2006-11-14

történelem

nézegessétetek a kaiser family foundation hiv-történelmi összefoglalóját. persze angolul van, de ha valakinek van valami kérdése, akkor szívesen válaszolok.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

I am Gonzi, and I have a question. Ha ilyen gecijó szerek vannak, melyek felrakják a cuccost kvázi-normál szintre, akkor mér halnak meg még mindig emberek écben?

Névtelen írta...

Jó kérdés...jogos...de ma már tényleg szinte csak azok halnak meg éccben, akik a gecijó szereket későn hamizzák be, így a cuccost nehezen viszi kvázi-normál szintre, meg écc mellett kezdik el a terápiát, ami nem egy előny.
Aztán azt kell tudni, hogy -világviszonylatban - azok akiknek szükséges a terápia, csak 20%-uk jut hozzá a gecijó szerekhez:(((

Névtelen írta...

jó kis összefoglaló...kiváltképp a 97-es év hozott fordulatot...

shivamantra írta...

kedves gonzi, nagyjából úgy van, ahogy azt anon előttem elmondta kollokviális nyelven. és az is következik mindebből, hogy a hiv-fertőzés nem gyógyítható meg, csak lelassítható, az egyre jobb gyógyszerekkel egyre hatékonyabban, de végül sajnos a vírus győz. meg a mellékhatások. a nagyon jó gyógyszerek ugyanis rengeteg mellékhatással is járnak, amik közül sokat még nem is ismerünk pontosan, hiszen a vegyületek rövid ideje használatosak csak. minderről többet olvashatsz a már unalomig ismételt www.hivpozitiv.hu oldalon.
annyira ott vagyok, nem?

shivamantra írta...

igen, 1997-ben lett a haart. addig csak hullottak a fertőzöttek, most meg fosnak sokat előbb, aztán hullanak. (ma kicsit sötétebben látom...)

Névtelen írta...

csak olvasnánk a honlapodon...
eléggé statikus, tartalma változanlan egy ideje...
kár érte...
h.

shivamantra írta...

nem, ezt nem mondanám. tényleg minden nap történik vele valami. egy-egy oldal, linkek beszúrása, javítások.
az szándékosan statikus. nem tudok változtatni az imunológiai részeken, sem a gyógyszereken, bár onnan még hiányzik az egyes gyógyszerek részletes leírása. az ott statikus tartalom, ez itt dinamikus komunikáció a hivről.

Névtelen írta...

gonzi vagyok már megint. és ez itt elég szarul hangzott.

Névtelen írta...

félreértettél... statikusnak azt értettem, hogy nem nagyon látok új tartalmat az oldalon...
nekem csak az szúrja a szemem, hogy nézz vissza pár nap múlva... visszanézek és semmi változás...
lehet, hogy bennem van a hiba, mert én addig nem publikáltam volna, amíg nincs kész teljesen...
így egy kicsit kiábrándító... :(
h.

shivamantra írta...

tulajdonképpen nem is akartam publikálni, de szerkeszteni is csak úgy tudom, ha elérhető onlájn. közben meg annyian találták meg spontán, hogy kiraktam ide is, mindegy. terveim szerint még ebben a hónapban eltűnik minden nézz vissza oldal. de teljesen kész nyilván soha nem lesz, ez nem olyan dolog. folyamatosan kell javítgatni, kiegészíteni. egyelőre ennyi telik tőlem, de sietek.

Névtelen írta...

Különben nem baj, hogy fokozatosan készül a honlap, mert egyszerre olyan sokat elolvasni: lehet elmenne az ember kedve tőle.
A gyógyszerek nagyon hosszútávú (25-50 éves) hatékonyságáról és mellékhatásairól azért nincsenek még infók, mert fiatal a HAART.nem hiába emelte ki valaki az 1997-es évet.
És valóban fontos tény: a HIV nem gyógyítható, hanem egy kezelhető krónikus fertőzés/betegség. Gyógyíthatóság és kezelhetőség között van különbség.

Névtelen írta...

Shiva!
arról nem tudsz írni, hogy a hazánkban megjelent TBC törzs milyen hatással van a pozitívakra, illetve lassan közeleg az AIDS világnapja...ilyenkor van nagy felhajtás a Lászlóban...