2006-12-21

sajnálom

igazán nagyon sajnálom, de ma nem jut eszembe semmi, amiről írhatnék. van valami, ami érdekel titeket?
(b-nek üzenem innen, hogy nem tudom megmondani, meddig fog élni.)

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen van!!
1.Meddig fogsz élni Shiva, mit mond az orvos, és te, mint szakember?
2. Milyen fajta szexben kaptad el a vírust?
3. Hogy tudsz ennyire nyugodt maradni??????????
Köszönöm!

Névtelen írta...

Miert, kerdeztem?? :-) azert kedves, hogy gondolsz ram.
ugy latszik ez a karacsony elotti uborkaszezon.
A Turkmen elnok meghalt, ez egy erdekes tema. pedig nem is volt HIV+, legalabbis nem tudunk rola :-)
B.

Névtelen írta...

Szeretnem leszogezni, hogy az elso hozzaszolas nem tolem erkezett!!
:-)
B.

shivamantra írta...

1. fogalmam sincs, meddig fogok élni. az orvos sem tudja, nem tudja azt senki, hogy meddig fog élni. a jelenleg elérhető gyógyszerekkel várhatóan még sokáig, több évtizedig. én hosszú távra tervezek.
2. homoszexuális kapcsolatban fertőződtem meg. nem tudom felidézni, milyen testhelyzetben voltam éppen abban a pillanatban.
3. nem mindig vagyok nyugodt, de nagyon sokat izgatni magam nem lenne értelme. attól, ha ideges vagyok, semmi nem lesz jobb. sokkal egyszerűbb nyugodtnak lenni, nem igaz?

Névtelen írta...

Szia Shiva!

Voltam múltkor anoním szűrésen és elhoztam egy kis fekete könyvecskét, Juhani Nagy János: AIDS. Nagyon érdekes, ahogy leírja a kór megjelenését és a találgatásokat, félelmeket, amiket magával hozott, viszont egyáltalán nem mondható "up-to-date"-nek. Készült esetleg mostanában olyan könyv, ami összefoglalja mindazt, amit jelenleg a tudomány az AIDS-ről és a HIV-ről tud?
köszi

Névtelen írta...

Bár nem engem kérdeztél, de sajnos azt kell, hogy mondjam ebben a témában nincs könyv magyar nyelven. Mármint olyan, ami nem elavult. Bánhegyiék kiadtak egyet (vastag kék) 2002-ben. Azóta úgy tudom semmi. Illetve az idén Várkonyi Viktória STD Atlasza megjelent újabb kiadásban.
Sajnos ezen a területen nagyon gyorsan változik minden, ezért nem igazán lehet, vagy talán nem is érdemes könyveket írkálni, mert mire kiadják megváltoznak a dolgok. Ettől függetlenül azért legalább 3-4 évente kijöhetne egy átfogóbb könyv. Nagyobb probléma, hogy magyarul még a neten sem lehet sok mindent találni a témáról. Ez gáz, mert világnyelveken minden fönt van, csak nincs aki lefordítsa. Az információ egy HIV pozitívnak kulcskérdés, ezért szerintem ne restelljen, aki tud mindent elolvasni angolul, németül, stb. amit csak lehet!
Egyébként ne csodálkozzunk a magyar orvostársadalom tudatlanságán, mert sem a Baross utcai, sem a Klinikáknál lévő orvosi könyvesboltban nincs egyetlen HIV/AIDS-témájú könyv sem...
Antikváriumokban lehet találni magyar könyveket a témáról, de azokat csak érdekességként ajánlanám mert gyakorlati hasznuk már semmi, ezért a 2-3 évnél régebbi könyveket fenntartással olvassátok!
Az idén jelent meg Turcsán Anna "Az üvegfalon túlról..." című könyve. Ez egy jó könyv, de nem orvosi jellegű, hanem magyar HIV-pozitív nőkkel és férfiakkal készült interjúkat tartalmaz. Az időközben megszűnt Magyar Könyvklub adta ki, de Egyes Libri üzletekben még van belőle.

Névtelen írta...

Akit érdekelnek a régebbi könyvek, könyvtárakban is érdemes megkérdezni.

Névtelen írta...

Én voltam könyvtárban és kifejezetten HIV/AIDS témájú könyvek polcát meg is találtam, de ledöbbentem: 1986-os volt a legújabb kiadás és nagyon a kezdeti időszakot írta le, tehát se terápia, se vírusszám mérés, stb...stb...prevenció céljából jók voltak a könyvek, na de egyáltalán nem aktuálisak...arra gondoltam, mi van ha pl. valaki elmegy a könyvtárba, kiveszi ezeket a könyveket(mert pl. érdekli vagy szakmai szempontból) és akkor ez a 20 évvel ezelőtti kép él benne...súlyos probléma, hogy nem adnak ki manapság legalább egy kis füzetet, ha nem is mindig az aktuális évről, de még mindig jobb, ha 2-3 éves dolgok vannak benne, mintha 20!
Ugyanúgy az egyetemi könyvesboltokban/könyvtárban sincs kifejezetten HIV/AIDS téma, az immunológiai tankönyvben is csak 5 oldalon keresztül taglalja a HIV vírust...:((( Pedig sokkal többet lehetne róla írni...
És a László Kórházban sincs nagyon anyag, mert vagy elfogytak, vagy azok is régiek és a szokásos prevenciós szöveggel vannak tele(ami persze nem lenne baj).
És akkor a net: magyar oldal sincs nagyon, így én is idegen nyelvű oldalakat olvasok, ahonnan sokkal többet tanultam, mint bármi másból.

Névtelen írta...

Én tudnék egy témát ajánlani Shivamantrának, mert engem érdekelne: Ig, I0 értékek a különböző szerológiai vizsgálatok során(pl. EBV, Toxop, CMV, Hepa B,C, lues esetén), illetve kvantitatív immunológiai értékek. Bár mindkét témáról vannak ismereteim, de érdekelne, hogy van-e valami új dolog vagy mennyire számítanak a referencia értékek a beteg különböző stádiumaiban.

Névtelen írta...

az orvos nagyon ritkán mond olyat, hogy maga X ideig fog élni, mert tényleg ő sem tudja...régebben, amíg nem voltak hatékony terápiás lehetőségek, akkor még jobban behatárolható volt a várható élettartam, de ma már nem.