2006-10-30

serosorting

gondolkodjunk ma a 'serosorting' néven ismert jelenségről! a barátom szerint magyarul szerológiai szortírozásnak kellene nevezni, de nem tudom...
a serosorting tudatos hiv-fertőzötti viselkedést ír le a szexualitás terén. lényege, hogy a pozitívok azon igyekeznek, hogy pozitívokkal feküdjenek le, mondván, így kisebb a kockázat. közben pedig a nem fertőzöttek igyekeznek nem fertőzöttekkel összejönni. tehát a hiv-lelet egyfajta szelekciós szemponttá válik. a felülfertőzés réme már nem olyan fenyegető, mint tudjuk. persze a biztonságos szex szabályait továbbra is be kell tartani.
ugyancsak a serosorting körébe tartozik a védekezésnek az a rendkívül ellentmondásos gyakorlata, hogy pozitívok a vírusmennyiségükhöz kötik, mikor védekeznek és mikor nem. ez azért nem megfelelő módszer, mert például az ondóban megtalálható vírusmennyiség nem függ össze egyértelműen a gyógyszerszedéssel - a genitális traktusban nagyobb lehet a vírusmennyiség, mint a vérben vagy a test többi részében.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

nahát, erre nem is gondoltam. amikor azt írod, a pozitívok azon igyekeznek, hogy pozitívokkal feküdjenek le, mondván, így kisebb a kockázat, akkor minek a kockázata kisebb, ha a felülfertőzés már nem olyan fenyegető? vagy attól még arra gondolsz?

Névtelen írta...

én ismerek olyan pozitív-negatív, vagy pozitív-pozitív párokat(hetero, meleg,bisex is) akik nem mindig védekeznek sex közben vagy ne adj Isten szinte soha:((((

shivamantra írta...

igen, arra gondolok, hogy pozitívok egymással védekezés nélkül fekszenek le, mert akkor nem kell annyira izgulniuk, hogy mi lesz akkor, ha, mert már úgyis fertőzött a másik is.
és különben meg ezt az egészet nem lehet eleget rágni: az embereknek fingjuk sincs a biztonságos szexről, mondjuk semmiről sincs fingjuk se, és tulajdonképpen csoda, hogy még forog a világ és nem roppant össze ennyi ostobaság súlya alatt. nincs annyira jó napom.

Névtelen írta...

...még olyant is hallottam, hogy a pozitív fiú, miután megtudta a leletét utána is védekezés nélkül szeretkezett a barátjával...és ezt el is merte mondani másoknak is, hogy ők így csinálják, eszükben sincs gumit használni. Azóta a barátja is pozitív, pedig nem "akarta" tőle elkapni, hanem lesz ami lesz alapon volt...és ezt olyan természetességgel vették, mintha ennek így kéne lennie...
No comment.

De több ilyet nem írok, mert Shivamantra már biztos fogja a fejét:(((( Akárcsak én tettem.
Lehet, ezekre nincs is világos magyarázat????

shivamantra írta...

butaság ellen nincs orvosság. persze mindjárt jönnek az erkölcscsőszök és a farizeusok, hogy az éccesek így, meg a buzik úgy. tele a tököm.

Névtelen írta...

Talán túlzás abban reménykedni, hogy aki hiv-et kap, az rögtön észt is kap hozzá - pozitívok közt is vannak ostobák, a mindenféle matematikai törvények alapján. Velük is kalkulálni kell, a hülye fertőzöttekkel.

Névtelen írta...

fariezusok? azok mit mondanának????

csak azt nem érteném, ha egyszer valaki elkapja talán megijed annyira, hogy utána már csak azért is védekezik...vagy ezek szerint az a buli, ha minél több nemi bajt összeszed az ember az écce mellé????vagy miért buli a párját vagy akárkit is megfertőzni?