2006-12-06

monoterápia

a közelmúltban spanyolországban lezárult vizsgálat megmutatta, hogy a kaletra (lopinavir/ritonavir) monoterápia ugyanolyan hatékony, mint a hármas kombinációs terápia. monoterápiának nevezzük azt, ha a hiv-fertőzött csak egy hatóanyagot szed, ami az eddigi ismereteink szerint kerülendő módszer. a hiv gyors és meglehetősen rendetlen szaporodása miatt hamar kialakulhat rezisztencia, aminek során a vírus megtanulja kikerülni a gyógyszereket. ehhez képest meglepő az az eredmény, hogy ultraszenzitív teszttel mérve (ami a szokásos 50 víruskópiához képest 3 kópiát is ki tud mutatni) a betegek nem mutattak szignifikánsan nagyobb vírusszámot, mint azok, akik kombinációs terápiában részesültek. a vizsgálat 48 heti adatot elemzett - ennyi idő alatt már kialakult volna rezisztencia a lopinavir hatóanyagra (a ritonavir csak kevéssé hat a hiv-re, viszont úgynevezett "boosterként" az a szerepe, hogy tovább a szervezetben tartsa a lopinavirt).

feltehetően ennek alapján kidolgozható lenne egy olyan terápiás stratégia, amiben a beteg eleinte hármas kombinációt kap, utána fenntartó kezelést csak kaletrával, majd ha erre rezisztenssé válik, akkor megfelelő kombinációt. addig azonban kevesebb gyógyszer és így kevesebb mellékhatás terheli a szervezetét és a betegbiztosító költségvetését.

senki semmiképpen ne próbálkozzon otthon monoterápiával! mindez csak szigorúan orvosi ellenőrzés mellett, alapos előkészület után lehetséges.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát szerintem ez nem valami jó megoldás, mégha hatásos is, mert ha kialakul a rezisztencia, akkor már a többi kombi esetén is jobban várható, azaz azok talán még kevésbé lesznek hatékonyak.
Másfelől: a 3-as kombinációk lényege, hogy több ponton akadályozzák a vírusreplikációt.
Nem mintha, 2 PI nem lenne elég erős, de szerintem ilyen szempontból kevés. Hosszabbtávra nem igazán érdemes ilyenbe belekezdeni.
Szedni először 3-asban, majd monoban, utána kitalálni még valamit, ha rezisztens, hát nem túl érdekes...