2007-03-27

objektív

főleg azok figyeljenek, akik - néha talán nem minden alap nélkül - azzal vádolnak, hogy olyan könnyűnek festem a hiv-fertőzést és az azzal való létet. szombat óta szedem megint a gyógyszereimet, és eddig ezek vannak:
- fülzúgás;
- állandó hányinger, amin nem segít, ha dolgokat eszem vagy nem eszem;
- enyhe, de nem múló fejfájás;
- kínzó bélgázok; és
- kedvencem: az okkersárga habfosás.
mindazonáltal viszonylag kedvező helyzetben vagyok, ugyanis nekem még eléggé kevés mellékhatással kell küzdenem. a vécén ülve mindig erre gondolok. mindez - tapasztalatom szerint - egy-két hónap után hagy alább. addig csak nehezen szánom rá magam a bulizásra.
ha jót akartok magatoknak, inkább ne legyetek hiv-fertőzöttek.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

kellemetlen dolgok, de 1-2 hónap és mérséklődnek, az akut szakaszban gyakoribbak a mellékhatások, tény és való igaz, viszont az okkersárga habfos, hát azon én is ledöbbenek!!!!

Névtelen írta...

ez miért alakul ki?

Névtelen írta...

lesznek valaha kevesebb mellékhatással járó gyógyszerosztályok?

Névtelen írta...

Egyértelmű, hogy aki még teheti kerülje el a fertőzést, mert pozitivnak lenni még mindig nem leányálom. Shiva még a szerencsésebbek között van. A többség ennél durvább mellékhatásokkal küzd.

Névtelen írta...

Hat pedig ez sem hangzik tul biztatoan. Shiva, remelem hamar jobban leszel

B.

Névtelen írta...

Abszolút nem ide tartozik, de ez annyira különleges, hogy nem bírtam megállni, hogy ne szóljak róla neketek. Hátha valakit érdekel:

Dervistánc előadás:
Török Szúfi Zene

-2007. Április 4. 19:00
MOM Művelődési központ
Budapest, XII. ker. Csörsz u. 18.
(a MOM Park mögött)

-2007. Április 2. 19:00
Debrecen, Kassai u. 26.

-2007. Április 3. 19.00
Szeged, Belvárosi Mozi Vaszy Viktor tér 3.

Jegyek kaphatók:
Ticket Express Hungary Kft.
1061 Budapest
Andrássy út 18.

Tel: +36 1 312-0000
Fax: +36 1 354-0229

E-mail: info@tex.hu

Telefonos Jegyrendelés: +36 30 30 30 999

Internetes jegyvásárlás:

http://www.tex.hu/index.asp?page=event&IDevent=6537#www


A programról bővebben:

http://www.dialogusplatform.hu

Mawlana Jalaladdin Muhammad Rumi egy tudós fiaként 1207. szeptember 30-án született Belkh-ben Afga-nisztánban. Később ismeretlen okok miatt-bár valószínűleg az akkori politikai helyzet közrejátszott-az 1210-es években a család elhagyta Belkhet egy számos emberből álló karavánnal együtt. Végül a törökországi Konya városában telepedtek le. Rumi 1225-ben Larende-ben megházasodott Gavhar asszony-nyal, akitől két fia született. Felesége halála után újra megnősült , mely házasságból egy fia és egyetlen lánya fogant Halála 1273.december 17-én következett be.Apja halála után az Ő nyomdokaiba lépett és neves tudósoktól tanult. Az iszlámon belül a szúfi utat tette a magáévá. Költészete és prózai művei is ismertek. Különlegessége, hogy egyaránt ismert a nyugati és keleti világban is. 800 évvel a halála után többen olvassák műveit, mint valaha. Kora jelentős tudósa volt, a Hanafi igazságszolgáltatásban fontos szerepet töltött be. A szeldzsuk török államférfiak tiszteletét is elnyerte.Rumi szúfi útja spirituálisan az anyagi világtól való eltávolodás, s ezáltal a képesség megszerzése, hogy a dolgok mögötti Teremtőt és a mindenhol jelenlévő isteni nevek lenyomatait meglássuk. A lélek oly mértékű kiterjesztése, hogy közben elérjük Istent. A szúfi utat követők, mint Rumi is célja szeretni és szolgálni az embereket, tökéletes emberré válni és élvezni az Isten közelségéből származó bol-dogságot.A szúfi felfogás fontos szertartása a Szema, ami Rumi idejéből származik, de napjainkban is gyakorolják. Eközben a dervisek folyamatosan forognak, kezüket és fejüket felfelé tartva, zene kíséretében. Lelki extázist élnek át, miközben mintegy önmagukat feladva felolvadnak Istenben.Mawlana vagy más néven Rumi egész életében a szeretetet és toleranciát hirdette. Saját korában is különböző hátterű, kultúrájú és vallású emberek hallgatták tanításait és elismerték őt, mint kiemelkedett személyiséget és kiváló tudóst. Tanítása ma is aktuális, hiszen az egész emberiséghez szól, és a közös hang megtalálására, egymás megértésére és a szeretet gyakorlására buzdít. Az UNESCO 2007-et Rumi évnek, a Szema szertartást pedig az emberiség szellemi örökségének nyilvánította.

shivamantra írta...

köszönöm, hogy szóltál. én már voltam ilyenen törökországban, nagyon megrázó és furcsa élmény volt.

shivamantra írta...

hogy miért vannak mellékhatások, arra nehéz válaszolni. a szervezeted finoman összehangolt kémiai és fizikai folyamatok harmonikus egysége - minden gyógyszer egy kicsit megbontja ezt a rendet. a hiv-terápiában használt gyógyszerek jelentős része rendkívül bonyolult, potens és részben felderítetlen hatásmechanizmusú vegyület. a mellékhatások csökkentésén folyamatosan dolgoznak kísérletekkel és újabb kezelési stratégiákkal. ma már egyébként sokkal jobb a helyzet, mint akár nyolc évvel ezelőtt: kevesebb tabletta, kisebb dózisok, egyre egyszerűbb kombinációk. így némileg a mellékhatások is csökkennek.
(na, szaladok a vécére már megint...)

Névtelen írta...

ú bazmeg. sztem a fingás a legszarabb. azt mások is érzékelik, az okkersárga habot meg csak te látod, azt szard le.

nekem van egy ismerősöm, annak lófasz semmi nebenwirkungja sincs. majd megtudom, ő mit szed.
gonzi

Névtelen írta...

hogy kinél milyen, mennyi ideig tartó és milyen intenzitású mellékhatások jelentkeznek, az nagyon változó. Vannak, akiknél szinte semmi nincs(pl. Nálam még a laborértékekben sincsenek egyelőre változások és lekopogom gyorsan, semmilyen mellékhatást nem szenvedek), míg mások iszonyú kemény mellékhatásokkal élnek(PNP, lipó, hasmenés, gyomorfekély és sorolhatnám)
Amikor kiválasztanak egy kombinációt, akkor a mellékhatások számbavétele az egyik legfontosabb tényező. Pl. akinek májfertőzése van, nem kaphat olyan gyógyszereket(Viramune), melyek az átlagnál jobban megdobják a GGT-ét a GOT vagy egyéb májfunkciókat.
A proteázok mellékhatásai mindig is kifejezőbbek voltak, pláne a gyógyszerszedés akut és a gyógyszerszedés késői krónikus szakaszában, ugyanakkor ma már ahogy Shivamantra is írja: törekednek arra, hogy minél kevesebb számú tablettát nyeljen az ember, minél kevesebb mellékhatást szenvedjen, vagy pl. csak napi egyszer szedjen gyógyszert és így tovább. A jövőben megjelenő gyógyszerek állítólag sokkal emberbarátibbnak ígérkeznek, reméljük