2006-11-13

méricske

reggel voltam vérvételen. eredmény jövő hét elején.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva!
Mire számítasz?

shivamantra írta...

most arra számítok, hogy lassan megint el kell kezdenem szedni a gyógyszert. majdnem egy éve vagyok gyógyszerek nélkül - ez önmagában is nagyon jó eredmény.

Névtelen írta...

És ha megint el kell kezdened szedni, megint visszaállhatsz tőle olyan szintre, hogy újból abba lehessen hagyni? És ha így van, ez jobb megoldás, mint állandóan szedni? Vagy ez jó kérdés?

shivamantra írta...

ez igen jó kérdés. eredetileg az volt a cél, hogy ez így működjön, igen. de időközben megjelentek olyan kutatási eredmények, amik ez ellen szólnak, vagyis ha egyszer gyógyszer, akkor mindig gyógyszer. ennek alapján ma már nem kezdeném el olyan korán a gyógyszerszedést, mint ahogy tettem. mindegy, nem bánom. többeket ismerek ugyanakkor, akik ilyen úgynevezett intermittáló terápiával nagyon klasszul elvannak.

Névtelen írta...

szerintem az újbóli gyógyszerszedés még odébb van Shivamantránál a legutolsó eredményei messze nem kongatták meg a vészharangot.
Ahhoz pedig, hogy valaki elkezdjen (újból) gyógyszert szedni, ahhoz nem elég egy eredmény, hanem legalább 2-3 olyan számsor kell, ami a gyógyszerszedési protokoll ajánlásával megegyezik. Shivamantrának messze nem olyan volt a legutolsó eredménye, amire a protokoll ajánlást tesz.
Ennél sokkal rosszabb eredmények esetén sem szokták elkezdeni a terápiát. Nem kellene az ördögöt a falra festeni, hiszen neki tényleg jók az eredményei, sokan cserélnének vele.
Ami pedig az intermittáló terápiát illeti, ez is nagyon egyénfüggő.

Névtelen írta...

CD4 már a vérvétel másnapján van, nem???? Azzal nem kell egy hetet várni!!!

shivamantra írta...

elméletileg másnapra van, de most nincs, mert túlterheltség van és csak egy nővér. azt a pár napot már kibírjuk, nem igaz?
ami a terápia megszakítását illeti: nincs a protokollban ilyesmi, hiszen a terápia megszakítása és újrakezdése ma már nem szokásos és nem is ajánlott. abban állapodtunk meg az orvossal, hogy ha a vírusszámom emelkedni kezd (akár hirtelen, akár folyamatosan), tehát ha virémiám van, akkor újra kell kezdenem a gyógyszerszedést. minden ilyen esetben a cd4-es szám gyorsabban csökken, mintha nem kezdtem volna el a gyógyszer szedését. megszakított terápia esetén minden eredmény azonosan fontos, nem mondhatjuk, hogy 3-4 eredménynek kell a protokoll szerintinek lennie, hiszen az ebben az esetben akár egy évet is jelenthetne. ez túl nagy kockázat, különösen mivel a gyorsabban csökkenő cd4-es szám lassabban is emelkedik vissza.

Névtelen írta...

Shiva, mit mondott az orvos, milyenek a kilátásaid?

Névtelen írta...

Mindig túlterheltség van, na de ennyire????
A gyógyszermegszakításnak tényleg nincs protokollja, azaz valóban orvos és beteg közös megállapodása, az (újból) elkezdésnek vannak bizonyos kritériumai, de úgy látom, Shiva nagyon jó kezekben van és vigyáznak rá...csak azt nem értem, aki még soha nem szedett gyógyszert, hanem csak jár bizonyos időközönként kontrollokra, annál miért tudnak várni, hogy 300 alá essen a CD4-e és/vagy 60-100 ezer fölött legyen a vírusa, és akkor rábólintanak a kezelésre.
Úgy érzem, Shiva esetében nagyobb a manőver, amikor a laboreredményei alapján döntenek, holott szerintem a soha nem kezelt krónikus fertőzötteknek is megvan az esély arra, hogy nehezebben nő a CD4, hiszen ők jópár év után kezdenek gyógyszert szedni, míg egyes esetekben(pl. Shivánál) akiket az akut szakaszban kapnak el, velük akár így "játszadozni" is tudnak, hogy hol gyógyszer, hol nem...mindkettőnek megvan a hátránya, én még nem látom a köztest...
Na jó, az is igaz, nagyon egyénre szabott egy terápia. De furának tartanám, ha egy 500 feletti CD4-nél és alacsony vírusnál elkezdetnének kezelést valakivel...

shivamantra írta...

még nem beszéltem az orvossal, majd ha meglesznek a számok. vagy milyen kilátásokra gondolsz? biztosan megmaradok, kivéve, ha elvisz a kialvatlanság vagy egy infarktus. de ennek semmi köze a hivhez.

Névtelen írta...

Csak azért kérdeztem, mert mostanság nagyon borúsan látod a világot...

Névtelen írta...

Csak azért kérdeztem, mert mostanság nagyon borúsan látod a világot...

shivamantra írta...

ó, értem. a kilátásaim igen jók, tényleg. és nem is látom annyira borúsan, csak hónapok óta nagy a hajtás, és fáradtnak érzem magam.

Névtelen írta...

Shiva kilátásai szerintem is nagyon jók, és szerintem nem fog egy darabig gyógyszert szedni, a hajtás meg lelassul az év utolsó napjaira:)))