2007-01-23

szelén

már régebben is volt erről szó, de most megjelent egy amerikai kutatás eredménye, ami szerint a szelén rendszeres fogyasztása csökkenti a vírusmennyiséget és növeli a cd4-számot hiv-fertőzött személyek esetén.

a szelén szabályozza a pajzsmirigy és az immunrendszer működését, és segíti az antioxidánsok termelődését, amelyek hatékonyan képesek védelmezni a szervezetet a szabad gyökök ellen. tudjátok, töbek között a rákot is a szabad gyökök okozzák.
napi 200 mikrogramm szelén fogyasztása mellett kilenc hónap után kb. 12%-kal csökkent a vizsgált betegek átlagos vírusszáma, míg az átlagos cd4-számuk kb. 30-cal növekedett - ez, mondjuk, marginális javulás.

keressetek tehát olyan táplálékkiegészítőt vagy vitaminkészítményt, ami tartalmaz szelént is (természetes formában az olajos magvakban található meg), vagy szedjetek szeléntablettát (gyógyszertárban kapható), ártani nem fog, csak ne adagoljátok túl semmiképpen.
nesztek kiegészítő terápia!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

De jó kis téma!
Amúgy igaz, régi fáma, hogy a szelén hasznos.
Hozzátenném, hogy sok szelén van a brazil dióban, a tengeri gyümölcsökben, a vöröshúsokban, a szárnyasok húsában, a barna rizsben és a zabban.
A szelén fogyasztására felállított RDI érték(javasolt napi mennyiség), ahogy Shiva is írja 200 mikrogramm. Az ADI érték(elfogadható napi mennyiség) viszont max. 600 mikrogramm legyen(ez pl. HIV-fertőzötteknek vagy rákkal küszködőknek javallott).
Túladagolás esetén bőrkiütés, hajhullás, körömproblémák, émelygés léphet fel.
Ha valaki vitaminokkal akarja turbózni, akkor a C, E vitamin(szinergisták), a Q10-koenzim, a NAC és a béta-karotin erősítik a hatását.
Való igaz, a vírus mennyiségének csökkentésében nagyobb szerepet játszik, mint az immunrendszer javulásában, de egyesek feltételezik, hogy jelentősen lassítja az AIDS kialakulását.
Azonban HIV-fertőzöttek szelén ellátottsága automatikusan csökken, tehát a bevitelről nem árt gondoskodni.
A másik mikroelem, ami szintén jótékony az a cink. A vitaminok közül a B-vitaminok(B12, B2, B1) és a C-vitamin viszik a pálmát.
A kókuszdióban is előfordul, ami köztudottan még a szexuális vágyat is fokozza:)))

Névtelen írta...

először azt hittem, ez valami lakás alaprajza. aztán örültem, mert tegnap megettem egy zacskó mogyorót, de nem földit, és szörnyű bűntudat kínzott miatta, de most már elégedetten gondolhatok arra, hogy mennyi szelént vettem magamhoz, remélem, azért túl nem adagoltam.
a kókuszdiót is szeretem, köszönöm a biztatást.

Névtelen írta...

Annyi okosat írtatok, hogy már csak azt tenném hozzá, hogy a szelénmérgezés egyik jellemző tünete a fokhagymaszagú lehelet és bőr. Ha ezt érzitek magatokon, vagy érzi valaki rajtatok, álljatok le vele, mert komisz tud lenni.

De ha az adagot betartjátok, nem lehet sok baj. Nem HIV+ -oknak is melegen ajánlom, én is szedtem egy időben, bár én csak 50-70 mikrogrammot naponta.

Névtelen írta...

a fincinek szokott fokhagymaszaga lenni, azért, mert tökre szeret hagymákat és fokhagymákat fogyasztani, csak úgy a vágódeszkáról. de ez nem ide tartozik, elnézést. megyek is a szalonba.

Névtelen írta...

Ki az a Finci?:)

shivamantra írta...

a finci a stan lánya.

Névtelen írta...

Óhhh, már értem:)