2007-03-26

megfertőz

egy most lezárult amerikai kutatás azt vizsgálta, hogy a korszerű antiretrovirális terápia milyen hatással van a transzmisszióra olyan rérfiak között, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot (msm).

az első elemzés azt mutatja, hogy folyamatos kezelésben részesülő fertőzött férfiak esetében kimutathatóan csökken a fertőzés (úgynevezett másodlagos fertőzés) esélye.
ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a haart egyben nem kívánatos viselkedésváltozást okozott, amennyiben a férfiak óvatlanabbak, sőt tudatosan nem védekeznek a gyógyszerek hatására hivatkozva. tudni kell, hogy a kezelés mellett a hiv-fertőzés esélye minimális, de nem teljesen kizárható.
a vizsgálat matematikai modellen alapult (tehát nem követtek húsvér férfiakat, hogy ki kivel fekszik le, és mennyi fertőzést okoz), ami kimutatta, hogy egy kezelésben nem részesülő, aktív szexuális életet élő, nem monogám kapcsolatban élő férfi tíz év alatt 1,9 új fertőzést okoz és 20 év alatt 2,5 fertőzést (ezek becsült átlagos számok). kezelés mellett ez a szám kissé alacsonyabb: 1,4 fertőzés 10 év alatt, 1,8 20 év alatt és 2,3 30 év alatt. ne felejtsük el, hogy kezelés nélkül aligha lehet 10, 20 vag 30 évet élni, tehát ez meglehetősen elméleti szám.
a részleteket elolvashatjátok itt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

húhh, de érdekes cikk!köszönöm.
amin meglepődtem, hogy kezeletlenül is viszonylag kevés embernek adható át a vírus, viszont fura, hogy kezelteknél pedig alig alacsonyabb ez az arány: 1,9-1,4.Szerintem kezelt betegek esetében ez sokkal kisebb kellene legyen mint 1,4 ha kezeletlen esetben is csak 1,9.
Hiszen a kezelt betegek vírusszáma legtöbbször 500, de inkább 50 alatt van, ami olyan kevés, mégha az ondó esetében ennek a 10-20-szorosát is vesszük. Kíváncsi vagyok mi alapján ment a modellezés. Én speciel úgy sejtettem, hogy egy kezeletlen szexuálisa aktív fertőzött ember akár évente is átadhatja a vírust, míg egy kezelt még 10 év alatt sem biztos...érdekes dolgok

Névtelen írta...

Azért inkább használjon mindenki továbbra is óvszert és síkosítót még mielőtt spekulálgatni kezdene bárki is. A fertőzéstől és annak átadásától a gyógyzerek sem védenek meg senkit!

Névtelen írta...

Nem szeretem a matematikai modelleket, amik a valosagot probaljak tukrozni, de valosagban soha nem sikerul tukrozni a valosagot.
A lenyeg: a statisztika nem ved meg senkit a fertozestol!! ezert kar ezzel foglalkozni. Azt, aki megfertozodott, kurvara nem erdekli, hogy statisztikailag nem is kellett volna megfertozodnie...
B.

Névtelen írta...

eső után köpönyeg vagy valami ilyesmi. B-nek igaza van, aki fertőzött, az azon kesereg, miért pont ő került abba a relatíve kis százalékba. mellesleg azt a matematikai modellt, ami nem igazán fedi a valóságot(szerintem a fenti nem nagyon) az csak elméleti dolog, de ha a gyakorlatban nem úgy mennek a dolgok, akkor édes mindegy