2006-07-31

hpv

hazajöttem, nagyon jó volt. de hamarosan újra megyek szabadságra, majd szólok.
na és akkor itt ez az írás a humán papillomavírusról, amiről már korábban én is írtam itt. tudjátok, ez az, ami nőknél méhnyakrákot okoz, férfiaknál (de nőknél is gyakorta) pedig cimbalomszeget, vagyis kondylomát.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most, hogy bogarászom az egészet, érdekes dolgokra bukkantam. Például hogy a hátrányos helyzetű nőkért is tüntettek az ensz-közgyűlésen. (Tulajdonképpen nem tudom, mitől hátrányosak a hiv szempontjából a nők.)
Óvszer lefelejtődött (bár ez esetben nem nagyon hatásos) :)

shivamantra írta...

azért vannak hátrányos helyzetben (több dolog miatt), mert sokan úgy fertőződnek meg, hogy tudják, hogy a férjük (pasijuk) fertőzött, de nem tudnak védekezni, mert nincs óvszer, vagy a konvenciók (vagy vallás) tiltja a használatát. például dél-afrikában még mindig gyakori az a tévhit, hogy a hiv-fertőzést gyógyítja, ha a férfi szűzlánnyal szeretkezik. a prostituáltaknak általában nincs lehetősége védekezni. a törzsi háborúk esetében alapvető stratégia a megerőszakolás (és a vele járó fertőzés). a vaginális szex, főleg az erőszakos szex sokkal veszélyesebb az apróbb sérülések, kidörzsölődés miatt. a higiéniai feltételek is mások afrikában vagy ázsiában - egyéb koinfenciók rontják a nők esélyeit. nem szabad azt gondolnunk, hogy európa a világ - a hiv-fertőzöttek túlnyomó része a feljődő világban él, és jellemzően nő. már régen nem férfiak fertőződnek meg főleg, hanem nemzőképes korú, fiatalabb nők és leányok.
én csak azért foglalkozom ezzel kevesebbet, mert magyarországon is van tennivaló bőven. afrika és délkelet-ázsia (india) felmérhetetlen probléma. szétfeszítené a kereteket, ha ezzel is foglalkoznék itt - ezt megteszik nálam sokkal avatottabbak.

Névtelen írta...

Köszi.