2006-11-01

mennyi?


a medical care című folyóirat 2006. novemberi számában érdekes tanulmány jelent meg a hiv-fertőzöttek várható élettartamáról, és a teljes élettartamra számított kezelési/gondozási költségek kalkulációjáról.
a számítógépes modell segítségével elkészített számítás szerint egy hiv-fertőzött személy havi kezelési költsége jelenleg 2.100 usd (kb. 415.233 ft).
a jelenleg számított teljes élettartam a kezelés mellett 24,2 év a terápia megkezdésétől és optimális terápia mellett. ennek alapján a teljes kezelési/gondozási költség 618.900 usd (kb. 122.375.097 ft) személyenként. ez az összeg hasonló ahhoz, amibe egy 56 év alatti, szívbetegséggel küzdő nő kezelése kerül egy életen át (hasonló várható élettartam mellett).
a diszkontált összeg (figyelembe véve, hogy a hiv-terápia költsége az évek során csökken és egyre optimálisabbá válik) 385.200 usd (76.165.596 ft). ugyanakkor minden egyes megelőzött hiv-fertőzéssel 303.100 usd (59.931.963) összeget lehet megtakarítani.
ezeknek a költségeknek a 70%-a a gyógyszerek ára. a többi a tesztek, gondozás, ellátás.
magyarországon az összegek valószínűleg alacsonyabbak, ugyanis a gyógyszergyárak kissé eltérő árképzést alkalmaznak errefelé. ugyanakkor egyértelmű, hogy a jövőben egyre fontosabb lesz a gyógyszerárak mérséklése, a generikus gyártás és a mind olcsóbb terápiás megoldások kialakítása.
a teljes egyenleghez az elsőre ijesztő számok mellé kell tenni persze azt az értéket is, amit a terápiának köszönhetően aktív hiv-fertőzött a társadalom számára megtermel.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jézusom!

Névtelen írta...

Tényleg és mennyit termel az aktív HIV-fertőzött?

Névtelen írta...

Aktív hiv-fertőzöttje válogatja. Arról nem beszélve, hogy az aktív HIV-fertőzöttek egy csomó embert eltartanak a betegségükkel, sőt némelyek a karrierjüket is nekik köszönhetik. Elég nagy macera lenne egyenleget számítani.

shivamantra írta...

hát nézzük: van egy nem túl nagy családi vállalatom más sok éve. fizetek áfát, tányát, szakképzési hozzájárulást, szolidariási adót, szja-t, munkáltatói hozzájárulást, munkavállalói hozzájárulást, egészségbiztosítást, nyugdíjbiztosítást, iparűzési adót, jaj, ki ne felejtsek valamit... ja, eltartok pár embert a munkámmal, akik fizetést kapnak, és mindent összevéve termelik (velem együtt) a hozzáadott értéket. a másik megoldás az lett volna, hogy egy pillanat alatt leszázalékoltatom magam és ülök a seggemen életem végéig a te pénzeden. ezt termelem én.

Névtelen írta...

24,2 ev...
ebbol mar el is telt egy par. az ember egesz jol beloheti ezzel a betegseggel a halala idopontjat, es lehet tervezni.. :-)
B.

Névtelen írta...

de hogy ezt hogy számolják ki, azt lenne a legérdekesebb megtudni...tényleg úgy általában, pozi ide nem pozi oda, szerintetek jó ha az ember tudja mikor hal meg?