2007-04-25

újdonság

német kutatók csapata az ulmi egyetemen olyan új molekulát fedezett fel a vérben, ami hatékonyan képes blokkolni a hiv kötődését a cd4-es sejtekhez. ez a jelenleg 'virip' néven ismert peptid az eddig ismert gyógyszerekhez képest egészen más módon működik, és így egy új gyógyszerosztály hírnöke lehet. a kísérletek során az is kiderült, hogy néhány aminosav csekély módosítása révén a virip a gyógyszerrezisztens vírustörzsek szaporodását is képes megakadályozni.
az emberi vér egyébként több olyan összetevőt is tartalmaz, ami képes felvenni a harcot a hiv ellen, csak általában ezek mennyisége nem elegendő a hatékony védelemhez. a kutatók most azt vizsgálják, hogy milyen módon lehet ezeknek a peptideknek a mennyiségét akár mesterségesen növelni, és hogy ez milyen hatással van a szervezetre.
a virip a fúziós inhibitorokra hasonlít a leginkább, amennyiben a gp41-es fúziós fehérjére hat. ez a hiv-nek egy olyan eleme, ami általában állandó marad, nem mutálódik, ezért a rezisztencia kialakulásának esélye is csekély.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

achilles sarok:?

Névtelen írta...

Shiva, szerinted legkorábban mikorra lehet ebből gyógyszer?

Névtelen írta...

Szerintem biztos 10 év legalább, és különben is, nagyon kezdeti stádiumban van, és még annyi buktatón kell egy ilyennek átmennie.
B.

shivamantra írta...

hát ez még nagyon sok év. még molekula sincs, amit tesztelni lehetne, és onnantól szokott 8-10 évig tartani.