2007-04-27

április

most nézem, hogy milyen gyenge hónap volt ez, úgy értem, nagyon keveset sikerült írnom, de az a sok munkától volt. most is brüsszelben vagyok, ami azért is mókás, mert a google blogger valamiért most hollandul van, és teljesen csak találomra nyomogatok. "instellingen" és "sjabloon" - mókás nyelv.
a soros ecab ülésen a merck gyógyszergyár tájékoztatóját hallgattuk meg a raltegravir (isentress, mk-0518) nevű integráz-inhibitor gyógyszerének bevezetésével kapcsolatos fejleményekről. az eredmények igen bíztatóak, a raltegravir főleg a régóta terápiában részesülő, többszörösen rezisztens betegeknek kínál megbízható kezelést. jól kombinálható a többi, még kísérleti vagy korai fázisban lévő gyógyszerrel. mivel teljesen új gyógyszerpsztályról is van szó, a saját rezisztencia-profilja még nem ismert, de az szinte bizonyos, hogy a többi, fejlesztés alatt álló integráz-inhibitorral (gilead, gsk) keresztrezisztenciában áll majd (tehát ha az egyikre rezisztens vagy, akkor az összesre is). a mellékhatások nem jelentősek, enyhe hasmenés, hányinger és fejfájás volt tapasztalható eddig. a kísérletekben legrégebben kezelt betegek két éve szednek raltegravirt, és hosszabb távú mellékhatásokat még nem sikerült feltárni.
a raltegravirt naponta kétszer (1 db 400 mg-os tabletta) kell majd szedni, és semmilyen evéssel kapcsolatos megkötés nem vonatkozik rá.
szó esett még az atripla európai bevezetéséről és forgalmazásáról is. az atripla az a gyógyszer, ami egy tablettában kombinál három hatóanyagot, így nagyon megkönnyíti a gyógyszerszedést. egyelőre csak az egyesült államokban és néhány más országban kapható, európában bizonyos adminisztratív nehézségek akadályozzák a forgalmazást, mivel a gyógyszer egyszerre három nagy gyógyszergyár tulajdonában van. az ígéret szerint az atripla egy éven belül megjelenik az európai piacokon is.
a merck is foglalkozik hiv-vakcina fejlesztésével, azonban ezek a kísérletek jelenleg igen korai fázisban vannak.

Nincsenek megjegyzések: