2006-11-02

reciklál

idereciklálom (!) ezt a korábbi írásomat arról, hogy hiv-fertőzötteknek lehet-e gyermeke. a hír apropója egy másik hír arról, hogy egy kanadai vizsgálat tanulsága szerint az antiretrovirális terápia nem károsítja a magzat mentális fejlődését.
korábban sok aggodalom volt azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyes a gyógyszerek szedése terhesség alatt. sok orovos továbbra is javasolja, hogy a kismama ne szedjen hiv-gyógyszereket a terhesség alatt, ha ezt az immunrendszerének állapota megengedi. a hiv nem hatol át a placentán, tehát hiv-fertőzött anyának nem fertőzött gyermeke születik. az igazi veszélyforrás a szülés maga (amikor a gyermek esetleges sérülései miatt megfertőződhet) illetve a szoptatás (az anyatej tartalmaz hivet). hiv-fertőzött anyák ezért csak császármetszéssel szülhetnek és nem szoptathatják az újszülöttet. de máskülönben egészségben felnevelhetik őket.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez mind szép és jó, de van egy bökkenő...
Ki tudna szerelmi kapcsolatot létesíteni hiv negatívként egy pozitívval... Tele vagyunk előitéletekkel, és a partner mikor megtudja az igazságot, azonnal otthagyja szerencsétlent. Szerintem ez így megy, mert mindenki félti az életét... Ez a pozitivitás átka, mely sajnos egy életre szóló bélyeg...
Mi a véleményed, Shiva?

Névtelen írta...

Hát, aki szerelmes belé. Olyan furcsa ez?
Pozitív anya és negatív apa gyerekvállalásakor persze ajánlatos az in vitro megtermékenyítés, de ez szerintem kezelhető probléma.

shivamantra írta...

romantikus alkat lévén én is hiszek a szerelemben. csak azt akarom hangsúlyozni, hogy ha valaki gyereket akar, akkor a pozitív hiv-lelet nem akadály, sem akkor, ha a férfi, sem akkor, ha a nő fertőzött. a többi dolog, az előítéletek és a szerelem tárgyalása nem volt célom ebben az írásban.

Névtelen írta...

De akkor magyarországon egy Hiv+ férfinek nem lehet gyermeke????

shivamantra írta...

elméletileg lehet, de egyelőre az ehhez szükséges - egyébként nem túl drága vagy bonyolult - technológia, az úgynevezett spermamosás nem elérhető. külföldi klinikák kínálnak ilyen szolgáltatást. ebben szívesen segítek.

Névtelen írta...

Azért az fantasztikus eredmény, hogy régebben(80-as évek) csak a maximálisan pár éves túlélés volt "kiadva" a Hiv fertőzöttek részéra, ma meg már a hosszútávú jövőbe és gondolkodhatnak. Remélem, hogy egyszer el jön majd az az idő, amikor már nem lesz szükség a honlapodra, Shiva...

Névtelen írta...

ez hülyeség. én speciel már nem egyszer voltam elmebeteg szihopatába szerelmes...

Névtelen írta...

ja, gonzi voltam az imént

shivamantra írta...

mondjuk az fontos különbség, hogy az elmebetegség nem fertőz, míg a hiv meg igen. de lehet, hogy az elmebetegség is, most nem is tudom.

Névtelen írta...

jó, hogy ez a cikk felkerült, mindig is szerettem olvasni a terhesség témáról. ma már sokat változott a kép, DE!
Elmesélek valamit. Voltam a Máriában, ahol megkérdeztem, hogy lehet-e gyermekem fertőzöttként. Az ottani vezető nővér azt mondta: eszembe ne jusson! Ez túl nagy felelősség, ilyet ne tervezzek az életemben!
Ez egy éve volt...
A Lászlóban még nem kérdeztem meg...

shivamantra írta...

a nővér tévedett. ma már hatalmas irodalma és gyakorlata van a pozitív terhességnek, sőt külön hálózata létezik az ezzel foglalkozó klinikáknak és kutatóknak, ez a CREAThE. magyarországon egyelőre nagyon nehéz hozzáférni ezekhez a szolgáltatásokhoz, de nem lehetetlen. sajnos egyelőre viszonylag drága is, de nem sokkal drágább, mint egy mesterséges megtermékenyítési program. sajnálatos, hogy a nővérek/gondozónők nem mindig bírnak a legfrissebb információval. éppen az lenne az egyik legfontosabb dolgunk, hogy ez megváltozzon.

Névtelen írta...

Shiva! Tudom, hogy a vezető nővér tévedett...nem csak ebben, de sok másban...csúnya amit ide írok, de én direkt teszteltem le őt, hogy mennyire van képben...kérdései bőven voltak, mind nagyon intim: hol lakik, mi a foglalkozása, hol volt eddig szűrőhelyeken, kikkel lakom, van-e más nemi betegségem, milyen a beállítottságom,kikkel volt, hol, milyen jellegű szexuális kapcsolatban, milyen szerep (értsd aktív, passzív, bisex, hetero).
Konkrétan rákérdezett járok-e diszkókba, szaunákba, fürdőkbe és egyéb ilyen rizikós helyekre. Sőt azt is elmondta, hogy melyik sexuális közösülés a legveszélyesebb és miért, mintha nem tudná az ember...egyedül a nevemet nem kérdezte meg...ennyit az anonimitásról...a HAART-ról és a számokról viszont nagyon kevés ismeretanyaga volt a néninek,pedig 20 éve "foglalkozott" HIV-vel... és a terhességre is direkte azért kérdeztem rá, mert sejtettem: sötét folt lesz neki.
Nem illik ilyet írni, de a Máriába senki nem menjen...és a többi pozi még rosszabbakat mondott...nagyon erőszakosak tudnak lenni...bocs a sok írásért...