2006-09-26

pina

egyáltalán nem akarok mondani semmit a pináról, de még nem volt bejegyzésem, ami olyan sikeres lett volna, mint az előző. viszont akarok írni a vakcinák kutatásáról. gondoltam, kísérletet teszek - árgus szemmel lesem a statisztikákat.

az amszterdamban pár nappal ezelőtt véget ért vakcina-konferencia legfontosabb tanulsága, hogy a szakértők ma már optimistábbak, mint akár két évvel ezelőtt voltak. a vakcinakutatás új irányai sokkal ígéretesebbek, mint az eddigi próbálkozások. a bemutatott sok lehetséges vakcina közül legalább háromnál robosztus immunválasz, úgynevezett immunogenecitás volt tapasztalható.
az eddigi nem-specifikus immunválaszra irányuló kutatások helyett a kutatók már inkább a kifejezetten a cd4-es sejteket stimuláló vektorokkal foglalkoznak, ugyanis ezek hatékonyabban védhetik ki a fertőzést; illetve lelassíthatják a fertőzés kialakulását, elterjedését a szervezetben. a dermavir tapasz is ilyen típusú vakcina lesz. a tapasznak nagyon jó volt a visszhangja amszterdamban, bár sajnos még hiányoznak a megbízható, célzott immunológiai vizsgálatok eredményei.
különösen sokat várnak a kutatók a merck gyógyszergyár adenovírusra (náthavírus) épülő vakcinájától. ennek esetében már megkezdődtek az úgynevezett proof of concept vizsgálatok, amelyek célja, hogy megállapítsák, vajon a vakcinával beoltott hiv-fertőzött személyek esetében valóban alacsonyabban állapodik-e meg a krónikus vírusmennyiség szintje (viral set-point), mint a nem vakcinált személyek esetében.
további feljemény, hogy a kutatóknak sikerült olyan genetikailag módosított egereket tenyészteniük, amelyek emberi májsejtekkel és nyirokszövetekkel rendelkeznek. ez azért fontos, mert az emberen (és a majmokon) kívül semmilyen emlős nem fertőződik meg hiv-vel (a majmok esetében siv-vel), ugyanis nem rendelkeznek cd4-es receptorral bíró immunsejtekkel. az ilyen módon előállított "humanizált egér modell" már lehetővé teszi a vakcinák gyorsabb és hatékonyabb tesztelését.
a legnagyobb kérdés továbbra is az marad, hogy a kutatók a mai napig nem értik pontosan, hogyan működik az immunreakció. egy-egy fertőzés esetén (és a hiv sem kivétel) annyira komplex és áttekinthetetlen reakciósorozat indul meg az emberi szervezetben, hogy egyelőre nem sikerült átlátni, a sok reakció közül melyik releváns, és melyikhez lehet hozzányúlni.

5 megjegyzés:

any írta...

Jaj de lökött vagy, de feldobtad a hangulatom kora reggelre. (Azt hittem, ez egy jól felépített előadássorozat :D)

Ana írta...

Én is azthittem, hogy végig megyünk ezeken. Szóval Te pinának nevezed? Ej, ej. Mondjuk a faszt mérettől függően fasznak, vagy kukinak hívom. :)

Névtelen írta...

No ez aztán durva volt!

Névtelen írta...

jó reklám a javából!

Névtelen írta...

Ennek a "szólásnak" pozitív kicsengése volt a javánól!...