2006-11-20

elfelejtettem

lelkes google notebook használó vagyok, csak néha annyira sok a note, hogy már magam is elveszítem a fonalat. még régebben gyűjtöttem ezt az írást a transindexről. a torontói konferenciáról szóló beszámoló alaposságával lepett meg.
tudni kell azt, hogy romániában nagyon sok hiv-fertőzött él (kb. 11.000), és főleg sok fiatal, akik annak idején még gyermekként fertőződtek meg. a kommunista rezsim alatt nagyon nagy volt a rendetlenség az egészségügyben, és a fertőzött vérkészítmények miatt növekedett meg ennyire a fertőzések száma.
ez önmagában is tragikus, de a következmények mostanában érnek kritikussá, ugyanis ezek a gyermekek lassan felnőnek, és a helyzetük egyre nehezebbé válik.
iderakom még a román kollegáim, az aras honlapjának linkjét.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes, hogy Shiva a kollega szót használja majdnem mindenkire...ezt nem értem...kollega akivel egy munkahelyen dolgozik az ember, de Shivának a román is meg a svájci is kollega???Hogy is van ez?

Névtelen írta...

El vannnak látva gyógyszerekkel?

Névtelen írta...

El vannnak látva gyógyszerekkel?

shivamantra írta...

hiv/aids aktivistaként több nemzetközi és hazai szervezet tagja vagyok. az itt hivatkozott emberekkel rendszeresen dolgozom együtt különféle projekteken. közöttük vannak az aras képviselői éppúgy, mint egy sor másik szervezet tagjai is. társak vagyunk a munkában.
egyébként pedig a kötekedésen kívül mi értelme volt ennek a megjegyzésnek?

shivamantra írta...

el vannak látva gyógyszerekkel többé-kevésbé. több nemzetközi segélyszervezet programjai támogatják az amúgy valóban problematikus romániai gyógyszerellátást.

Névtelen írta...

de ha nem dolgoznátok együtt, akkor is mondhatnád rá, hogy kolléga, ha egyszer ugyanazt csinálja ott, mint te itt. vagy nem?

mi a többi down-kórosra mondjuk a családi zsargonban, hogy kolléga. :)

Névtelen írta...

de úgy értem minden román állampolgár megkapja a szükséges kezelést, ha indokolttá válik vagy várólista van?????

shivamantra írta...

nem tudom, de megkérdezem neked. a hétvégén találkozom érintettekkel romániából.

Névtelen írta...

Köszi szépen...na ezt azért kérdezem, mert van egy 500-as küszöb...azaz, abban az EU országban(jó, Románia nem az), ahol azoknak a száma, akik gyógyszeres kezelésben részesülnek, ha nem éri el az 500 főt, akkor nincs várólista, hanem soron kívűl, ingyen kapják. Hazánkban jelenleg kb. 440 ember szedhet gyógyszert, tehát még 500 alatt van. Na ez nem azt jelenti, hogy 500 felett már várólista lenne, de pl. többezer kezelt esetén már lehetnek bonyodalmak. Ezért kérdeztem Romániát, mert ott 11ezer fertőzött van és elképzelhető, hogy legalább 3-4-5-6ezer már gyógyszerre szorul...és bár nem az EU tagja, de szomszédos és európai ország.