2006-10-18

nincs

ma egyáltalán nem történt semmi.

néhány nappal ezelőtt meghalt jeff getty, az aids aktivizmus egyik nagy öregje. ő volt az első (és sokáig egyetlen) ember, akiben kipróbálták a majom-csontvelő-átültetést azt remélvén, hogy ezzel helyre lehet állítani az immunműködést. a kísérlet nem sikerült, ráadásul nagyon nagy etikai vitákat váltott ki világszerte. persze azóta már malacokban növesztenek emberi hasnyálmirigyet és ilyenek, de ez akkor még elképzelhetetlen volt.

26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isten nyugosztalja!
Az Aids következtében halt meg? Elnézést, de nem tudok angolul...

Névtelen írta...

azt még érteném, ha a baboonok hőbörögtek volna, de hogy az embereknek miért fájt, hogy segíteni próbáltak egy betegen??
én sem bírom, ha állatokat csesztetnek az emberek kedvéért, de azért ez nem olyan, mint szépszőrűeket nyúzni ronda bundák miatt.

Névtelen írta...

Hahó, valaki válaszoljon már a kérdésemre! Köszönöm!

Névtelen írta...

Hahó, valaki válaszoljon már a kérdésemre! Köszönöm!

Névtelen írta...

Senki? Nos, újra felteszem a kérdést:
Aids következtében halt meg?

Névtelen írta...

türelem, lehet, hogy mindenkinek pont valami dolga volt :)

azt mondja a cikk, szívelégtelenségben halt meg, miután rákkal kezelték és hosszan küzdött az aids-szel.

shivamantra írta...

szerintem getty esetében nagyon nehéz lenne ezt már szétválogatni. nagyon korán fertőződött meg, sokáig nem voltak kezelések, aztán pedig csak monoterápia volt. ezek mind rontották az esélyeit. a műtétek nyilván szintén nem tettek jót. ennyi viszontagság után egy szívelégtelenség már igazán nem meglepő. úgyogy, kedves anon, a válaszunk az, hogy nem tudjuk, de akár aids-szel kapcsolatos betegségekben is meghalhatott. miért kérdezed? (és főleg miért ilyen sürgősen?)

Névtelen írta...

és mikor válaszolsz? mikor? mikor?

Névtelen írta...

Oh, elnézést, hogy megvárakoztattam a népes publikumot, de dolgom volt...
Kiváncsi voltam, hiszen egyre többet halljuk, hogy az aidsosok ma már más betegségekben halnak meg...

shivamantra írta...

ezért nem is nevezzük őket aids-esnek, hanem hiv-fertőzöttnek.

any írta...

Jajnemá. Megint??

any írta...

(Biztos olyan is van köztük, aki autóbalesetben hal meg, vagy bandzsidzsamping közben. Direkt.)

Névtelen írta...

Igen, ma már halnak meg másban is AIDS betegek vagy HIV-fertőzöttek, pl. öngyilkosság, szívelégtelenség,baleset, egyéb betegségek, stb...Az Ő esetében nem írta le a cikk egyértelműen, hogy AIDS-el összefüggő betegségben halt volna meg, tehát feltételezhető, hogy nem abban. Viszont a HIV biztos sokat rontott az általános egészségi állapotán, nem beszélve a műtétekről és egyéb nem AIDS-el összefüggő betegségeiről, tehát ha nem is közvetlen, de közvetve kiváltója lehetett abban, hogy egyre romlott az állapota.
Olyan régi fertőzött volt, hogy emiatt is rosszabbak voltak az esélyei...

Névtelen írta...

nagy okosságokat írtál anonymous.

mck

Névtelen írta...

Ez gúnyolódás akar lenni?

Névtelen írta...

aha. szerintem néha közhelyes, amit írsz, onnan ismerem meg, hogy te vagy az.

előfordul persze az is, hogy valóban értékes infomációkkal gazdagítod a blogot. van amikor meg csak ideírsz valami okosságfélét, amit mindenki tud.

úgy tűnik, tudományos igénnyel foglalkozol a hiv-vel. néha azonban sajnos összefolyik az, amit "szerinted úgy van" és az, ami tényleg úgy is van. érdemes lenne erre figyelned, ez fontos dolog. ha elfogadsz egyáltalán jótanácsokat egy ismeretlentől.

mck

Névtelen írta...

Anonymous tanácsot ad Anonymousnak!!!!!!!

Névtelen írta...

Igen, a 2 anonymus ad egymásnak tanácsot. Közhelyes vagy nem, de nekem eleve az ittlévő dolgok is közhelyesek, de szerintem sokaknak meg nem azok. Pl. aki újként kerül ide, annak minden infóra szükség van, a közhelyesre is. Meg aztán mindenki azt ír ide, amit akar, úgy érzem én mégis hasznosabbakat, mint amik itt voltak néha (nem akarom visszaolvasni, de hogy kinek milyen az avatara vagy mije).
Amúgy Mck-nak még annyit, hogy ő még közhelyesebbeket ír, de teljesen mindegy...a fentit pedig azért magyaráztam meg, mert valaki kétségbeesetten kérdezte, hogy miben halt meg a fenti pasi, nyilván nem tudott angolul, így a cikket kellett neki "lefordítani".

Névtelen írta...

Még valami: nincs szerintem úgy van, akkor nem írja le az ember...
Úgy érzem semmi olyat nem írtam, ami nem felel meg a valóságnak. Míg volt olyan hozzászóló, aki igencsak alábecsülte a vírus erejét és mégsem kapott érte szidást, míg én a hasznos infókért igen. Bár nem tudom a blogolvasók milyen szinten szeretnének olvasni a HIV-ről, de szerintem senkinek sem árt meg, ha komolyabban is foglalkozik vele. Ha pedig egyes írások hosszúak, akkor nem muszáj elolvasni őket.
Különben Shiva szerkeszti a blogot és még ő sem szólt, h ne írjak ide...

shivamantra írta...

mindenki azt ír, amit akar. csak bátran, tessék csak! (csak a denialistákat cenzúrázom, hehehe.)

Névtelen írta...

nos értem, akkor elnézést kérek anonymoustól, csak azért gondoltam, hogy felesleges meló volt teleírni a fordításával egy egész kommentboxot, mert előtte öttel, valaki már vackor megválaszolta a kérdést, shiva pedig fejtegette a további okokat.

Ezért tűnhetett puszta ismétlésnek amit írtál.Belátom tévedtem. Bocsánatot kérek.

Én nagyon örülök, hogy shiva szerkeszti a blogot, szerintem nagyon korrekt, kompetens, tájékozott, széles látókörű, toleráns és egyáltalán nem kicsinyes. És hibátlan információkat nyújt a számomra megfelelő formában. Gondolom ezzel mások is egyetértenek itt.

mck

Névtelen írta...

Abban teljesen egyetértek, hogy Shiva blogja egy mérföldkő...akár tartalmi, akár technikai vagy más szempontból is...mivel személyesen is ismerem őt, tudom, hogy várja a kritikákat, szereti ha sokan olvassák őt, várja a véleményeket és nem zavarja az sem, ha itt teljesen más nézetek feszülnek egymásnak.
Hogy valaki angolul nem tud, az egy dolog. De annyira kétségbeesetten kérdezett Jeff Getty-ről az első hosszászóló, hogy én szükségét éreztem kicsit szájbarágósan elmagyarázni neki, amit ha jobban figyelsz: egyedül Shiva tudott megmagyarázni az előttem lévő szólók közül...mert a cikkben valóban nincs egyértelműen leírva, hogy AIDS-sel összefüggő betegségben halt-e meg. És ma már ez nem ilyen feketén-fehéren van, mint mondjuk régebben, hogy ez AIDS-ben halt meg, ez meg nem, ezért szorult magyarázatra a cikk...őszintén szólva az angol szöveget jobban meg kellett néznem, mert annak ellenére, hogy mindent értettem nyelvtanilag, tartalmilag én is kerestem az összefüggést a betegségei között, akárcsak Shiva...
Ahhoz képest, hogy "nincs" a címe a blogírásnak, annak ellenére, igenis kihívás ez a cikk tartalmilag is, meg amiatt is, hogy itt egymásnak feszülünk.
Egyébként pedig azért írok hosszan, mert van amit nem lehet elintézni 1-2 szóval, és beleképzelem magam mások helyzetébe is, hogy pl. új fertőzött, vagy nem fertőzött csak érdeklődő, vagy fertőzött, csak fogalma sincs mi az a TBC vagy ARC.
Éppen ezért úgy kell írni, hogy azt mindenki megértse, egy tini, egy felnőtt, vagy egy kevésbé tudományos beállítottságú is...

Névtelen írta...

:-))
csak nézem ezt a fura vitát. hát nem semmik vagytok. szerintem úgy tényleg nem lehet írni, hogy egyszerre mindenki megértse. biztos nem is ez a cél. :-)

azon nagyon nevetek, hogy magyarázzunk meg minden szót. szerintem aki nem tudja, mi az a tbc, az nem tudja kezelni az internetet sem. de ha eljutott ide, akkor eljut máshova is. például oda, ahol egész hosszú leírás van a tbc-ről. olyan hosszú, hogy be se fér egy kommentboxba. :-))

ami magyarázatra szorul, az inkább az, hogy te miért más blogján szájbarágsz??? :-))

nekem az tetszik, ha shiva leírja a tudnivalókat, mi kérdezünk, meg leírjuk, hogy kinek mi az aktuális gondja, vagy ha nincs gond, akkó meg azt, hogy méé nincs. :-))

Névtelen írta...

Szerintem meg mindenki beirhat azert van ez a comment.
en is commentalom:
ez a pasi AIDS-ben halt meg, legalabbis valami koze megiscsak van a halalanaka betegseghez. es ne felejtsuk el. ma is halnak meg emberek AIDS-ben es nemcsak Afrikaban. HIV fertozes meg nem maga a halal, de kozel van hozza :-)
B.

Névtelen írta...

az én hiv-fertőzésem nincs közel a halálhoz, pedig én is a majmoktól származom.

mck

Névtelen írta...

jo neked mck :-)
B.