2007-09-01

rezisztencia

nagyon jó fejek vagytok, hogy aggódtok a gyógyszerrezisztenciám miatt. akik régóta olvasnak, tudják, hogy valóságos rezisztencia-guru vagyok, mert egy időben mindenki azon rettegett, hogy rezisztens, az volt vagy az lesz mindjárt.
namost minderről bővebben írok például a honlapon itt.
haladóknak álljon itt yasmin halina cikke a rezisztenciáról angolul az én másodközlésemben.
korábban esett még szó a felülfertőzésről és az ezzel kapcsolatos rezisztenciáról, illetve a rezisztens vírussal történő fertőzésről is. ezt a cikket stephan dressler jegyzi.
ja, és itt van ez is, de nem emlékszem már, hogy ez mennyire egyezik meg azzal, amit a honlapra raktam fel.
a lényeg tehát az, hogy a rezisztencia egy idő után sajnos mindenképpen kialakul. ez az esetek túlnyomó részében sok évet igényel, és megfelelő gyógyszerszedési fegyelem mellett nagyon sokáig kitart egy-egy kombináció. a rezisztencia nem a gyógyszerszünet miatt alakul ki, hanem az ingadozó gyógyszerszint miatt. az táplálja a rezisztens törzsek szaporodását (amik egyébként mindenképpen megtalálhatók mindenkinél, aki gyógyszert szed, csak kis mennyiségben), ha egyszer több, aztán kevesebb gyógyszer kerül a szervezetbe.
a gyógyszerszünet esetén mindig ügyel az orvos (és a beteg) arra, hogy elég idő teljen el, amíg a beteg szervezetében jelen lévő víruspopulációban ismét a 'wild type' (szokásos, legegyszerűbb) vírus kerül túlsúlyba. ugyanis ez a folyamat kellő idő elteltével megtörténik, és azután a gyógyszerek ismét hatásosak. ezért fontos, hogy gyógyszerszünetet csak magas cd4-szám, jó százalékos érték és kimutathatatlan vírusmennyiség esetén szabad csinálni, és akkor is nagy óvatossággal és orvos felügyelet mellett.
tulajdonképpen nagyon nem ortodox módszer ez, de én kértem és beleegyeztem. eddig bejött.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Éljen, látom egyesek elinditanának a civlizálatlan országok tábora felé:
http://www.hirszerzo.hu/cikk.mdf_ki_az_orszagbol_az_aids-betegekkel.43800.html

Névtelen írta...

bocs, a link:
MDF: ki az országból az AIDS betegekkel

Dementia Schikk írta...

Mintha Ausztráliában valami hasonlót akartak volna...

Névtelen írta...

Nem akarok vitába szálni senkivel sem, de ezzel meg mi a probléma? Világosítson már fel valaki? Nem ismerem a bevándorlási törvényeket, de szerintem ez teljesen rendjén van, ha valaki egy magasabb fertőzöttségi mutatókkal rendelkező országból érkezik hozzánk - az új hazájába - akkor igenis vizsgálja meg az egészségi állapotát a befogadó ország.
Más kérdés, mivan azokkal a honfitársainkkal akik egy külföldi kiküldetésben szednek össze ezt azt.....:(

k

Névtelen írta...

A probléma az ezzel, hogy egy irreleváns jellemző miatt zárja ki őket a vízum megszerésének jogából. Annál, hogy fertőzött, sokkal fontosabb dolog, hogy kezelteti-e magát, olyan életet él-e, amellyel veszélyeztet másokat, stb. Az a javaslat, amiről itt szó van, nem lenne tekintettel ezekre a tényezőkre, csak egyetlenre: benne van a vírus. Ha benne van, akkor pedig nem kaphat D-kategóriás vízumot. Esélye sincs arra, hogy megszabaduljon tőle, és így arra se, hogy valaha vízumot kapjon. Nem kitiltani kell Magyarországról az embereket, hanem azt bebiztosítani, hogy akik idejönnek, ne éljenek az itteniekre nézve veszélyes életet. Lehet, hogy ez nehezebb, de épp azért tartjuk magunkat civilizált országnak, mert az ilyen bonyolult eseteket igyekszünk úgy megoldani, hogy a lehető legkisebb sérelmet okozzuk bárkinek is. Nyilván a legegyszerűbb lenne lángszóróval elintézni mindanyiunkat, és biztos vagyok benne, hogy sokaknak meg is fordul ez a fejében.

A másik baj az ilyen kezdeményezésekkel, hogy elindít egy olyan folyamatot az emberek gondolkodásában, ami nagyon veszélyes tud lenni. Ezeken az eddig átléphetetlennek hitt határokon csak egyszer kell átlépni, és akkor ki tudja, hol állunk meg. Ma úgy gondoljuk, hogy magyar állampolgárt nem lehet Magyarországról kiutasítani, ez természetes. De az Amerikai Egyesült Államokból (akikre itt az MDF egyébként hivatkozik) lehet amerikai állampolgárt kiutasítani. Ha a kirekesztés (a társadalom egészségtelen önvédelme) elszabadul, ki tudja, talán egyszer itt is mindenkinek az lesz a normális, hogy a fertőzött magyar állampolgárokat kilövik, mondjuk a holdra.

Nagyon gyorsan átalakul az emberek gondolkodása: lásd például a habeas corpus esetét (tanítják a középiskolában), az USA jogrendszere részben erre épül, mégis évek óta bírói döntés nélkül tartanak fogva embereket Guantanamón, ma már bírói engedély nélkül is lehet lehallgatni a telefont az USÁ-ban, stb.

Vigyázni kell, ha elindul egy ilyen úton Magyarország is, hipp-hopp pokollá válhat sokak élete.