2007-02-13

maraviroc


mind az európai, mind az amerikai gyógyszerhatóság gyorsított eljárásban tárgyalja a pfizer gyógyszergyár maraviroc nevű ccr5 inhibitor vegyületének forgalmazási engedélyét. a szokásos tíz hónapos mérlegelési és értékelési időszak így hat hónapra rövidül, feltéve, hogy addig is minden rendben halad a gyógyszervizsgálatokkal.
a ccr5 inhibitorok az eddigi gyógyszerosztályokkal ellentétben nem a sejten belül fejtik ki hatásukat, hanem megakadályozzák, hogy a hiv csatlakozzon az egészséges sejtekhez, és megfertőzze azokat. más gyógyszergyárak ccr5 inhibitorokkal folytatott kísérletei kudarcba fulladtak, de a pfizer vegyülete eddig sikeres. előnye, hogy többszörös rezisztencia esetén is hatásos, hiszen egészen máshogy hat, mint a többi eddig ismert gyógyszer. az is feltételezhető (erről egyelőre nincsenek adatok), hogy a maravirockal szembeni rezisztencia viszonylag lassan alakul ki.
hátránya, hogy a ccr5 inhibitorok - és így a maraviroc is - csak a ccr5 koreceptor működését gátolja (amin keresztül a hiv a t-sejtbe hatol), de nem hat a cxcr4 koreceptorra. a hiv mindkét koreceptort használhatja, és a fertőzés előrehaladtával (hosszú évek alatt) az x4-es koreceptort használó hiv lassan mindenkiben felszaporodik. olyan hiv-törzsek is jelen vannak a fertőzöttben, amelyek egyszerre mindkét koreceptort tudják használni. ezt a jelenséget tropizmusnak nevezzük. éppen ezért a maraviroc szedése előtt tropizmus-tesztre van szükség, ami alapján meg lehet állapítani, hogy a betegnek érdemes-e ezt a gyógyszert szednie, vagy sem. sajnos ez a tesz egyelőre nagyon drága, sokáig tart, és csak egyetlen labor végzi el az egész világon. több gyógyszergyár (közöttük a pfizer is) dolgozik új tropizmus-tesztek bevezetésén.
mindazonáltal a maraviroc nagyon sok régóta fertőzött embernek nyújthat reményt, akik lassan a gyógyszermenü végére érnek.
most vettem észre, hogy mindezt még sokkal érthetőbben leírtam pár hónappal ezelőtt.
a képeket a project informtól loptam el.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon lassú a gyógyszerek bevezetésének rendszere.. Miért nem áldoznak több pénzt a Hiv kutatására??

Névtelen írta...

A CCR5-ről már eddig is sokat olvastam, egy időben minden csapból ez folyt, főleg az idegen nyelvű honlapokon, újságokban. No, de valóban egyedülálló, mert ilyen hatásmechanizmusú gyógyszer még nincs. Kérdésem, hogy mivel óhajtják együttadni, ha lassan el fogy a menüválaszték? Ami megmarad a kínálatban? És mi van ha az éppen nem ajánlott kombináció? Mert ugye van egy jópár nemigen javasollt párosítás.

Névtelen írta...

bassza meg ez a szemét vírus!!

Névtelen írta...

csatlakozom
b.