2006-11-26

itthon


namost a hétvégét egy szomszédos városban töltöttem, ahol volt szerencsém találkozni egy csomó hiv-fertőzöttel és aktivistával közép-európából. roppant tanulságos volt az egész. főleg azért, mert kiderült, hogy miközben nagyon sok különbség van az országaink között (szlovákia, lengyelország, albánia, lettország, észtország, románia, litvánia, magyarország, csehország), mégis nagyon sok mindenben hasonlóak vagyunk: hasonlóak a gondjaink, a kérdéseink, de a lehetőségeink is.
érdekes volt azt is látni, hogy az egyes országokban a hiv-fertőzöttek közösségének méretével arányos a szervezettség foka is. ez talán közhely, de felhívja a figyelmet arra, hogy ha magyarországon több emberről derül ki, hogy hiv-fertőzött, akkor nagyobb erőt képvisel majd a közösség, és jobban tudja érvényesíteni az érdekeit is. ezért is elengedhetetlenül fontos, hogy minél többen menjenek el tesztre, minél többen tudják magukról, hogy fertőzöttek, ha azok.
fontos tanulság volt az is, hogy magyarországon minden nehézség ellenére is még mindig jó és megbízható az egészségügyi ellátás, jóllehet a betegek számához képest az orvosok száma, aránya ijesztően alacsony. nyilvánvaló, hogy ha sikerül tisztább és a valóságot jobban tükröző képet nyerni a fertőzöttek számáról itthon (MENJETEK EL TESZTRE!), akkor több orvos is lesz, aki a hiv/aids területre szakosodik.
és még egy csomó minden, de az most nem jut eszembe.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Furcsa csapda!
Ha több a diganosztizált fertőzött, akkor több az orvos? Akkor "gyártsunk" HIV-fertőzötteket?
Természetesen jó gondolat, hogy ártalom nélkül legyen nagyobb a szám, azaz végezzünk minél több szűrést, és a vélt 1000-2000 főről VALÓBAN derüljön ki, hogy fertőzött.
Érdemes megfontolni azonban azt is, hogy ha valóban ilyen magas lenne a fertőzöttek valós száma, akkor a "mégis" szürtek között több lenne az uj beteg. Szóval?
Látni kell azt a csapda-helyezetet is, hogy ha lényegesen megnő a fertőzöttek száma, akkor az nagy Magyar Egészségügy, kevésbé tudná "félkézzel" fenntartani a mai ellátási helyzetet. Azaz, hogy a kezelt kb 300-400 beteg ellátását különösebb gond nélkül vállalja az állam. Nagyobb szám, országos jelentőségű népegészségügyi problémaként, már gondolkodna. Szóval?
Természetesen az ideális megoldás az, hogy számos - civilizált országokban elfogadott - eszközzel nyomást kell gyakorolni az egészségügyre, hogy a MAI szám mellett is javítsa a gondozás-ellátás szinvonalát, mondjuk, hivatkozva az európai normákra.

shivamantra írta...

tizenöt éve nem sikerül nyomást gyakorolni, pedig sokan megprbálták mindenféle eszközzel. több szem többet lát - több fertőzött hangosabban kiabál. de ha van ötleted a hatékonyabb nyomásgyakorlásra, akkor ne titkold el.

Névtelen írta...

Természetsen a EU-ra gondoltam, olyan értelemben, hogy az EU-országok azonos, vagy közelítő szintű szintű ellátásnak követelésére. Valamint arra, hogy minél több parlamenti képviselő - függetlenül a pártoktól - legyen alaposabban tájékoztatva. S nem utolsósorban a sajtó nyomás-gyakorló hatására, azaz komolyabb sajtómunkára és nem a melegek, vagy fertőzöttek, mint csodabogár bemutatására, hanem mint egy olyan egészségügyi probléma bemutatására, ahol nem kodifikált és törvényben előirt eljárások vannak, hanem paternalista jóindulat, egyéni kapcsolat-építés, és kijárás. Erre nem lehet hosszutávon alapozni, s - ami a legfontosabb - nem lehet minenki számára megkövetelni.

Névtelen írta...

Szerintem is azért ilyen ijesztően alacsony a HIV-re szakosodott orvosok száma, mert nem egy orvos véli úgy: alig lenne betege és azok sem élnének sokáig.
Ami az ellátást illeti, ha már többezer ember szorulna kezelésre, akkor nem biztos, hogy minden úgy lenne, ahogy most.
Mindenesetre, akiben akár fel is merül a fertőződés ténye, az mindenképpen menjen el tesztre saját maga miatt.

Névtelen írta...

valamilyen szinten meg tudom érteni azokat az orvosokat akik otthagyják ezt a pályát, hiszen itt nincs igazi sikerélmény. nem tudja meggyógyítani egyik betegét sem, és akárhogy is nézzük előbb-utóbb mindegyik betegét elveszti. ez nem olyan mint egy sebészet, ahova bemész törött lábbal aztán kijössz 1 gipsszel és utána majd meggyógyul.Itt nincs sikerélmény... de ha az aids beteget kezelő orvos igazán orvos, akkor ő küzs és tesz azért, hogy a betegeinek jobb legyen, és minden kisebb javulást sikerélménynek fog fel. a halálesetek pedig nem keserítik el, hanem méginkább motiválják. ezt a motivációt nem úgy értem, hogy örül annak, ha valaki meghal, hanem épp emiatt még többet kutat, tesz azért, hogy másnak jobb legyen. Szerintem ilyen egy igazi orvos!!

Névtelen írta...

Vajon hazánkban hány ilyen elhivatott orvos vállalná, ha lenne lehetősége HIV-re specializálódni?

Névtelen írta...

én vállalnám... bár az elsődleges célom Afrika, aztán majd meglátom mi lesz

Névtelen írta...

Szerintem nem kell orvos, es be kellene szuntetni a HIV+ emberek kezeleset. karantenba, kovet a nyakukba es a Dunaba.
B.