2007-02-28

mindenféle

először is: holnap válaszolok minden levélre. ma akartam, de ez a nap már az ördögé. sokkal emberibb volt a dolog régen, amikor nem volt e-mail (én már éltem akkor, igen), és nem várta el senki senkitől, hogy egy-egy levélre 24 órán belül válaszoljon. na mindegy, szóval holnap.


aztán folyik a croi los angelesben. mindenféle hírek jönnek onnan is, egyik érdekesebb, mint a másik. ömlesztek.
a hatékony antiretroviális terápia mellett is a hiv-fertőzöttek esetében gyakoribbak a nem aids-definíciós rákos betegségek, mint az aids-re jellemzőek. a kezelés mellett is esetleg alacsony cd4-es szám hamarabb vezethet rosszindulatú daganatok kialakulásához. ezért olyan kezelési stratégiára van szükség, ami magasan tartja a cd4-számot.
alacsony cd4-szmmal élő betegek esetén mégsem tanácsos elhalasztani az antiretrovirális kezelést tbc-társfertőzés esetén. eddig az a stratégia volt szokásos, hogy előbb meg kell próbálni kikezelni a beteget a tbc-ből, majd utána megkezdeni a hiv-terápiát. sajnos azonban a betegek meghalnak, mielőtt az antiretrovirális kezelés elkezdődhetne. minden társfertőzés esetén a legnagyobb gond annak mérlegelése, hogy mit milyen sorrendben kezeljünk. egy sor gyógyszer kizárja egymást, mások felerősítik vagy legyengítik egymás hatását, megint másokról meg senkinek fogalma sincs, hogy mit is csinálnak. ilyen például az interferon, amiről tudjuk, hogy a c hepatitisz fertőzöttek kicsit több mint fele meggyógyul tőle, de sajnos senki sem tudja, hogy miért (vagy miért nem), ugyanis véletlenül derült ki, hogy néha mégis meggyógyulnak.
a tuberkulózis különösen alattomos, hiszen a lakosság közel harmada hordozza a tb baktériumokat, de csak ritkán betegszenek meg. hiv-fertőzöttek általában akkor lesznek tbc-sek, ha már legyengült az immunrendszerük. a nagyon hatékony (és meglepően olcsó) tb-kezelés általában hat hónapig tart, rendkívül megviseli a beteget, borzasztó sok mellékhatással és megpróbáltatással jár. minél gyengébb az immunrendszere, annál több a mellékhatás is, vagy ha nincs, akkor az is lehet, hogy mindjárt meghal, mert már nincs is immunrendszere neki.
akkor mit csinálsz? adsz neki antiretrovirális kezelést és nézed, ahogy véreset köhög, vagy adsz neki tb-kezelést, és nézed, ahogy kaposi szarkómát kap? szóval nem egy egyszerű dolog ez, ezért kutatják sokat ezt a területet.
egy új kutatás azt mutatja, hogy a kaletra két nrti-vegyülettel kombinálva kisebb mértékben okoz lipoatrófiát (zsírszövetek elvesztése), mint ha efavirenz (stocrin/sustiva) mellé adnak 2 nrti-vegyületet. ugyanakkor az efavirenz tartalmú kombinációk biztonságosabbak, tartósabbak és hamarabb érik el a kimutathatatlan vírusmennyiséget.
a harvard orvosegyetem kutatása kimutatta, hogy a th9507 jelű, a növekedési hormon termelését serkentő analóg mintegy 20%-kal képes csökkenteni a belső szerveken felhalmozódó zsigeri zsírszövet vastagságát olyan betegeknél, akik lipodisztrófiában (a zsírszövet eloszlását befolyásoló anyagcserezavar) szenvednek. az ilyen hormonkezelés eddig nem járt különösebb mellékhatással ellentétben azzal, amikor közvetlenül hormont adnak a betegnek.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Parázol?

Névtelen írta...

ettől teljesen beparáztam..

Névtelen írta...

a stocrin 2 nrti-vel együtt hamarabb vezethet lipoasztrófiához, mint a kaletra 2 nrti-vel? ez nagyon mellbevágott
a tbc-sek: igen 250-es cd4 a határ, a mai napig inkább az az álláspont van, hogy előbb a tbc-ét kezeljék ki(ami fél év),aztán jöhet a HAART
monjuk a hiv vírusmennyiséggel is össze kellene vetni az eredményeket, mert ha nem is olyan magas, akkor még inkább a tbc kezelés előbb

Névtelen írta...

az engem is nagyon meglep, hogy a stocrin hamarabb vezet lipo-hoz, de ezt nekem is mondta az orvos a lászlóban. hosszútávon elcseszi a vérzsír-értékeket.

Névtelen írta...

én úgy tudom a stocrin csak nagyon hosszútávon vezet lipóhoz és csak az esetek nagyon kis hányadánál
amit eddig tudtam, hogy a staduvin, a proteázok és minél több nrti vagy pi van a kombinációban, ezek segítik elő a lipót, az nnrti-k mintha pont azért lennének kezdőben javalltak, hogy ne egyből lipóval kelljen szembesülni
mellesleg a stocrin legfőbb mellékhatásai a kiütés(akár lázzal is), emelkedett májfunkciók, idegrendszeri bántalmak, szédülés, hallucináció és még más egyebek, attól függ mivel szedjük őket...de a vérzsírt szinteket inkább a proteázok bolygatják meg nem?