2006-06-06

meddig

anon kérdezi egy kicsit lejjebb, hogy meddig élhetünk hiv-fertőzötten, és nagyon kedvesen elküldte a kaiser network ezen írását a kérdése apropójaként.

a cikk leírja, hogy egy közelmúltban végzett kutatásban megvizsgálták, milyen életesélyei vannak egy hiv-fertőzött személynek. a kutatásban három "időszakra" osztották a pácieneket attól függően, hogy mikor fertőződtek meg: 1989-1992 - azok a személyek, akik nem kaptak antiretrovirális kezelést, mert akkor még nem voltak gyógyszerek; 1993-1995 - azok, akik már kaptak terápiát, de még nem volt haart; majd 1996-2003 - azok, akik a jelenleg érvényes protokollok szerinti kezelést (haart és oi-profilaxis) kapják.
a kérdés az volt, mennyivel hosszabbítja meg a terápia a várható élettartamot, ezt számítógépes szimulációs modellel igyekeztek megállapítani. az eredmény ez első csoportban három hónap, a másodikban két év, a harmadikban pedig 11, 12 illetve 13 év a kezelés megkezdésének évétől függően. tehát ennyivel hosszabb a várható élettartam, mint gyógyszer nélkül.
ebből a kutatásból egyértelműen nem ezek a számok fontosak, hiszen semmi értelme nem lenne kiszámolni, hogy "gyógyszer nélkül élnék 5 évet, gyógyszerrel még 13 évvel többet, az tizennyolc, akkor lakást már nem veszek". ami fontos, az az a trend, hogy a gyógyszerek fejlődésével és elterjedésével, az új gyógyszerosztályok megjelenésével és az egyre alaposabb tudásunk miatt meredeken emelkedik a várható élettartam. egy sor olyan gyógyszert szedünk például, ami még tíz éve sem létezik.

a végső válasz azt hiszem, hogy nem tudjuk, meddig élünk. de ez a hiv-fertőzés előtt is így volt. érdemes hosszú távra tervezni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Dolgozz, mintha örökké élnél; imádkozz, mintha holnap meghalnál." (közmondás) :)

Névtelen írta...

Hát ez tök jó...
És minden gyógyszer/kezelés elérhető itthon is, ami külföldön?

shivamantra írta...

gyakorlatilag minden gyógyszer és kezelés elérhető, igen. mondjuk, nem ennyire egyszerű, de igen. erről bővebben majd a hamarosan elinduló hiv/aids portálon olvashattok, ez túl nagy téma ide.

Névtelen írta...

Kösz a választ, kíváncsi voltam a gondolataidra, nem a tényekre, hiszen ezzel kapcsolatban nincsenek is igazán tények. Tisztában vagyok azzal, hogy rövid időn belül meghalhatok, és azzal is, hogy ez így volt akkor is, amikor nem voltam fertőzött. Mivel a hivről még az is a halálra asszociál, aki az átlagosnál többet tud róla, még ha érintett is, ez nem csoda. Én elég fiatalon lettem fertőzött. Olyan korban, amikor az embernek még nagy tervei vannak, és én ezeket nem akarom feladni, mégis több bennem a kétség, mint korábban. Azt hiszem, ez normális, és ilyenkor jól jön egy kis megerősítés.