2006-10-22

ajándék


ez az én furcsa nevem már eddig is sok félreértésre adott okot. sokan azt gondolják, krisna tudatú hívő vagyok, vagy buddhista, esetleg a shiva istent imádó hinduisták sorát gyarapítom, amidőn otthon hatalmas shiva lingamok között meditálok.

mindez nem így van.

a nevem véletlenül lett: sok évvel ezelőtt a számítógép előtt ülve ezt pötyögtem be egy csevegőcsatornán. már akkor is sikeres volt, azóta pedig nagyon hozzám nőtt.

most azonban képzeljétek, nagyon furcsa ajándékot kaptam. egy ismeretlen indiai címről tucatnyi ilyen kép érkezett, mint amit ide mellékelek. a levél tárgya: "god photo", vagyis istenfénykép. szépek. szeretem az ilyen giccsbe hajló, szinte naív művészetet, ahogy szeretem a magyar búcsúkban kapható szűzmáriás képeket is.

ezen a képen a durga látható. a teremtő erőt szimbolizáló harcos anyaistennő kezeiben jelképes tárgyak. parvatinak is nevezik, shiva felesége és egyik gyermekének, ganésának az anyja. az elefántfejű ganésa története nem túl vidám, de ettől most eltekintek. különben is az egész rémesen bonyolult. a durga akkor a legszebb és legfélelmetesebb, amikor kékre változik a dühtől, kiölti vérvörös nyelvét és a szigonyával démonokat öldös.

mindennek semmi köze a hivhez.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szöveg vége, amit írtál Shiva, nagyon pesszimista volt...

any írta...

Akkor túlkombináltam a dolgot, a shiv-ről már nem is beszélve... :)))) De mindenképpen remek választás, ezt már régen meg szerettem volna mondani :)

Névtelen írta...

...Én is azt hittem, hogy a hindu vagy más életforma/vallás híve vagy:))) a shiv-re egyáltalán nem gondoltam viszont...azé az túl morbid lenne:(( Meséld el az elefántos történetet is, mégha szomorú is:((((

shivamantra írta...

nagyon túl sokat gondolkodtok, szerintem. van olyan, hogy az embernek csak eszébe jut egy dolog.
ganésával az történt, hogy amikor hosszabb idő után hazajött az apja, akkor azt hitte, hogy az asszony félrelépett, és a csecsemő nem is az övé. erre széttépte, pontosabban csak letépte a fejét. de hamarosan kiderült, hogy mégis az ő gyereke, és akkor nagyon elszégyellte magát, de hiába kereste a lurkó kis buksiját, az nem volt meg sehol. elgurult. erre végső kétségbeesésében egy elefántgyerek fejét ragasztotta a csecsemő nyakára (elképzelhetitek azt a kapkodást meg pánikot!), erre tessék: készen lett ganésa, akinek négy karja van (mert a szüleinek is volt már egy csomó karja) és elefántfeje. de aztán minden jóra fordult, és ő lett a jólét, szerencse és gazdagság istene.

any írta...

Minden vallás tele van horrorral. Meg a mesék is.

Névtelen írta...

Különben meg miért kellene ennek a blognak állandóan és kizárólag csak a HIV-vel foglalkoznia? Te sem foglalkozol állandóan és kizárólag azzal. Ez pedig így van jól.
(Még sok érdekes közhelyet tudok, de csak majd ha megérdemlitek...)

Névtelen írta...

...tiszta horror volt az elefántmese, de hát ettől érdekes...

Mrs. Sway Jesse James írta...

:)mi ezt vallásfilo órán tanultuk részletesen, de a többi ballásba is vannak keszekusza mendemondák ez így igaz:)azért a hinduizmusba avagy a buddhizmusba vannak nagyon megfontolandó gondolatok szerintem,, ahogy zen-buddhizmusba és a shin-to-ba is meg eleht találni mindezt,szerintem érdemes nézelődni mindenfele ha van az embernek néha egy kis ideje:)

shivamantra írta...

valóban nagyon érdekes az egész. ha nem lennék már így is halmozottan hátrányos helyzetben (hiv-fertőzött, elvált, meleg, zsidó apa), akkor talán buddhista lennék. vagy hindu. esetleg dzsáinista.