2006-10-31

svájc

svájcban ugrásszerűen megnőtt a regisztrált meleg és biszexuális hiv-fertőzöttek száma. több oka van ennek a jelenségnek, ami egyébként nem egyedi - más nyugat-európai országok is hasonló problémákkal küzdenek.

egyrészről a melegek belefáradtak az állandó és nem túl meggyőző prevenciós üzenetekbe. az állandó károgás az óvszerhasználatról már nem elég hatékony - új módszerekre lenne szükség.

a hatékony antiretrovirális terápia híre jobb, mint maga a terápia, és sokan tévesen azt gondolják, hogy a hiv-fertőzés gyógyítható, csak mert a hiv-fertőzöttek már nem halnak meg egy-két éven belül. ebben a gyógyszergyártókat is felelősség terheli, hiszen a plakátokon és az interneten terjedő reklámokon csupa vidám, egészséges, jókedvű és gyönyörű ember ugrabugrál a napsütésben, és nem akkor látjuk őket, amikor éppen kifossák az agyukat is a gyógyszerektől, ahogy én szoktam.

specifikusan svájci problémának tűnik, hogy a melegek között több a depressziós és súlyosan szorongó ember, akik hamarabb és gyakrabban mennek bele kockázatos szexuális kapcsolatokba, vagy intravénásan használnak drogokat.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

mostanában tök sok nagyon fiatal fiúval találkoztam, akiknek az a normális, hogy vadidegenekkel nem használnak gumit. egészen elkeserítő, tényleg több ilyennel találkoztam, mint olyannal, aki használ. 20 év körüliekről van szó.

Névtelen írta...

ezek a svájciak??? pont róluk ezt nem gondoltam volna...Shivamantra egyik mondata viszont elég csúnya, pláne önmagával kapcsolatban használja...????

shivamantra írta...

megdöbbennél, hogy milyen sok csúnya szót ismerek...

Névtelen írta...

Shiva!
Svájcban hány darab esetet regisztrálnak évente?

Névtelen írta...

Ez engem is érdekelne...

shivamantra írta...

svájcban a hiv előfordulási aránya (prevalencia) 0,4%, magyarországon 0,1%. svájcban körülbelül 17.000 fertőzöttet tartanak nyilván. idénre 3.000 új esetet prognosztizálnak.

Névtelen írta...

...tényleg nagy szám, mivel Svájcban kevesebben élnek, mint nálunk (ott kb. 7 millióan, itt 10 millión), ott 17ezer fertőzött van nyilvántartva, itt 1300 felett.
Bár önmagában a 3ezer új fertőzött száma a csúcs:(((
Egyébként az egy dolog, hogy 17ezer van regisztrálva, de mennyi lehet a tényleges fertőzöttek száma? 30ezer is akár?
Mert nálunk 1300-an vannak regisztrálva, de szakemberek szerint legalább 3000-5000 boldog tudatlan szaladgál még közöttünk...
Igaz az 1300 emberből jópár(többszáz) külföldi állampolgár...