2006-11-22

megnőtt


a bbc mai híre szerint hirtelen ugrásszerűen megnőtt kínában az új hiv-fertőzések száma. valószínű, hogy a növekedés oka a nagyobb figyelem a kormány és az emberek részéről, ami miatt sokkal többen mennek el tesztre. (a képre kattintva a kínai aids információs oldalt éred el.)

kínában jelenleg 180.000 hiv-fertőzöttet tartanak nyilván. a fertőzöttek teljes számát 650.000-ree becsülik. a tavalyi számhoz képest idén 40.000-rel nőtt meg a nyilvántartott esetek száma. az új fertőzések jellemzően már nem csak a nagy kockázatot viselő csoportokban jelennek meg (intravénás droghasználók és olyan férfiak, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot), hanem egyre nagyobb mértékben az általános lakosság körében is. az új esetek 37%-a droghasználat miatt, 28%-a nem biztonságos szexuális kapcsolat miatt fertőződött meg.

kínában működik egyébként a világ legnagyobb létszámú és forgalmú szexipara. ráadásul ott ismert a vér és a vérkészítmények illegális kereskedelme is, ezért az aurópában ma már teljesen eltűnőben lévő transzfúziós és vérkészítményes fertőzések is rendszeresen előfordulnak.

megint emlékezetek mindenkit, hogy menjen el tesztre. lehet, hogy hiv-fertőzött vagy, és nem tudod magadról. de ha időben kiderül, akkor még sokáig élhetsz jó minőségű életet. ha nem derül ki időben, akkor meg nagyon rossz lesz neked.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

nekem ez tök mindegy, nem szeretem a rizsákat, XS-es a faszuk

na, vajon ki voltam? a helyes megfejtők küzül egy hangszórót kap, kettő meg centrum vásárlási utalványt, muhaha

shivamantra írta...

gonzi, felpofozlak.

Névtelen írta...

borzalom, hogy mennyi fertőzött:(((
vajon mindre jut gyógyszer?

Névtelen írta...

Shiva, mit gondolsz, mi lesz a Hiv jövője?..

Névtelen írta...

Én szeretném, ha Shiva nyitna egy topicot (bár lehet, hogy ilyet már nyitott), aminek az a címe, hogy coming out. Ezenkívűl érdekelne, hogy kb. hány olyan magánembernek mondta el a civil életben a fertőzését(értem itt: szülő, testvér, volt barát/barátnő, gyermek, rokon, barát, ismerős), természetesen nem számítanám ide a HIV területes kollegáit, az orvosokat, szakembereket, stb...
Na persze érdekelne, hogy a többiek is mennyire coming outolnak.

Névtelen írta...

még jó, hogy nem szájra veréssel fenyegetőzöl
:P
gonzi voltam