2007-02-27

adatok

nagyon szépen köszönöm, hogy anonim emőke
még ilyet! itt eltűnt a posztom kilenc tizede. meglepő fordulat.
na akkor újra:

szóval, hogy anonim emőke megosztotta velünk a 2006-os fertőzöttségi adatokat. kérdezitek, hogy mit gondolok ezekről a számokról.
sajnos én kicsit olyan vagyok, mint móricka, akinek mindenről az jut eszébe. véleményem szerint az újonan kiszűrt és nyilvántartott hiv-fertőzöttek száma magyarországon azért olyan alacsony, mert nem megy elég ember tesztre. az elvégzett tesztek száma sem nyújt(ana) pontos támpontot, ugyanis inkább arról van szó, hogy a valóban veszélyeztetett csoportok nem járnak tesztre. a felvilágosult melegek és többnyire a prostituáltak eljárnak. az intravénás droghasználók kevésbé, és szinte egyáltalán nem járnak tesztre azok a heteroszexuális vagy többnyire heteroszexuális kapcsolatokban lubickoló fiatalok, akik bármikor kaphatók egy numerára. hálás lennék például, ha az egyik itt rendszeresen olvasó pajtásom megírná az ezzel kapcsolatosan készített vizsgálata eredményeit, mert azon betegre nevettem magam. hogy tudni illik hány lányt lehetne megfektetni akár óvszer nélkül egy éjszaka alatt egy híres budapesti diszkóban, ha az ember fia kellően vonzó. (vagy akár hány pasit persze.)
itt van a kutya elásva. és ott, hogy vidéken meg még különösen nehéz a helyzet: az orvosok nem nagyon ismerik ezt a betegséget, nem gondolnak rá, a tesztek nehezen elérhetők, az eredményre sokat kell várni, a kezelést nem ismerik és így tovább.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

De nem lehet olyan sokkal több fertőzött magyarországon, mert az aidsosokat, mikor már kifelődik náluk a tüneteikből diagnosztizálni lehet. Ha máskor nem, hát ha meghal a kedves beteg..
Egyáltalán előfordulhat-e az, hogy valaki úgy hal meg, hogy nem derül ki, hogy a halál az aids következtében történt meg? Vagyis hányan halhattak meg eddig még ilyen "észrevétlenül". Kiderül-e mindenkinél, hogy Hiv+ előbb-utóbb??
Eddig mindenfélét olvastam a témában, de erről méd soha, így a választ TŐLETEK VÁROM, kedves "hivtársak"..!!

shivamantra írta...

annyira így van ez, mármint hogy egy csomóan halnak meg diagnózis nélkül, hogy ezzel kapcsolatban éppen ezekben a hónapokban folyik nagy horderejű vizsgálat egy magyar egyetemen, amiről azonban nincs felhatalmazásom bővebben írni addig, amíg nincsenek eredmények.
bizony előfordul tehát (és gyakrabban, mint gondolni szeretnénk), hogy emberek aids-szel kapcsolatos betegségekben halnak meg magyarországon diagnózis nélkül. ezért is tanácsos tesztre menni. akkor nem lehet tévedés.

Névtelen írta...

Mikor lesz eredmény, fogsz beszélni nekünk erről?

shivamantra írta...

ősszel, és fogok.

Névtelen írta...

Jaj, az még olyan messze van.. Addig még meg is halhatunk!!

Névtelen írta...

Nos, Shivával egyetértek abban, hogy biztos sokkal kevesebben járnak el szűrésre, mint amennyi emberkének oka kellene legyen rá.
Abban is igazat adok neki, nem egy ember halt meg úgy hazánkban, hogy soha életében nem volt róla pozitív diagnózis.
A statisztikáról a véleményem:
A 81 új fertőzöttel nem sikerült megdönteni a 2005-ös csúcsot, holott sokan azt jósolták, hogy megint 100 körül lesz a frissek száma. A 81 egy reális szám az utóbbi éveket nézve.
A megyénkénti eloszlás: nyilván Pest megye és Budapest vezet, de talán évek óta folyamatosan nő a vidékiek száma is pedig egy időben szinte a fővárosban szűrtek csak ki új fertőzöttet. Ugyanakkor még egyes megyékben nagyon tabu lehet a HIV.
Elgondolkodtat, hogy 30 embernél ismeretlen a fertőződés útja, és az is hogy egyre több az anonim kiszűrt.
A rizikófaktoros eloszlás szintén felhívja a figyelmet, a HIV nem meleg betegség!
Az AIDS esetek száma 22, ez megfelel az előző évi átlagoknak, bár remélhetőleg egyre kevesebb olyan fertőzött lesz, akit már AIDS stádiumban szűrnek ki.
A halálozások aránya: megint 6 ember. Ez azt mutatja, hogy a HAART valóban megnöveli az életesélyeket és tényleg érdemes időben szűretni magunkat.

Névtelen írta...

hát én nagyon meg vagyok elégedve a statisztika halálozási részével.

sajnos nem nő azonban kiszűrtek száma, míg a vírus nyilvánvalóan terjed.

Névtelen írta...

a vírus terjed az biztos...
a halálozás: igazándiból a cél az lenne, hogy senki ne haljon meg idő előtt...de az igazság, hogy sokan már későn kerülnek a kórházba, amikor szerények a kezelési lehetőségek...de ha mindenki időben kiszűretné magát és kezelésben részesülne, akkor évente még ennyi ember sem halna meg...

Névtelen írta...

amikor verifikálják a fertőzést, akkor a doki megkérdezi, hogyan fertőződtél, és hogy buzi-e vagy?
gonzika

Névtelen írta...

shiva, szivesen :)
hat tolem minden alkalommal megkerdezi a doki az anonim szuresen, hogy fiuk/lanyok, vedekezem-e, miert jottem, stb. gondolom errol csak keszul valami felmeres, amit erdekes lenne tudni.
Pesten sem ismerik mindig szerintem, nekem mikor sokaig lazas voltam, es mindenfele immunbetegsegre emlekezteto tunetem volt neztek mindenfelet, de hiv-re nem gondoltak, meg sem kerdeztek.

Névtelen írta...

Sajnos a felvilágosult melegek nem túl sokan vannak. A melegek kb. 30 százaléka jár szűrésre és kb. 30 % még sosem volt szűrésen kortól függetlenül. A maradék 40% egyszer-kétszer már volt szűrésen életében. Vidéken a helyzet még rosszabb.
Sajnos 2006-ban is a kiszűrtek több mint 80%-a meleg volt. (Ez nincs benne a statisztikában, de így van.)
Nem lehet tudni, hogy a heterok között mennyi fertőzött van, de hogy a melegek között sok szaladgál azt minden adat alátámasztja.
Két hónap telt el az évből és az adatok azt mutatják, hogy sajnos idén is "teljesítjük a normát" ha így haladunk.

Névtelen írta...

az idei adatokat is meg lehet már nézni valahol?

Névtelen írta...

az idei negyedéves adatok kb. május elején lesznek a oek honlapján
persze előzetes infók rendelkezésre állhatnak az első két hónapban általában sok a frissen kiszűrt, de ez lehet változó is