2006-11-08

radioimmunoterápia


na most ez az új dolog van, hogy radioimmunoterápia. a radioaktív izotópok alkalmazása a rák gyógyításában már régóta ismeretes: a besugárzások és a radioaktív antitestek orvosi használata már szinte közhely.

a new yorki albert einstein orvosegyetem kutatói most olyan radioaktív antitesteket fejlesztettek ki, amelyek egerekben hatékonyan voltak képesek elpusztítani a hiv-fertőzött sejteket. (nem pontosan értem, hogyan, hiszen az egereknek nincs cd4-es sejtjük, és nem fertőződnek meg hivvel. kivéve az újfajta kiméra-egereket, amikről már írtam egyszer.)

a hiv-fertőzött sejteket a gp41-es glikoprotein marker jelzi. amikor a hiv megfertőz egy-egy sejtet, a membránjából a gp41 beépül a sejt felszíni membránjába. a radioaktív antitest ezekhez kapcsolódik (a nem fertőzött sejteknek nincs ilyenje), és a sugárzás révén elpusztítja a sejteket. ezek a sejtek tehát nem képesek újabb hivet termelni.

egyelőre nem látni tisztán, hogy az új módszer sikeresen alkalmazható-e emberekben, és ha igen, hogyan. az erre vonatkozó kísérletek azonban hamarosan elindulnak.

(kaptok egy hiv-képet, mert az már régen volt.)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes, de szerintem ez is sajnos egy áltudományos kacsa..

shivamantra írta...

mások szerint meg nem az. a mások viszonylag meggyőző tudományos tanulmányokkal állnak elő, de persze az is lehet humbug. te mire alapozod a véleményedet?

Névtelen írta...

Én meg inkább a "szűrőteszt szempontjából fontos" p24-et hiányolom az ábráról. Vagy csak a kép kicsi...

shivamantra írta...

ez a kép nem az íráshoz kapcsolódik szervesen, hanem csak egy sematikus ábra a hivről.

Névtelen írta...

jó a kép, elég szemléletes, bár aki nem tud angolul...bár bonyolultabb kép lehet nem is kéne, mert a HIV vírusra azt mondják: viszonylag egyszerű felépítésű, aztán kiderülne mégsem:)))