2006-12-07

munkahely

az origón jelent meg ez az írás arról, hogy az üzemorvos nem nyilatkozhat a dolgozó hiv-státuszáról, legfeljebb arról, hogy az illető munkaképes-e vagy sem.
még jó, hogy.
azért érdekelne a véleményetek, hogy akkor ettől szívesebben elmondanátok-e az üzemorvosnak, hogy mi a helyzet.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem teljesen felesleges elmondani, mert ha valaki el tudja látni a munkáját, azaz munkaképes, akkor tök mindegy, hogy HIV, HPV vagy Hepatitis A,B,C kering benne!!
Ha valakinek olyan a munkája, ahol vér-vér kontaktus történhet(pl. egészségügy, invazív beavatkozás), akkor ott fontos lehet tudni a státuszt, de egy irodai dolgozónak, vagy egy eladónál szükségtelen. Minden orvost köt a titoktartás, így az üzemorvost is. Felesleges elmondani neki, mert az infó nem oszt, nem szoroz a munka tekintetében(feltéve, ha munkaképes az illető).

Névtelen írta...

csakhogy: aláiratnak egy nyilatkozatot, hogy "eltitkolt betegségem nincs." ki szeret hazudni?

Névtelen írta...

Miért ne lehetne?
Vannak dolgok, amik az életben csak az emberre tartoznak. Miért kellene ilyen infót kiadni? Szerintem nem éri meg és semmi jelentősége nincs.
És mi van, ha azt mondja az illető, hogy de igen, van eltitkolt betegségem, de nem mondom meg mi az. Szíve-joga.

Névtelen írta...

"És mi van, ha azt mondja az illető, hogy de igen, van eltitkolt betegségem, de nem mondom meg mi az."

ennek szerintem semmi értelme. én egyszerűen nem mondanám el és kész, túl kockázatosnak tartom ugyanis, titoktartás ide vagy oda, az üzemorvos túl közel van a tűzhöz. egy olyan országban pedig, ahol olyan nőket sem szívesen - vagy egyáltalán nem - alkalmaznak, akik néhány éven belül gyereket szeretnének, pláne lakat lenne a számon.