2006-12-27

lüthy

aztán itt van ez a hír arról, hogy a reader's digest ruedi lüthy svájci professzort választotta az év európai emberévé, amiért kényelmes karrierjét odahagyta, és egy zimbabwei klinikán aids-betegeket ápol szívjóságból.
itt egy kicsit bővebben erről németül.
itt pedig még sokkal bővebben olvashattok erről németül.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Furcsa ember lehet, az egyszer biztos!

Névtelen írta...

Miért lenne furcsa? Nagyon becsülendő amit tesz!

Névtelen írta...

en nem mentem volna ki!!!!

Névtelen írta...

szerencsere vannak ilyen emberek. ha nem lennenek, akkor a vilag meg ennel is sokkal de sokkal szarabb lenne.
az jutott eszembe, hogy innen europabol, ha valakinek jar ingyenes gyogyszer, de nem el vele, nincs modja ezt esetleg Afrikaba kikuldeni?
B.

shivamantra írta...

tudomásom szerint nincs. de szerintem beszéljünk erről újra, amikor már kellene gyógyszert szedned. asszem, az még odébb van. na majd akkor, ha már lesz egy olyan 100 cd4-ed meg 9%-od és egymillió vírusod, és egyik reggel kicsit köhögsz meg foltokat látsz a szemed előtt, akkor biztos megtaláljuk a módját, hogy elküldd a gyógyszeredet egy szerencsésnek afrikába. de akkor aztán tényleg!

Névtelen írta...

Shiva.
nem magamrol beszeltem. ezen mar tul vagyok. egy altalanos kerdest tettem fol. mert van aki kepes nem szedni gyogyszert (ez nem en leszek, mert ismerem magam annyira, hogy abban a leirt szituban mit lepnek). De van aki mashogy dont...
B.

Névtelen írta...

Ne haragudjatok rám, de milyen hülye neve van:)!!

Ana írta...

Én ezen kifeküdtem: akkor biztos megtaláljuk a módját, hogy elküldd a gyógyszeredet egy szerencsésnek afrikába. de akkor aztán tényleg!
:D

Névtelen írta...

Felmerül bennem is a kérdés, vajon hány HIV-fertőzött él Mo-on, aki eltökélten nem akar gyógyszert szedni soha, ha még odáig is jut, hogy már nagyon tünetes??

Névtelen írta...

nem tudom. de biztos van ilyen
B.

Névtelen írta...

biztos van ilyen igen. de B. nem tartozik közéjük, és ilyen ember még ide nem kommentelt. csak B. elbeszéléseiből sejthetjük, hogy létezik olyan, aki élni akar, de nem akar gyógyszert szedni. de hangsúlyozom: ő nem ilyen.

mfg

Névtelen írta...

Abban azért igazat adok B-nek, hogy ha valaki elsétál szűrésre, akkor tájékozódjon előre, hogy az esetleges pozitív eredmény esetén mi vár rá: tehát ismételt szűrés, orvosi viszgálatok, vérvizsgálatok, később gyógyszer, életmód, szexuális magatartás, lelki élet problémái, stb...
Abban is igazat adok B-nek, hogy sokaknak, mégha pozitív az eredmény is, akkor is csak adnak egy címet, hogy ide vagy oda mehet, és nem beszélgetnek el vele arról, hogy mire számítson, hogyan éljen a későbbiekben. Még olyan családsegítőről sem hallottam, aki HIV-re specializálódna pl. pedig sokszor jól jön az ilyen, mert pl. a szűréseken és a kórházban senkinek semmi ideje ilyen lelkizésekhez. Valahol ez is érthető.

Névtelen írta...

szerintem, ha valaki elmegy szűrésre akkor ne csak arról tájékozódjon, hogy pozitív eredmény esetén mi vár rá, hanem arról is, hogy mi vár rá, ha nem megy el szűrésre.

pozitív teszteredményt orvos szokott közölni, neki lehet feltenni kérdéseket. az általam ismert szűrőhelyeken a teszt előtt is lehet beszélgetést folytatni valakivel. ezt nem mindenki veszi igénybe.

az esetleges rossz körülmények nem szabad, hogy bárkit is visszatartsanak a teszttől.