2006-08-01

mellékhatások 6

és most mindenki kedvence: a lipodisztrófia. tapasztalatom szerint ettől a mellékhatástól rettegünk a legtöbben. sajnos nem sok mindent lehet csinálni ellene, ha kialakul, de a megjelenését lehet késleltetni és enyhíteni. ehhez megfelelő táplálkozásra és sok sportra van szükség, de teljes védettséget a lipó ellen ez sem nyújt.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva!

Tetszik az írás a lipóról, ez tényleg népszerű téma közöttünk.
Megtoldanám az írást még azzal, hogy nagyobb az esély a lipodisztrófia kialakulására, ha a kezelt stavudint (NRTI) szed akár egy vagy két proteáz inhibitorral. Értelemszerűen minél több PI van a kombinációban, annál nagyobb az esély a lipóra.
Hogy a kezeltek felénél kialakul a lipó, azt egy kicsit soknak tartom. Ugyanis a kezdőkombinációk sok esetben ma már NNRTI-t tartalmaznak PI helyett és bár ezeknél is előfordulhat lipó, de nagyon kicsi valószínűséggel.
A lipó kialakulásával valóban összefügg a magas össszkoleszterin, vérzsírszint, trigliceridszint, vércukorszint vagy tejsavszint, de mint tudjuk ezeket a laboreredményeket leginkább a proteáz inhibitorok okozzák, ezért köthető hozzájuk ez a kellemetlen mellékhatás.
Amint ezek a laboreredmények romlanak, lehet arra számítani, hogy hamarosan kialakulhat a lipodisztrófia is. Tehát már a laboreredmények nyomonkövetésével "megjósolható" vagy megelőzhető, természetesen ahogy Te is írod a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás mellett.
Való igaz, kezeletlen betegekben is kialakul, de leginkább a tünetes HIV-stádiumban (ilyenkor a testtömegvesztés testtömegünk 10%-nál nagyobb), AIDS stádiumban pedig még gyakoribb.
Aki viszont HAART-tal kezelt, de előtte nem volt lipodisztrófiája, annál ez a krónikus mellékhatás 3 éven belül nem várható - persze attól is függ milyen kombinációt szed.

Névtelen írta...

versenyezzunk, kinek lesz elobb lipoja, aki szed gyogyszert, vagy aki nem szed :-)
B.

shivamantra írta...

ezen nem érdemes versenyezni, mert ha nem szedsz gyógyszert, akkor előbb meghalsz, mintsem hogy nekem lipóm lenne. és akkor nem tudunk eredményt hirdetni.

Névtelen írta...

igaz... vagy akar igaz is lehet. majd a tulvilagon hirdetunk eredmenyt:)
B.

Névtelen írta...

Megjósolhatatlan, hogy lesz-e egyáltalán valakinél lipó akár gyógyszer mellett, akár anélkül, ha lesz mennyi időt alatt lesz neki, stb...nem érdemes versenyezni...

Névtelen írta...

kedves B. majd amikor az első erősebb megfázás, tartósabb bőrpír, viszketés, gombásodás és hasmenés után a nagy ijedtségtől úgy fogod nyelni az antiretrovirális gyógyszert, mint kacsa a nokedlit, akkor csak azért nem fogunk nevetni nagyon, mert nem illik. meg mert nem ismerünk !? :-)

versenyezhetünk ebben is: megtudsz-e halni anélkül, hogy gyógyszert szednél. mert ugye ezt a versenyt akarod épp megnyerni. ha sikerül, te nyertél :-))... mit is?

G.

Névtelen írta...

Remélem B. csak tréfának szánta a versenyt, persze nem volt jó vicc.
Egyébként pedig ha egy kicsit számszerűsíteni akarunk, akkor a tünetes HIV-stádium talán hamarabb elérkezik(ezzel a nagymértékű fogyás is), mint a gyógyszerek által okozott lipodisztrófia.
Manapság ha valaki egy 2NRTI+1 NNRTI kombinációt kezd el szedni, akkor még a lipó kialakulásának a kockázata is csekély. Ha ez a kezdőkombináció beválik, akkor azt hosszú évekig szedi a beteg.
A tünetes HIV-stádium (és AIDS stádium) pedig kb. 3-5 évig tarhat kezeletleneknél, de a fogyás csak a "legkevésbé kellemetlen" velejárója az egésznek. Nem érdemes kipróbálni...

Névtelen írta...

egyreszt igazatok van, masreszt viszont szerintem a gyogyszeres kezeles is, mint tudjuk ideig-oraig tarthato. annak is egyszer vege van. En nem gondolom, hogy milyen qva jo igy megbetegedni es meghalni, de azt hiszem, hogy elkerulhetetlen. azt is elhiszem, hogy gyogyszerekkel el lehet nyujtani a dolgot, talan jelentos mertekben is, de valamikor ugyis vege van.
es igazatok van abban is, hogy valoban rohanni fogok a gyogyszerert amikor majd komoly bajom lesz, ezt is tudom :-) talan arra spekulalok, hogy addig huzzam ki, hogy mar keso legyen gyogyszert szedni...
Mindensetre ez a tapaszos historia tenyleg izgalmas.
B.

Névtelen írta...

B.: szerintem is csak addig fogsz spekulálni, amig nem kell rohannod a gyógyszerért.

és hát akkor meg vagyok nyugodva, ha te is bevallod, hogy majd gyógyszert fogsz szedni:

így ez a sok duma valóban csak egy homályos fantáziálás. egy fikció, inkább irodalom, mint valóság. a gyógyszerszedésig hátralévő idő eltöltésének egy különös módja. nagyon büszke vagyok, hogy erre rájöttem:-)

G.