2006-11-23

elmondom?


valaki azt kérdezte a kommentekben, hogy kinek mondtam, mondom el, hogy hiv-fertőzött vagyok. sokkal bonyolultabb kérdés ez, mint ahogy kinéz, ráadásul több szinten bonyolult. hiszen elmondom itt országnak, világnak, hogy hiv-fertőzött vagyok, úgyhogy még az a kérdés is felmerül, hogy kinek mondom el, hogy én vagyok shivamantra.
és mennyi belőlem shivamantra, és mennyi a másik ember, vagyis szét lehet-e választani ezt a két dolgot? és szét kell-e választani?
erre könnyen tudom a választ: persze, hogy szét kell, mert magyarországon ma még egészen biztos, hogy elveszíteném az egzisztenciámat, ha nyilvánosságra hoznám a státuszomat. persze mindenki politikailag nagyon korrekt lenne, hiszen mégsem lehet simán picsán rúgni engem aids-es buziként, mert már csináltam csomó fontos dolgot, meg itt osztom az eszet, és ebbe nehéz bele kötni.
hanem szépen lassan elfogyna körülöttem a levegő. egyre kevesebb munkát kapnék. egyre kevesebben hívnának fel, az emberek furcsán néznének, és a szomszédok már nem köszönnének olyan lelkesen. előbb egy hónap alatt meghalnék társadalmilag, aztán csak vegetálnék még harminc évet. ehhez semmi kedvem.
ugyanakkor amit itt csinálok, az nekem fontos munka. úgy csinálok valamit, ami fontos, és amire büszke vagyok, hogy közben titkolnom kell. sőt, éppen azoknak nem mondhatom meg, hogy én vagyok én, akiket talán a legjobban szeretek. mert nem értenék, nem bírnák ki.
de ennek ellenére viszonylag sokan tudják rólam, hogy hiv-fertőzött vagyok. barátok, munkatársak, és külföldön pedig – ahol főleg aktivistáskodom, mert itthon még nem merek annyira – kifejezetten sokan tudják.persze nincs kétségem afelől, hogy előbb-utóbb majd összeérnek a szálak. vagy hogy lesz egy jóakaróm, aki leleplezi az inkognitómat. vagy hogy elszólom magam, mert éveken keresztül egyszerre titkolózni és nyilvánosnak lenni nagyon fárasztó. akkor is majd lesz valami, de ugyanakkor nagyon félek.

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hat igen, teljesen megertelek. A HIV pozitiv statusznak, ez is egy szomoru velejaroja. titkolni mindenki elott. nagyon nyomaszto, de meg lehet idovel szokni. es ha jo embereknek mondod el, akkor nem lesz gond. legalabbis remelem.
Bar en szemelyesen ugy allok hozza, hogy nagyjabol sikerul mar magam tarsadalmilag kinyirni, igy nincs is felnivalom :-)))

Névtelen írta...

A külföldi sorstársak közt sincs olyan, aki teljes nyíltsággal felvállalja a környezete előtt a betegségét? Innen kívülről úgy tűnik, hogy biztosan lenne hátránya a nyíltságnak, ugyanakkor irtózatos teher menne le a vállatokról.

Névtelen írta...

Most jnkább úgy néz ki, hogy az a teher, amitől megszabadulnánk, nincs egyensúlyban azzal az óriási kárral, amit magunknak okoznánk.

Névtelen írta...

szerintem annyira beégtek az emberek agyába azok a képek régről, amik szerint a hiv pozitív/aids-es az egy ágyban fekvő tátott szájú foltos bőrű csontváz.
sőt, megfigyelhető, hogy a témát a híradókban a mai napig így illusztrálják.
kár, hogy amiatt, amit írsz, nem lehet azt mondani, hogy hé, ha időben szűrésre mész és kezelést kapsz, így is lehet hiv pozitívan élni.

Névtelen írta...

Lehet elni, de mar nem ugy mint negativan.
egy nemet forumon olvastam egy ketsegbesett beirast. 22 eve pozitiv, es lassan kifogynak az alkalmazhato kombinaciok. Azt irta, hogy retteg, es hogy lehet, hogy ez a veg kezdete? en pedig arra gondoltam, hogy ezek stadiumok egy hiv + ember eleteben. a veg kezdete szerintem maga a Pozitiv diagnozis, de valoban, az igazi veg, amikor kifutnak a gyogyszerek is. akkor mar a remeny sincsen... es talan ezert annyira szornyu es megrendito ez a beiras, remeny nelkul hogy lehet meg vegetalni??????? es egy nap, mi is igy leszunk ezzel... Ezert kerdojelezem meg a gyogyszeres kezelest. lehet, hogy elhuzza egy kicsit az eletet, de a vegen ugyanoda jutsz, es addig retteghetsz, hogy mikor jon el a pillanat, amikor a remeny is elszall.
A HIV + statusz talan nem a legszornyubb betegseg a vilagon, de az egyik legnyomasztobb. (foleg azoknak, akiknek ez van :-))
B.

Névtelen írta...

Igen, a legnyomasztóbb, ez teljesen igaz. Mert egy rákbetegség sokkal rosszabb tud lenni, de azt jobban el merik mondani másoknak is.

Mivel én kértem Shivát, hogy ilyen topicot nyisson, ezúton köszönöm neki. Nem véletlenül kértem, mert sejtettem, hogy nem egyszerű az esete, tehát nem olyan válasza lesz, hogy elmondtam ennek és annak és kész...aki ezzel a fertőzéssel nyilvánosságot vállal bármilyen formában is a közönség előtt, az bizonyos szinten coming outol is. Na erre akartam kilyukadni.
Szerintem pedig már kellett egy ilyen téma ide:)

Névtelen írta...

Azért egy kicsit csalódtam benned Shiva, de ne haragudj rám, mert náladnál sokkal jobban a világban. Ha te ilyen félelmekkel vagy tele, akkor én mit tudok kezdemi a problémámmal az életben???
Még élni sincs kedvem...

Névtelen írta...

Respect

Névtelen írta...

Anonymoushoz csatlakozva mondanam, hogy valoban az embernek kicsit elmegy az eletkedve amikor pozitiv lesz, es sokaknak nem is jon vissza. nekem is elment, es meg nem nagyon jott vissza, de annyira igen, hogy nem ugrom ki az ablakon, igaz ezt akkor se tettem, amikor megkaptam a teszt eredmenyet.
Szerintem nemcsak a diszkriminacio miatt nem mondjuk el, hanem a szegyen miatt sem. en legalabbis ugy vagyok ezzel a betegseggel, hogy ha van valamilyen betegseg amit szegyellni kell, akkor ez az. Errol a legtobb esetben- tisztelet a kivetelnek- az ember tehet. Bocsanatot pedig nem varhat az ember senkitol, addig biztos, amig onmaganak nem bocsat meg. de vajon meg lehet ezt onmagunknak bocsatani??????

Névtelen írta...

az alairas lemardt
B.

Névtelen írta...

Igen, nagyjából én is azt gondolom, amiket az előttem ír...én is nagyon szégyellném ezt elmondani, mert ez nem pusztán szánalmat váltana ki(pl. rák, sclerosis multiplex), hanem egyfajta undort és úgy kell neked érzést is.

shivamantra írta...

miért szégyenkeztek? nincs értelme. érdekes, hogy az, aki mértéktelen életmódja, egészségtelen életvitele vagy csillapíthatatlan szenvedélyei miatt betegszik meg rákban, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben, általában cseppet sem szégyelli magát. nektek miért kellene?

Névtelen írta...

Mert a HIV-et sokan azzal társítják, hogy ócska kurva, vagy kurvákkal hált, ne adj Isten külföldön mindenfélével lefeküdt...akárhogy is a többi betegségért nem igazán jár feddés.Hanem csak jajj, hát szerencsétlen, őt is elkapta a rák. No de a HIV-et véletlenül nem lehet elkapni...

Névtelen írta...

ez egy szörnyű felfogás, először ezt kellene "kitörölni" az emberek agyából. amikor prevenciós órákat tartom, ezt mindig elmondom, de úgy érzem az egész hiábavaló mert az emberekbe mintha be lenne építve az, hogy amit a tv-ben látok az úgy van, amit meg a suliban mondanak az hülyeség. A tizenévesek tele vannak tévhitekkel, ez pedig nagyrészben a tv-nek és a tudatlan újságíróknak köszönhető. na meg azoknak az értelmes embereknek akik 2 oldalon keresztül azt taglalják, hogy a hiv nyál útján is terjed. Ja és a kedvenceim az olyan szórólapok amin egy árnyékkép szerepel és alatta a felirat: "az aids tönkreteszi a kapcsolataidat, az életedet, a társadalom kirekeszt... és még bele is halsz..." undorítóóóóóóó...
Ja egyébként ma elkezdtük a vetélkedőnket a suliban, jövő hét közepére meglesznek az eredmények is!! A plakátok nagyon szépek lettek, majd felrakunk néhány képet róluk a honlapra!

Névtelen írta...

a plakátok érdekelnének, de miért csak jövő hét közepére lesz , eredmény??ez ilyen nagy verseny, hogy időbe telik eldönteni ki a nyertes csapat?
A tesztet is feltehetnétek a honlapra!

shivamantra írta...

tanuljatok és tanítsatok. minden apró lépés számít.

Névtelen írta...

a plakátok leadási határideje hétfő volt, ma pontoztuk őket, voltak elég jók. viszont néhány osztályban azért csalódtunk is. Azért csak jövő hétre lesz eredmény, mert a diákok az osztályfőnöki órán töltik ki a tesztet és akkor adják elő a szóbeli témájukat. Sajnos az iskolavezetőség csak így engedélyezte a verseny lebonyolítását. Ha a verseny véget ér mindent fel fogunk rakni az oldalunkra!!

Névtelen írta...

azért csontváz, mert úgy gondolják, az elég elriasztó kép ahhoz, hogy felelősebben gondolkozzanak az emberek.

azt hiszem, választani kell.
egy elriasztó kép, amely marginalizálja a hiv +-okat, avagy
a társadalmi elfogadást segitő kép, amely viszont nem kellőképpen elriasztó.
egyszerre nem lehet a kettőt.