2006-09-23

fasz


amikor már azt hittük, hogy ez az egész dolog az előbőrrel és a körülmetéléssel csak egy nyári hír, most kiderült tudományosan, hogy tévedtünk.
egy a közelmúltban lezárult vizsgálatból kiviláglik ugyanis, hogy a pénisz makkjának nedves volta növeli a hiv-fertőzés kockázatát. természetesen ebben az esetben a folyamatosan nedves makkról van szó az előbőr alatt, nem arról, ha fürdés közben vizes lesz... a hiv-fertőzés előfordulása 44%-kal magasabb arányú olyan férfiak esetében, akiknek állandóan nedves az előbőr alatti bőrterület. az ilyen nedvesség eredhet a vizelés utáni vizeletcseppekből; abból, hogy mosakodás után valaki nem törli szárazra a makk bőrét; abból, hogy valamilyen krónikus fertőzésben szenved; illetve abból, hogy egyáltalán nem mosakszik.
a vizsgálat során (ami meglehetősen bonyolult volt, most nem részlezem; itt pontosan le van írva) 386 nem körülmetélt férfit vizsgáltak meg makknedvesség szempontjából. 66%-uk nagyobb eséllyel fertőződött meg. a nagyobb kockázat oka, hogy ilyen esetben a nedvességtől felpuhult bőr érzékenyebb és sérülékenyebb, a bőrön keletkező mikroszkopikus méretű sebek és kelések lehetőséget teremtenek a hiv-nek a behatolásra, ráadásul a helyi immunreakciók miatt sokkal több cd4-es sejt található a bőr mikrokeringésében, amik így persze sokkal könnyebben meg is fertőződnek.
a tanulság: metéltessétek körül magatokat mégis, vagy mossátok meg a farkatokat, és töröljétek is szárazra, és egyébként pedig használjatok óvszert. a két dolog csak együtt érvényes!

28 megjegyzés:

Ana írta...

Van olyan pasi, aki szárazra törölgeti a makkját? Elég sok férfival éltem már együtt, de egyiket se láttam törölgetni.

Kiváncsi lennék, mennyi férfi fog elrohanni metélésre. Felnőtt korban, ez már olyan kényes kérdés.

Tulajdonképpen mennyire érzéstelenítik el a környékét? Egyes kultúrákban tudom, hogy egyáltalán nem.
Igazán írhatnál a metélés folyamatáról.

-tisztelettel egy fasz rajongó

shivamantra írta...

én ismerek olyan férfiakat, akik törölgetik, de ők vannak kisebbségben. éppen ezért tartottam ezt érdekesnek. a törölgetés egyébként a kellemetlen faszszag kialakulását is hátráltatja. azt hiszem, itt az ideje a paradigmaváltásnak a törölgetés terén. nem tervezem faszblog indítását. a körülmetélést helyi érzéstelenítésben végzik (ha lehet úgy fogat húzni, akkor ezt is lehet). súlyos fitymaszűkületet altatásban műtenek. maga a beavatkozás nem annyira vészes, de a gyógyulás - főleg felnőtt korban - hosszabb ideig tart, és nem mentes a kellemetlenségektől. bár kulturális okok miatt gyakran igyekszünk nem tudomást venni róla, a fasszal kapcsolatban mégis nagyon sok automatikus szokásunk, megszokásunk létezik - ezeket gyökeresen változtathatja meg a felnőtt korban végrehajtott körülmetélés.

Névtelen írta...

Most elkezdtem félni!

Ana írta...

De akkor a kisfiamét miért akarják ébren műteni? Szűkülete van és még 2 éves sincs.

Névtelen írta...

Már bocsánat, de én szoktam a makkomat szárazra törölgetni és ismerek is olyanokat, akik ugyanezt teszik.
A metélés felnőtt korban valóban körülményesebb több szempontból és mindenki saját maga dönti el, hogy szeretné-e.
2 éves kisfiú szűkületét altatás nélkül is meg lehet oldani, hiszen még olyan kicsi, hogy ilyenkor még a korai beavatkozás miatt könnyebben megy az akció is.

shivamantra írta...

fölösleges elaltatni a gyermeklegényt arra az öt percre. viszont mindenképpen érdemes megcsináltatni - a fitymaszűkület később nagyon sok baj forrása lesz, ha elhanyagoljátok.

Névtelen írta...

Igaza van Shivának a fitymaszűkületet érdemes mielőbb megcsinálni, mert később bajok lehetnek belőle. És a beavatkozás nem igényel altatást és nem kell olyan nagy beavatkozásra sem gondolni.

Névtelen írta...

Ebihalnak is volt súlyos szűkülete. Évekig. Az egyik orvos azt mondta, húúú de súlyos, AZONNAL műtsük meg. A másik szerint kinövi. Kinőtte.

Ne cikizzetek le! Nincs egy db. faszom se. De tisztelettel érdeklődnék: mindenkinél, mindig van egy faszrongy, amivel törölget? Vagy hogy megy ez? De komolyan.

egykutya írta...

Fürdés után általában akad egy törülköző az embernél. :)

any írta...

Nagyon megoszlik az urológustársadalom is. Egyszer volt a Spektrumon egy műsor a témáról, az amerikai gyerekorvosok szövetsége nagyjából kétévente változtatta az álláspontját a gyerekek körülmetélése ügyében. A fiacska rengeteget fejlődött, igaz, átesett valami apró beavatkozáson, nem is tudom a pontos nevét, egy gömbvégű eszköz kellett hozzá. És itt is megy piszkosul a szárazra törölgetés, na ezt se tartom akkor többé olyan viccesnek, minnndég tanul az ember... :)

egykutya írta...

Viccesnek? Szerintem ez a természetes - miért pont ott ne törölné meg magát az ember, ha máshol meg igen?

Névtelen írta...

Mondjátok meg, ki törődik önmaga megtörlésével "Action" előtt?

shivamantra írta...

nincs faszrongy, de lehet használni akár vécépapírt is. (vagy van faszrongy? nemtom, olyan sokfélék vagyunk...)

Ana írta...

Én nagyon sokat olvastam a fiam ügyében, nagyon sok véleményt meghallgattam, és arra jutottam, hogy 3 éves koráig minden bevatkozással várok, hacsak valami miatt nem lesz fontos előbb. Pl. az egyik gyereknek a játszón begennyesedet.

Addig adok időt a természetnek.

any írta...

Nem maga a tény, hanem a mód. Van egy kis rituális beütése... :) És szerintem a fasz az egy csúnya szó, én csak emberekre szoktam használni, mikor dühös vagyok :)

Névtelen írta...

a fasz az szerintem is elég csúnya szó, de csak akkor ha a nemi szervre használjuk. a faszszag is csúnya. a péniszszag az sokkal szebb. :-))

szerintem a wc-papír az néha vicces helyzeteket produkál, főleg, ha rossz minőségű és leszedhetetlenül ráragad a "faszomra".

Ana írta...

nekem is szokott a puncimra ragadni.

Névtelen írta...

Papírzsebkendő csak akad vagy törülköző, de igyekezzünk jól lerázni és kicsit száradni hagyni mielőtt visszahúzzuk a fitymát.
A fasz szerintem is csúnya szó, ehelyett lehetett volna mást is kitalálni.
A kisfiú: attól függ milyen a fitymaszűkülete, ezt az orvos bizonyára tudja, hogy lehet-e vele várni vagy sem. Valakinél lehet, valakinél nem, de nem érdemes nagyon elodázni sem.
A WC papír viszont tényleg nem mindig jó minőségű. Emlékszem, volt egy osztálytársunk, aki pisilés után megtörölgette a férfi WC-ben a többiek szeme láttára és még csak el sem fordult, nos eléggé kinevették őt, pedig csak gondos volt...

Ana írta...

Az egyik orvos szerint várhatunk vele, a másik szerint nem.

Most összezavarodtam, hogy neveljem a fiam. Az apukája nem törölget. Én viszont törölgetem.
Szerintem törölgetni fogjuk és megtanítom, hogy ne nyilvánosan tegye ezt.

Névtelen írta...

Hát én most kiadom mindenkinek otthonm hogy töröljenek mindent, amit csak lehet!
Kiírjam a Tandemben?:)
Kérem a makkokat alaposan megtörölni?:)

shivamantra írta...

igen, feltétlenül. olyasmikre gondolok, hogy "péniszirigység helyett péniszhigiéniát!" vagy, hogy "légy a fitymád barátja!" esetleg: "csak a száraz fasz a jó fasz".

Névtelen írta...

Ana!

Az a helyzet, hogy nekem is volt fitymaszűkületem. Aztán nem volt metélés, ellenben volt kamillás vízbe áztatás, fürdés után hátrahúzogatás és kb fél év alatt kitágultam :)
Azóta semmi probléma. Ja és én mindig megtörlöm :)
WC papír, törölköző :)

Ana írta...

Én húzogatom neki már fél éve. Minden fürdés után, de eredménytelen.
Szerintem bennem van a hiba, nem merem neki nagyon. Mindig csak finoman.

any írta...

Írok már neked mailt, ana, úgyis régen írtam :)

Névtelen írta...

Ana!
Nekem nem az anyukám, hanem én magam húzogattam és a gyerkőc magának mindig jobban érzi. Egyébként amennyire emlékszem, nenm volt igazán fájdalmas dolog, szóval csak bátran :-)

Névtelen írta...

Van egy köztes megoldás is a higiéniára. A hátrahúzott fityma megakadályozza az alánedvesedést és drasztikusan csökkenti a kellemetlen szagokat. Két hét alatt hozzászokik az ember, utána már magától úgy marad. Igaz, abban a két hétben erőteljes merevedéssel kell számolni éjjel-nappal, hiszen minden impulzus érzékenyen érint. :)
Apró hátulütő (amely azonban a körülmetélésnél is jelentkezik), hogy a makk érzéketlenebbé válik, így a nemi érintkezésnél hevesebb ingerekre van szükség.
Egyébként minden férfinak csak ajánlani tudom, megelégedett felhasználók vagyunk a feleségemmel.

Névtelen írta...

a punci szótol meg én vagyok rosszul. de nem baj.

Névtelen írta...

iqcl xrztt [URL=http://www.katesxxx.com]gay porn[/URL] bnmqwo q mf c ewd