2007-07-27

korán

a sidney-i ias konferencián megtartott egyik szimpozium témája az volt, hogy a most elérhető gyógyszerek és az eddig összegyűlt ismeretek alapján ésszerű lenne ismét a korábbi terápiát ösztönözni; illetve a nagy betegpopulációkon végzett elemzések alapján az sem kizárt, hogy az aids fogalmát is érdemes lehet újra defininálni.
kiderült, hogy a most szokásos 200-250 körüli cd4-es szám talán már túl alacsony a terápia elkezdéséhez. 350 és 500 között tanácsosabb lenne, hiszen addigra nem romlik le túlságosan az immunrendszer állapota. a nyirokszövetek 85%-a a belek körül található, és éppen ez az a terület, ahol a hiv a fertőzés első heteiben a legnagyobb pusztítást végzi a cd4-es sejtek soraiban. a korai terápia ezt lelassíthatja, és így a terápia ideje alatt a betegek cd4-száma ismét az egészséges szinthez közeli szintre emelkedhet. régóta ismeretes, hogy az alacsony cd4-szám mellett elkezdett terápia mellett a cd4-szám rendre már soha többet nem közelíti meg ezt a szintet.
a későbben terápiába kerülő betegek esetében pedig egy sok olyan betegség (fertőzések, rákos állapotok) figyelhetők meg, amik most nem tartoznak az aids definíciós körébe, mégis tipikusak. a javaslat szerint érdemes lehet átgondolni, hogy ezen betegségek alapján is definiáljuk az aids fennállását, és így megkezdjük a terápiát, ugyanis már bizonyított, hogy ezen betegségek nagyobbik része közvetlenül összefügg a hiv-fertőzéssel.
az olcsóbb, kevésbé bonyolult és kevesebb mellékhatással rendelkező, újabb gyógyszerek lehetővé tennének egy ilyen paradigmaváltást a kezelésben.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bizony, a későn megkezdett terápiának szinte csak hátrányai vannak, de ebbe most nem mennék bele. A fentihez annyit írnék, ha valaki gyógyszerszedés előtt állna, hogy tényleg ne várja meg, amíg kimerül az immunrendszere(tehát nagyon lecsökken a CD4), hanem érdemes a kezelést tartósan 300-350-es CD4 sejtszám körül megfontolni, pláne ha a vírusszám is kellőképpen magas. 400-500 körüli CD4 szám esetén szerintem még annyira nem kell sietni, de 250-es érték alá menni sem jó, mert tényleg kisebb lesz az immunrekonstrukció a későbbiekben.