? Hogy is van ez? :-)

Ami azt illeti lennének radikális elképzeléseim a másokat megfertőző emberekkel kapcsolatban (csakúgy, mint a tolvajokkal, rablókkal kapcsolatban is) de az már nagyon off volna :-)

Névtelen írta...

Ó, hát én kukacoskodásban verhetetlen vagyok: miért van az, hogy az úgynevezett radikális elképzelések majdnem mindig olyanoktól származnak, akikről semmit nem lehet megtudni, olykor még a nicknevüket se?
A gyorshajtók köz- és életveszélyes őrültek, akiknek pszichiáterhez kellene járniuk komplexusaik, agresszivitásuk és hatalmi vágyuk leküzdésére; az alkoholizmus betegség, a nikotinfüggőség is; konkrétan egyenként mindegyik csoport sokkal nagyobb veszélyt jelent rám nézve, mint a hiv-fertőzöttek. Kilóg a lóláb, na. Mer az ugye nem indok, hogy a közúti gyilkosságot a társadalom megértőbben fogadja, mint a hiv-fertőzést.

Névtelen írta...

Ha egyszer lesz erőm-időm-kedvem, akkor írok majd egy blogot én is. És akkor minden kiderül. De mondd Anyu, mit szeretnél tudni rólam?